Ilie Sarbu si Adam Craciunescu, anchetati de DNA intr-un dosar de retrocedari ilegale de paduri si terenuri

Ilie Sarbu, liderul grupului PSD din Senat si fost ministru al Agriculturii, este urmarit penal pentru trafic de influenta si sprijinirea unui grup infractional organizat, intr-un dosar care vizeaza retrocedari ilegale de paduri si terenuri.

In acelasi dosar este cercetat si Adam Craciunescu, director al Romsilva, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.

Ilie Sarbu a fost adus miercuri dimineata la sediul DNA Brasov, si a fost urmat si deputatul Viorel Hrebenciuc, adus de jandarmi. Cercetati sunt si printul Paul si printesa Lia. Dosarul in care sunt vizati cei doi lideri social-democrati vizeaza retrocedarea in conditii ilegale a 90.000 de hectare de padure si 100 de hectare de teren agricol si mai sunt implicati magistrati si avocati. Printre acestia se mai afla un alt membru PSD, deputatul Ioan Adam.

Printul Paul si printesa Lia ar urma sa fie audiati si ei, miercuri, la DNA Brasov, in acest dosar, afirma surse judiciare citate de Mediafax, care mai spun ca vila acestora din Capitala a fost perchezitionata miercuri dimineata.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a României, „au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion”. Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.

Acestia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat „sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

La DNA Brasov a fost audiat liderul senatorilor PSD Ilie Sirbu, dupa ce in cursul diminetii a fost audiat si deputatul PSD de Brasov Ioan Adam, care este si avocat.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a iesit de la DNA Brasov dupa mai putin de o ora, el spunandu-le jurnalistilor ca nu a fost audiat, fara a face alte declaratii. Ilie Sarbu, care ajunsese la DNA Brasov in jurul orei 10.45 (fiind insotit de un avocat) a iesit la ora 11.30.

Inainte de a se urca in masina, Ilie Sarbu le-a spus jurnalistilor ca nu are de facut nicio declaratie, iar cand a fost intrebat daca a fost audiat, acesta a raspuns negativ, apoi a plecat.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc a fost adus cu o masina a Jandarmeriei si insotit de anchetatori. Hrebenciuc a iesit de la DNA Brasov dupa aproape doua ore, el spunand ca i s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosarul privind retrocedarile ilegale de terenuri si precizand ca este acuzat de mai multe infractiuni, pe care ”trebuie sa le studieze” impreuna cu avocatul sau.

Deputatul PSD a iesit din sediul DNA Brasov in jurul orei 14.00, insotit de avocatul sau: ”Mi s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosar. Sunt mai multe infractiuni, dar trebuie sa le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de coruptie -n.r.). Ma voi prezenta cu avocatul ori de cate ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Intrebat daca este necesara ridicarea imunitatii parlamentare in cazul sau, el a raspuns ca procurorul va decide acest lucru. Hrebenciuc a fost intrebat de jurnalisti si daca a vorbit cu Ilie Sarbu despre aceasta ancheta, raspunzand: ”Nu”. Intrebat, de asemenea, cine este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Sa dea Dumnezeu sa fiti dumneavoastra beneficiarul”.

Adam Craciunescu este si el urmarit pentru abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DNA Brasov care instrumenteaza dosarul, prejudiciul creat Romsilva este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. Anchetatorii sustin ca pe data de 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

In acest dosar, procurorii anticoruptie fac cercetari pentru infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier si 100 de hectare de teren agricol, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Astfel, miercuri dimineata procurorii au facut 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti – dintre care cinci la institutii publice de interes local, una la un birou de avocatura si restul la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane, precizeaza DNA. Surse judiciare au declarat ca intre cele cinci institutii publice la care au avut loc perchezitii sunt si tribunalele Brasov si Covasna. De asemenea, au avut loc perchezitii la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau. Anchetatorii au perchezitionat si biroul de avocatura din Brasov al deputatului PSD Ioan Adam.

Potrivit surselor citate, de la cele doua instante sunt vizati trei judecatori, suspectati de implicare in luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistrati sunt de la Tribunalul Covasna si unul de la Tribunalul Brasov, fiind vorba despre judecatoarea Roxana Adam, sotia deputatului Ioan Adam. In acelasi dosar mai este implicat si un al doilea avocat, membru al Baroului Covasna.

Printre localitatile in care s-ar fi facut retrocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare. Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.

CSM a avizat arestarea celor trei judecatori suspectati in dosarul privind retrocedari ilegale

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a judecatorilor Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, suspectati in dosarul privind retrocedari ilegale de paduri si terenuri agricole. Decizia a fost luata in sedinta din 13 octombrie a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma cererii formulate de Directia Nationala Anticoruptie Brasov.

De asemenea, CSM a incuviintat si perchezitionarea biroului de la Tribunalului Brasov a judecatoarei Roxana Anca Adam, precum si domiciliile si birourile de la Tribunalul Covasna ale magistratilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se strange latul nenorocitilor!Unul care are de suferit din cauza gonoaielor de la PSD VA forests Sa vedeti Lumina soarelui cu…lingurita!

  2. Deci, totusi e adevarat!Penalistii din PSD vor sa ne conduca?Simplii membrii PSD habar nu au cat de periculosi sunt cei pe care ii sustin.Cu siguranta ei in afara de a munci si lupta pentru liderii PSD nu se aleg cu nimic.Si uite unde ar putea ajunge tara asta…..

  3. Dumnezeu ii sus si vede; nici popa Sarbu, nu scapa de pedeapsa!