Noutati :

Guvernul vrea sa imprumute 8 miliarde euro de la FMI, anul viitor

21 decembrie, 2010 - 09:45 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
0

Nici nu l-am terminat de luat pe primul, ca deja facem un nou imprumut. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca vom cere maximum 8 miliarde de euro de la FMI, anul viitor. Noul acord va fi gata de semnat in luna martie.

Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta, scrie Mediafax.

Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an (24 mil de euro), indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.

In ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana (CE), autoritatile romane si reprezentantii executivului UE nu au stabilit inca daca Romania va primi un imprumut sau va fi pusa la dispozitie o linie de finantare similara cu cea de la FMI.

Romania are deja un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la CE.

Datoria guvernamentala ajunge anul viitor la 39,5% din PIB

Statul are de platit rate la creditele luate, plus dobanzi in valoare de 14 miliarde euro in 2011, cu 23% mai mult decat anul acesta. Datoria publica guvernamentala, va atinge 39,5% din Produsul intern brut care este prognozat la 544 de miliarde de lei – rezulta de aici ca 214 miliarde din ei, suntem indatorati.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul FMI, Romania a platit Fondului dobanzi in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de imprumut, iar din august 2012 Banca Nationala si Ministerul Finantelor vor incepe sa ramburseze si ratele aferente transelor primite.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...