Guvernul prelungeste starea de alerta. Se reiau slujbele in biserici, in conditii speciale. Noile masuri

Starea de alerta va fi prelungita incepând cu 17 iunie, a anuntat premierul Ludovic Orban, la inceputul sedintei de Guvern de marti.

CITESTE SI: Nebunie la frontiera de vest. Romanii se intorc acasa cu miile pentru ca nu mai trebuie sa intre in izolare 

O noutate este ca va fi permisa oficierea slujbelor in interiorul bisericilor, cu respectarea unor conditii de distantare.

Anterior sedintei de Guvern, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a facut publica Hotarârea Nr.28 din 11.06.2020 prin care se relaxeaza mai multe restrictii impuse in România in perioada starii de urgenta si dupa aceea in perioada starii de alerta.

Printre masurile relaxare luate se numara:

– Se excepteaza de la masura de carantinare/izolare persoanele sosite din tarile stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul National de Sanatate Publica, aprobate prin hotarâre a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
Persoanele care vin in România din tarile care fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare prevazuta la alin. (1), dar care, inaintea plecarii din tara respectiva, nu au stat cel putin 14 zile pe teritoriul acesteia, intra in carantina/izolare la locuinta/ locatia declarata, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz

– Persoanele care, fie au plecat din România si petrec o perioada mai scurta de 14 zile in alta tara exceptata de la masura carantinarii/izolarii, fie au petrecut o perioada de cel putin 14 zile cumulativ in tari exceptate de masura carantinarii/izolarii nu intra in carantina/izolare la intrarea in România.
Se excepteaza de la masura izolarii/carantinarii persoanele care intra in România pentru prestarea de activitati medicale.

-Evenimente private in spatii inchise se pot organiza cu participarea a maxim 20 de persoane.

– Evenimente private in spatii deschise se pot organiza cu participarea a cel mult 50 de persoane.

– Se mareste numarul de persoane care nu apartin aceleiasi familii si care pot circula pe strada de la 3 la 6.

– Se redeschid centrele comerciale, dar nu si cafenelele, restaurantele, salile de jocuri si cinematografele din interiorul lor.

– Se redeschid stradurile exterioare, piscinele exterioare, salile de sport, salile de fitness. Acestea vor trebui sa respecte masurile de protectie care se vor institui prin ordinul comun am ministrului Sanatatii si al ministrului Tineretului si Sportului.

-Vor fi reluate activitatile operatorilor economici care sunt implicati in oferirea de servicii de tratament balnear, care vor trebui sa respecte normele impuse de ordinul ministrului Sanatatii.

– Se permite desfasurarea activitatilor in crese, gradinite si after-school pe perioada vacantei de vara, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii, al ministrului Sanatatii si al ministrului Muncii si Protectiei Sociale.

Urmeaza ca Parlamentul sa ia decizia finala privind prelungirea starii de alerta si exact masurile de relaxare care vor fi luate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...