Guvernul reduce plafonul pana la care pretul energiei va fi compensat. Cat vor fi ajutoarele de la stat pentru facturile romanilor la curent si gaz

Ordonanta privind plafonarea si compensarea preturilor din energie a fost adoptata de Guvern, masurile fiind prelungite pana pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a documentului, plafonul pana la care guvernul acorda compensari pentru energia electrica scade de la 300 kWh/luna, la 255 kWh.

De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici si mijlocii la un pret de 1 leu/kWh, iar producatorii, traderii si furnizorii vor plati o taxa de solidaritate incepand cu 1 septembrie. Pentru consumatorii casnici, preturile plafonate raman aceleasi ca în ordonanta adoptata în luna martie a acestui an, scrie digi24.ro.

Astfel, pretul final facturat plafonat de catre furnizorii de energie electrica este:

– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv; –
– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrica ce depaseste 255KWh /luna se factureaza la pret întreg.

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislatiei în domeniu, al unitatilor de învatamant publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privati de servicii sociale prevazute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

– pentru celelalte institutii publice, pretul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale este:

– maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clientilor casnici;
– maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producatorilor de energie termica.

AICI puteti consulta ordonanta de Guvern.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Guvernul in frunte cu domnul maresal sa faca bine sa aplice legile in vigoare,ma refer la cresterea pensiilor intr un procent egal cu media lunara a inflatiei plus 50 la suta din cresterea salariului mediu brut.
    Nu au ce discutii sa aiba , trebuie sa aplice legea si nimic mai mult.
    Nu au bani,sa isi dea demisia,poate vine alt guvern care o sa aiba destui si pentru asta.
    Dar cind este vorba de maritul salariilor bugetarilor,cind se discuta despre pensiile speciale si de serviciu sau ocupationale(mai nou) despre cumulul pensiei cu salariul la stat despre pensionari la 40 de ani si apoi angajari la stat,sint totdeauna bani suficienti.
    Asa ca domnule prim ministru,nu ai ce sa discuti despre nici o proiectie bugetara pe anul viitor,trebuie doar sa taci si sa respecti legile statului roman,legi votate in parlament,promulgate de presedinte,legi in vigoare.

  2. Cine va stopa jaful cetatenilor de catre gasca „liberala” ?