Noutati :

In premiera in Timisoara se amenajeaza un loc in care vor fi ingrijiti bolnavi aflati pe patul de moarte, de care familiile nu se pot ocupa. Momentul in care vom avea primul centru de ingrijiri paliative de stat

2 iunie, 2019 - 12:46 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
4

TIMISOARA. Tacuti si suferinzi, multi timisoreni isi traiesc ultimele clipe cu amaraciune pentru ca unele familii nu pot sau nu isi permit sa-i ingrjeasca.

Vorbim de acei oameni cu boli in faze terminale pe care doar un miracol i-ar mai putea salva si care au nevoie de o atentie speciala.

In Timisoara sunt prea putine locuri in care acestia sa-si duca cu demnitate pana la capat lupta cu destinul.

La ei s-a gandit insa medicul Olimpia Oprea, manager la Spitalul Municipal din Timisoara, care a facut toate demersurile pentru a deschide prima sectie de ingrijiri paliative de stat, unde pacientii sa fie vegheati, ingrijiti de personal specializat si voluntari.

Iar ajutorul a venit din partea unei alte institutii de stat, Inspectoratul Scolar Timis, care a hotarat sa cedeze spitalului o cladire pe care nu o mai foloseste. Este vorba de un imobil al Liceului I.C. Bratianu. A aparut insa o problema. Pentru realizarea investitiei e nevoie ca si terenul de sub cladire sa fie transferat.

Mai este nevoie de o formalitate care trebuie indeplinita. De la Primaria Timisoara se va trimite documentatia si pentru teren. Avem pentru cladire, dar de la Ministerul Invatamntului ni s-a spus ca le trebuie avizul consiliului de administratie al liceului si pentru teren. In momentrul in care primim avizul, vom putea trece la reabilitare, sunt deja fonduri prevazute. Noi mai reducem numarul de paturi in alte parti unde indicatorii sunt scazuti, ca sa putem sa punem acolo. Speram ca anul acesta sa finalizam. Mai dureaza cel mult o luna formalitatea, banii sunt prevazuti, putem incepe„, spune managerul Spitalului Municipal Olimpia Oprea.

Potrivit planului, centrul ar putea deservi 25 de bolnavi.

In Timisoara, un astfel de centru de ingrijiri paliative care sa apartina de un spital de stat nu exista. Iar in judetul Timis, doar 30 de bolnavi pot fi ingrijiti, in centrul de la Lugoj si la Centrul de Ingrijiri Paliative Casa Milostivirii Divine, un centru finantat de CJAS si din donatii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Cam târziu domnilor, cam târziu, asta spune multe ; ce fel de popor civilat suntem !? După 30 de ani abia acum ne gândim că trebuie să putem muri decent si nu ca nişte câini în chinuri !

 2. sa fiti voi sanatosi….de vreo 15 ani exista un astfel de centru pe strada memorandului si se afla in custodia unor maicute catolice. tine de caritas
  maicutele din ordinul notre dame au de multi ani deschisa si o gradinita in iosefin pentru copii care provin din familii nevoiase.
  in schimb maicutele noastre ortodoxe manca varza si faole, se beshesc si se scarpina in raspar..
  cam atat

 3. E a doua oară când dați acesta știre, care practic e la comanda , pt a acoperi nerealizările din ultimii ani din municipal. Practic, acest articol e o copie a unui alt articol de anul trecut. Tot așa, începutul e ca “nu s a gândit nimeni, mai puțin…”. Pariem ca va fi “funcțional” la fel ca și izvorul termal, “finalizat” încă din 2017 . Reclama ieftină !

 4. este de multi ani pe str memorandului ….dar nu de romani infintat …de crucea rosie malteza