Noutati :

Impozitul forfetar este considerat un nou „bir“ pe capul fermierilor

9 februarie, 2013 - 10:04 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
3

TIMIS. Normele de venit calculate de oficialii Ministerului Agriculturii presupun plata unui impozit fix pentru cultivarea terenurilor si cresterea animalelor. Schimbarile aduse Codului fiscal, care au intrat in vigoare de la 1 februarie 2013, aduc un nou “bir” pentru micii agricultori, care se vad pusi in situatia de a plati un impozit forfetar calculat in functie de suprafata lucrata sau de numarul de animale din ograda. Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 8/2013, care a introdus in lege normele de venit, agricultorii, persoane fizice, vor plati din acest an un impozit pe venit de 16% dintr-o suma fixa pe care guvernantii au calculat-o ca reprezentand castigul din cresterea unui animal sau cultivarea unui teren. La aceasta suma fixa se va plati si o contributie pentru sanatate, de 5,5%, denumita norma de venit.

Impozitul se va aplica doar de la un anumit “patrimoniu” agricol in sus, adica, la vie, de la 0,5 hectare, la grau – de la 2 hectare, iar la animale, de la un septel de 3 vaci sau 6 purcei. De exemplu, statul a calculat ca o vaca ti-ar aduce un venit anual de 453 de lei. in aceste conditii, impozitul anual pentru a treia vaca ar fi de 72 de lei, plus contributia la asigurarile de sanatate, adica aproape 100 de lei pentru fiecare vaca in plus. La terenurile cultivate, lucrurile se complica si mai mult pentru micii proprietari. Astfel, limita neimpozabila pentru legume este de 0,5 hectare. Peste aceasta limita, norma de venit la hectar a fost calculata de stat la 4.000 de lei pe an. Asta inseamna un impozit anual de 640 de lei si o contributie la sanatate de 216 lei pe an.

La legume in sera, limita neimpozabila este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. “Birul” este impovarator si la vita-de-vie, unde limita neimpozabila este de o jumatate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.

Atata timp cat se impoziteaza suprafata, nu cantitatea de grau sau de legume vandute, este clar ca vorbim despre un impozit forfetar sau de un al doilea impozit pe proprietate”, spun reprezentantii micilor fermieri din Timis, care considera ca noul impozit va saraci si mai mult comunitatile de fermieri din mediul rural.

Din actuala forma de impozitare, practic se degreveaza presiunea de pe umerii celor care plateau corect impozitele! Daca luam norma de venit la cereale, calculele sunt foarte simple: acel impozit de 2% introdus la sursa de guvernul PDL insemna, prin valorificarea productiei, 214 lei pe hectar. Acuma, acesta se reduce la 96 de lei pe hectar. Nu este un impozit forfetar care se aplica pe suprafata, ci un impozit pe venit calculat pentru a mari baza de impozitare”, pare a-i contrazice ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care este de acord ca acest impozit forfetar ar trebui aplicat diferentiat in teritoriu, in functie zona geografica.

Acesta perspectiva este sustinuta si in judetul Timis. “Nu se poate sa-i impozitezi la fel pe micii agricultori din Ohaba, Nadrag sau Tomesti, cu cei din Lovrin, sandra sau Biled! De anul viitor, normele de venit se vor stabili la nivelul fiecarui judet si este clar ca vom interveni pentru a impune diferentieri”, spune Nicolae Oprea, fost director al Directiei Agricole Timis, actualmente consilierul pe Agricultura al presedintelui Consiliului Judetean, Titus Bojin. in opinia sa, noul impozit a speriat agricultorii, persoane fizice, intrucat nu a fost suficient explicat.

Au fost explicatii putine in mass-media, oamenii nu sunt informati. Spre exemplu, norma de venit la grau este de 449 de lei, din care se ia un impozit de 71,8 lei la hectar. Doar pe ce depaseste 2 hectare. La animale, intre 10 si 50 de oi sau caprine, norma de venit este de 23 de lei, ceea ce inseamna un impozit de 3,6 lei pe cap de oaie furajata. Adica echivalentul a 200 de grame de branza! Vi se pare mult?”, intreaba retoric Nicolae Oprea. Conform legii bugetului pe 2013, prin noul impozit forfetar se vor aduce la buget aproape 600 milioane de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mai multi bugetari,mai multe impozite,e simplu,nu?

  2. Dl.Oprea,ar trebui ca dvs. ca si consilier pe probleme de agricultura a-l dl. Bojin,sa faceti cunoscut acest impozit care se doreste sa mai micsoreze din astivitatea subterana,nu sa stati pe scaun moale in consiliu,cate intalniri in teritoriu a-ti avut cu fermierii,ma intreb dvs.a cui politica faceti,conform articolului nu al USL-ului.

  3. Pregateste-ti CV-ul pentru Zilele Carierei!
    40 de companii te asteapta cu oferte la targ!
    http://zilelecarierei.upt.ro/index.php/participanti/