Guvernul pune in incurcatura directorii de spitale. Nu oricine poate fi manager! Care sunt noile reguli?

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta care modifica din temelii modul in care vor fi alesi managerii de spitale.

Noile prevederi redeseneaza fisa postului celor care conduc spitalele si le impune diverse limitari, astfel incat acestia sa se poata concentra pe buna gestionare si eficientizare a unitatilor pe care le administreaza.

CITESTE SI: O plasa cu mancare si 1000 de lei pentru o operatie! Medic prins cu spaga la Timisoara! Ce au facut procurorii?

La acest moment, multi dintre managerii de spitale sunt profesori universitari care isi impart timpul intre catedra, sala de operatii, conducerea clinicilor private pe care le detin sau activitatea sindicala.

Ce schimba concret Guvernul

Pana acum, pentru posturile de manageri de spitale puteau aplica doar cei care erau profesori universitari sau medici primari. Acum aceste limitari dispar, deschizand astfel procesul pentru oricine.

„Daca luam oricare dintre spitalele clinice din Bucuresti, daca vrem sa aducem un manager de la AKH sau managerul de la spitalul John Hopkins din SUA, acel manager nu ar putea sa lucreze in Romania pentru ca nu este cadru universitar”, explica la inceputul lunii octombrie ministrul Vlad Voiculescu.

CITESTE SI: Bataie pe fosta Maternitate privata Athena din Timisoara! A aparut un nou client

Odata concursul castigat, noul manager are niste limitari clare potrivit noilor reglementari. Acesta va trebui sa se ocupe exclusiv de administrarea spitalului intre orele 08:00 si 16:00. Abia apoi ar avea voie sa consulte pacienti, sa opereze, sa predea sau orice alta activitate.

Conflictul de interese este redefinit

Ordonanta defineste mai clar si cazurile in care managerii de spital se afla in confict de interese. Astfel, rudele pana la gradul 4 ale managerului de spital nu vor putea detine functii de conducere in acelasi spital sau serviciu de ambulanta, dar nici actiuni la firme sau alte organizatii care au contracte cu spitalul sau serviciul de ambulanta.

Totodata, nici managerii nu vor avea voie sa desfasoare activitati didactice sau de cercetare stiintifica finantate de furnizori ai spitalului, sau sa detina functii in conducerea, administrarea sau controlul unor societati comerciale.

Mai mult, in scopul depolitizarii, managerii de spitale nu vor avea voie nici sa fie membri in organele de conducere, administrare sau control ale unui partid politic.

CITESTE SI: Istoria zbuciumata a Spitalului de Psihiatrie in care s-au refugiat mari artisti, scriitori si cantareti ai Romaniei, aproape de Timisoara. FOTO!

Nu in ultimul rand, ordonanta stipuleaza ca, pana la ocuparea prin concurs a functiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimara a serviciilor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov va fi stabilita de ministrul Sanatatii, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pot fi numite in aceste functii persoane angajate in cadrul serviciilor de ambulanta care indeplinesc conditiile legale pentru participarea la concursul de selectie pentru ocuparea respectivei functii.

Mandatul interimar nu poate depasi 6 luni, fara posibilitate de prelungire.

Ordonanta nu se aplica insa retroactiv, astfel ca actualii manageri isi vor duce mandatele pana la final.

Sursa: ziare.com

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.