Noutati :

Hai sa faci parte din echipa Mega Bega. Se pregateste cel mai impresionant spectacol pe apa, in fostul port Timisoara

10 mai, 2018 - 05:27 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Dezvoltat pentru dosarul de candidatura al orasului Timisoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia sub numele initial de „Mega Bega”, un program va include proiecte si acte artistice diverse, dezvoltate gradual pana in anul 2021.

BEGA! este un program de arta performativa creat de PLAI impreuna cu comunitatea creativa a orasului Timisoara, cu scopul de a activa malurile raului Bega si de a atrage locuitorii orasului spre acestea, implicandu-i in activitati artistice coordonate de organizatii locale si parteneri cu expertiza internationala.

Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu isi propune sa importe productii artistice, in schimb se axeaza pe colaborari cu organizatii cu expertiza de a crea si de a facilita un proces de creatie colaborativ, specific unei comunitati si cu implicarea acesteia.

Miza pe care BEGA! si-o asuma in contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic in sine si are implicatii culturale, sociale si chiar la nivel de infrastructura.

„Canalul Bega ilustreaza realitatea postindustriala europeana, care inca mai marcheaza orasele continentului nostru. Masivele cladiri abandonate sunt percepute ca niste spatii obscure ale urbei, in asteptarea unei reconversii culturale, iar proiectul „BEGA!” din cadrul Timisoara 2021 – Capitala Culturala Europeana isi propune sa redefineasca rolul Canalului Bega de la ruta comerciala pentru bunuri manufacturate, intr-unul de canal care conecteaza idei si oameni dincolo de granite”, spune Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021.

Pregatirea primei etape a inceput in 2017 cand au avut loc vizite de studiu in Danemarca, Franta si Anglia, in cadrul carora s-au ales partenerii externi, si a continuat cu intalniri la Timisoara, aducandu-i pe acestia alaturi de organizatiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Etapa din 2018 consta in activarea fostului port al orasului Timisoara, prin crearea unei productii personalizate, folosind povestea orasului cu actori culturali locali coordonati de coregraful jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House. Muzica va fi scrisa de compozitoarea Sophy Smith, in colaborare cu muzicieni locali, continutul grafic pentru videomapari va fi realizat de compania basca Logela, iar continutului artistic al programului in 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociatia Culturala Kratima (RO, TM), Asociatia Culturala TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzica) si Asociatia Tango Timisoara.

Programul beneficiaza si de sustinerea si implicarea organizatiilor Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timisoara si Symme3D.

Deoarece BEGA! este un program creat de comunitatea locala, in perioada 09.05 – 30.05 este deschis un apel pentru voluntarii care vor sa faca parte din echipa artistica non-profesionista pe partea de dans sau muzica.

Prima intalnire a echipei extinse cu persoanele selectate va avea loc in data de 4 iunie 2018.

Repetitiile pentru aria de dans vor avea urmatorul orar propus:

12- 23 IUNIE: cate doua zile pe saptamana, 3 ore pe intalnire, incepand cu ora 18:00.
10- 21 IULIE: cate doua zile pe saptamana, 3 ore pe intalnire, incepand cu ora 18:00.
12 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE: repetitii generale in portul orasului, incepand cu ora 19:00 (zilele si orele exacte vor fi anuntate ulterior si vor fi aliniate programului general al participantilor)
5-7 OCTOMBRIE: SPECTACOL

Programul repetitiilor pentru partea de muzica va fi mai putin extensiv si va fi anuntat dupa data de 4 iunie.

Rezultatul colaborarii va fi prezentat in datele de 5,6,7 Octombrie 2018, in cadrul unui spectacol cu trei reprezentatii in fostul port al orasului Timisoara (in dreptul str. Vulturilor).

* La apelul de voluntari pentru partea de continut artistic se pot inscrie persoane cu varsta de peste 12 ani. Persoanele sub 18 ani trebuie sa detina acordul parintilor pentru participare. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani pot participa doar daca sunt insotiti la prima intalnire de un parinte / tutore.

** Persoanele care aplica nu trebuie sa detina nici o pregatire artistica, ci sa isi doreasca sa descopere ce inseamna sa faci parte dintr-un spectacol, alaturi de alti membri ai comunitatii.

Formularul de inscriere se poate accesa de aici.

Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...