Horia Colibasanu se intoarce pe ‘Acoperisul Lumii’. Vrea sa escaladeze al treilea cel mai inalt munte din lume, Kangchenjunga, dupa ce in urma cu 10 ani a ajuns aproape de varf

TIMISOARA. Un nou obiectiv important in Nepal pentru Horia Colibasanu. Alaturi de Marius Gane, in aceasta primavara, va porni in prima ascensiune romaneasca suta la suta pe Kangchenjunga (8586 m), al treilea varf ca inaltime de pe planeta.

Horia Colibasanu se reintalneste cu Kangchenjunga dupa 10 ani de la prima incercare. In 2012, a renuntat la ascensiune cu 100 de metri inainte de varf. Un perete de stanca nu a putut fi depasit la timp pentru intoarcerea in siguranta in ultima tabara.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timisoara va porni spre Nepal alaturi de Marius Gane, dupa ce anul trecut au facut echipa in Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Prima parte a expeditiei se va desfasura pe o ruta de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii romani vor face ascensiunea, ca de obicei, fara oxigen suplimentar si fara ajutor din partea serpasilor.

Expeditia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Clubul deruleaza si monitorizeaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul granitei dintre Nepal si India, intr-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. In unele zile poate fi vazut si de la 110 kilometri departare, din India. Este incarcat de legende, fiind considerat lacasul unui zeu ostil, credinta intarita de vremea imprevizibila si avalansele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rata a mortalitatii de 29,1 %, ceea ce inseamna ca 1 din 4 alpinisti care au incercat sa il urce si-au gasit sfarsitul.

Dupa prima ascensiune realizata in 1955 de o expeditie britanica, au mai trecut 22 de ani pana la o noua reusita. Din respect pentru credintele localnicilor, niciun alpinist din primele doua expeditii nu a pus piciorul pe cel mai inalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu cativa metri inainte de cota maxima.

Kangchenjunga a pastrat pana astazi reputatia de “varf neatins”. Pentru alpinismul din Romania inca reprezinta o provocare majora: a ramas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de romani.

Horia Colibasanu a participat la 23 de expeditii internationale de-a lungul carierei, fiind romanul cu cele mai mari performante in alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcati.

Este in continuare singurul roman care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculosi cinci munti din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei si cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. in 2017 a primit cea mai importanta distinctie pe care o poate acorda presedintele Romaniei: Ordinul National “Steaua Romaniei”, grad de Cavaler. Este cetatean de onoare al oraselor Timisoara si Slatina.

Marius Gane are o experienta de peste 30 de ani in alpinismul de mare altitudine.

A facut parte din prima expeditie integral romaneasca pe Everest, in 2003. A realizat premiere romanesti pe mai multe trasee de mare dificultate precum varful Denali (6194 m., Alaska) pe ruta West Rib si ascensiunea Nanga Parbat (8126 m.) pe fata Rupal, considerat cel mai inalt versant din lume (4600 m. diferenta de nivel). Din anul 1988 activeaza ca salvator montan, voluntar in echipa Serviciului Public Salvamont Arges (zona Fagaras Sud).

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Succes!

  2. Succes!!! Va asteptam inapoi sanatosi si intregi.

  3. Mai documentați-vă. Pe Netflix exista un documentar „Misiune posibilă” despre cucerirea celor 14 vârfuri de peste 8000m în 6 luni și șase zile in 2019. de Nims Purja. Eu sunt mândru de Horia dar totul cu măsură