Haos. Noi restrictii instituite de CNSU, dupa ce au fost ‘uitate’ in hotararea de Guvern. In mall-uri si magazine nealimentare, certificatul COVID e obligatoriu. Gradinitele si scolile private fac cursuri online

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a reunit luni pentru a introduce noi restrictii, care nu apareau in hotararea de guvern ce stabilea masurile ce au intrat deja in vigoare.

CITESTE SI: Aproape 400 de noi infectari cu COVID, la Timisoara si in judet, si 9 decese intr-o singura zi 

Astfel este permis accesul in mall-uri fara certificat COVID doar celor care apeleaza la servicii comunitare sau merg la centrele de vaccinare.

Hotararea mai prevede exceptarea de la masura de interzicere a accesului in incintele instituțiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatoriilor economici cu capital public, aplicabila persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, trecerii prin boala in ultimele 180 de zile sau nu prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid si a urmatoarelor categorii:

a)participanții in cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine si siguranța publica
b)participanții in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale
c)persoanele care necesita acces la servicii medicale si prestații sociale
d)persoanele care se deplaseaza la centrele de vaccinare in vederea administrarii vaccinului

De asemenea, potrivit CNSU, exceptarea de la masura de interzicere a accesului in centrele si parcurile comerciale aplicabila persoanelor care nu fac dovada vaccinarii sau trecerii prin boala in ultimele 180 de zile pentru:

a)persoanele care se deplaseaza la serviciile publice comunitare ce funcționeaza in cadrul acestora daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 si fac dovada deplasarii in acest scop prin prezentarea unui document justificativ in format letric sau electronic;
b)persoanelor care se deplaseaza la centrele de vaccinare in vederea administrarii vaccinului.

Dupa instituirea noilor restrictii a venit cu clarificari secretarul de stat Raed Arafat.

A fost clarificata situatia – la intrarea in centrele comerciale va fi obligatoriu certificatul verde. Legat de accesul la alte magazine, cu exceptia celor alimentare. In mall, la magazinele alimentare nu se poate intra fara certificat verde. In toate magazinele nealimentare, si din afara centrelor comerciale, se intra cu certificat verde. Accesul in institutiile publice si private. S-au prevazut unele execeptii: pensionarii care trebuie sa ridice pensia, cei care merg pentru prestții sociale, alocatii pentru copii„, a spus Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

O alta „scapare” din Hotararea de Guvern a fost reparata luni si vizeaza scolile si gradinitele private. Daca elevii din institutiile de invatamant de stat au vacanta fortata doua saptamani, cei din aceste scoli vor putea face cursuri online.

La nivelul scolilor private pentru ca aici a fost important de clarificat, ea a fost prevazuta in Hotararea CNSU, nu s-a translatat in HG. Acum HG prevede ca „activatatea cu prezenta fizica se suspenda pentru prescolarii si elevii in perioada 25 octombrie – 5 noiembrie in unitatile particulare de invatamant, inclusiv in cele cuprinse in Registrul special al organizatiilor furnizoare de educatie care organizeaza si desfasoara pe teritoriul României activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educațional din alta tara, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021”, a anuntat Raed Arafat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Aperol Spritz spune:

  Minunat…

 2. Alex spune:

  Si cu bisericile cum ramane?

  • Radu spune:

   Alex, cu bisericile ramane ca si in ultimii 2000 de ani adica deschise. Asa trebuie sa ramana si de acum incolo orice s-ar intampla.

 3. Xxx spune:

  Lasati-va condusi de un taiat imprejur!