Opinia Timisoarei

In cateva zile, Castelul Huniade din Timisoara isi deschide, in sfarsit, portile vizitatorilor, dupa 15 ani. Primul eveniment in Sala Cavalerilor

TIMISOARA. Castelul Huniade din Timisoara, cea mai veche cladire din oras inca in picioare, isi deschide portile si primeste publicul larg, dupa 15 ani in care acestea au stat ferecate din cauza unor lucrari care mai mult au batut pasul pe loc din cauza lipsei banilor.

CITESTE SI: Curtea Bastionului, neincapatoare la show-ul de foc. Mii de oameni si la spectacolele si expozitiile pregatite pentru Noaptea Muzeelor la Timisoara. Foto si video 

Mai exact, la Castelul Huniade va fi organizat un eveniment in cadrul Bienalei de arta contemporana Art Encounters care se va desfasura, la Timisoara, in perioada 19 mai – 16 iulie 2023.

”In Sala de Marmura a Castelului Huniade vom avea un eveniment din cadrul Bienalei Art Encounters. Va fi un eveniment prin care vom redeschide Sala de Marmura si, deci, Castelul Huniade catre vizitatori. (…) Zona de nord-vest este consolidata, iar Sala de Marmura necesita minime interventii, astfel incât sa poata sa constituie un spatiu pentru expozitii incluse in programul Capitalei Europene a Culturii. In restul cladirii nu va fi permis accesul, publicul va fi directionat catre zona deschisa”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Autoritatile judetului pregatesc pentru acest an si deschiderea catre publicul larg a curtii interioare a Castelului Huniade.

”Vom mai avea inca un eveniment in curtea castelului, care va fi reamenajata astfel incât sa putem tine spectacole sau mici expozitii. (…) Cam in a doua jumatate a anului, asa cum am spus si cu alte ocazii, adica din luna iulie incolo. Poate chiar de ziua judetului o sa avem un eveniment acolo, in 28 iulie”, a mai adaugat Alin Nica.

***

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. Acum insa, pe mai multe proiecte ale Consiliului Judetean ele vor continua.

In aprilie, Consiliul Judetean Timis a semnat contractul de finantare cu bani europeni pentru Castelul Huniade din Timisoara prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Mai exact este vorba despre suma de 21.950.591,25 lei, bani cu care se vor face o serie intreaga de lucrari de reparatii si restaurare.

Totodata, CJ Timis urmeaza sa mai primeasca inca 30 milioane lei pentru consolidarea castelului prin Programul National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic, de la bugetul national.

 

 

Exit mobile version