Ia romaneasca, promovata in Italia de Universitatea Politehnica din Timisoara

TIMISOARA. Cu ocazia Zilei Internationale a Iei – 24 iunie – Facultatea de Arhitectura si Urbanism a Universitatii Politehnica Timisoara, in calitate de partener al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, a organizat, impreuna cu Asociatia AlternativED, evenimentul „Portul traditional romanesc”, dedicat copiilor romani cu varsta intre 6-12 ani din Italia, regiunea Veneto.

In cadrul evenimentului, care a avut loc luni, 24 iunie 2019, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, presedinta asociatiei AlternativED a prezentat, intr-o varianta interactiva, basmul Zana Zorilor, unul dintre cele mai frumoase basme ale copilariei, scris de Ioan Slavici. Copiilor li s-au prezentat istoria si semnificatia iei romanesti precum si caracteristicile, pe regiuni, ale portului traditional romanesc. Suportul documentar a fost oferit de doamna Silvia-Floarea Toth, detinatoarea colectiei private Silvia-Floarea Toth.

Partea de prezentare a fost insotita de un atelier creativ realizat de lect.dr.arh. Cristina Maria Povian, de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism a UPT. Atelierul creativ a cuprins si un concurs de creatie in care copiii au decorat, avand la baza un sablon reprezentand o silueta masculina si una feminina, doua personaje de basm in costume populare traditionale, pentru a putea fi folosite in ilustrarea unei carti de povesti romanesti.

La eveniment au fost prezenti 50 de copii, iar 35 dintre ei au participat si la atelierul creativ. La finalul activitatii, cele mai bune lucrari au fost premiate cu obiecte traditionale romanesti: ceramica de Horezu, traista traditionala, podoade traditionale etc. Marele premiu a constat intr-o ie traditionala romaneasca – produs de artizanat.

In componenta juriului, alaturi de directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, prof.dr. Grigore Arbore Popescu, istoricul de arta Cristina Cojocaru, istoricul Dragos Ungureanu, restauratorul Gabriel turcanu, presedinta asociatiei, Camelia Popescu, arhitecta Cristina Maria Povian, a intrat si o tanara artista romanca de doar 9 ani, Ema Lepadatu, din Bucuresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.