Imagini filmate de la inaltime cu interventiile de la Palatul Postelor din Timisoara. Cladirea simbol cu 300 de incaperi se intoarce la frumusetea de altadata. Video

TIMISOARA. Dupa ani intregi de promisiuni si degradare permanenta, Palatul Postei, cladire simbol a Timisoarei, revine, in sfarsit, la farmecul de odinioara.

CITESTE SI: Noua materitate care se construieste langa Spitalul Judetean Timisoara a ajuns la etajul IV

La finele lunii iulie a pornit santierul la Posta Mare pentru reabilitarea exterioara a constructiei, iar lucrarile trebuie sa fie gata in primavara.

Muncitorii au inceput interventiile la acoperisurile care sunt cele mai distruse in incercarea de a proteja cladirea de ploile si ninsorile care vor urma in scurta vreme.

Stadiul lucrarilor poate fi vazut in imaginile trimise de un cititor opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim. Acestea au fost filmate de la inaltime cu o drona.

Licitatia pentru renovarea Palatului Postelor din Timisoara a fost lansata in aceasta primavara, iar costurile ajung la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile sunt realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara.

***

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. praslea cel debil spune:

  la mine in zona, de 9 luni nu avem postas…
  deci bani de lefuri nu exista…dar pentru renovari se gasesc

 2. Neuronul lucid spune:

  De ce nu se dau camerele la tineri casatoriti sau familii nevoiase cu mai multi copii?…pentru ce se reabiliteaza 300 de camere?

 3. Hopa Ioane spune:

  Parca posta mergea pe pierdere an de an. De unde a scos 9 mil ?

 4. Munteanu spune:

  Cladirea Postei, avea de cu multi ani in urma, in interior, in regim inchis, camere in mod hotelier pentru politicieni si „securisti”. De ani de zile. De zeci de ani. Locatie interlopa cu bani sifonati de la stat pentru curve, curve politice, si nu numai. Doar cine nu a vrut nu a stiut. Stat esuat !

 5. ionionescu spune:

  Protectia muncii? Firma trasa la raspundere. Muncitori fara casca de protectie si cordelina

 6. maricica spune:

  Cladirea a fost proiectata de renumitul arhitect maghiar Alpar Ignac. In peste 100 de ani nu s/a investit nici un ban pt. intretinere. Buna afacere, nu?

 7. codruta spune:

  Liceul de Posta a fost desfiintat iar acum cladirea e in paragina, e un dezastru. Rechinii imobiliari asteapta sa mai treaca putin timp, la fel ca si in cazul Colegiului Mincu.