Noutati :

Guvernul pregateste o surpriza de sfarsit de an bugetarilor: taieri din fondurile alocate pentru majoritatea ministerelor!

13 noiembrie, 2011 - 04:39 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Finalul lunii noiembrie prinde ministerele in offside! Guvernul planuieste o rectificare bugetara negativa! Vezi la care institutie vor reduse fondurile!

Guvernul va face pana la finele lunii noiembrie o rectificare bugetara negativa, prin care va taia din alocari la majoritatea institutiilor. Ministerul Sanatatii se numara printre putinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetara, a doua din acest an, va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata.

Chiar daca a inregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizata si nu s-a reflectat si in incasari importante la buget. Pe acest fond, incasarile totale se cifreaza cu 700 milioane lei sub prognoza, astfel ca se impune efectuarea unei rectificari bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin cresterea deficitului„, au explicat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Andreea Vass, consilierul de stat al premierului, explica pe ce se duc banii din bugetul pe 2012

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB.

In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget.

O resursa importanta pe care se bazeaza Guvernul o reprezinta economiile consemnate la bugetul de somaj, rezultate dintr-un numar mai scazut de someri fata de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate in principal pentru acoperirea lipsei de incasari si plata unei parti din arieratele sistemului de sanatate.

Numarul somerilor a crescut cu peste 4.000 persoane in luna octombrie fata de luna septembrie, la 444.000 someri, dintre care 120.606 din sectorul privat. Rata somajului pe intregul an a ajuns astfel in octombrie la 4,93%, fata de 4,89% in luna precedenta. Pentru 2011, in buget a fost prognozata o rata medie a somajului de 7,8%.

Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuata la inceputul lunii august, pentru sanatate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor si 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate si gratuite. Nemultumit de putinii bani primiti, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sanatatii, in pofida asigurarilor primite din partea premierului ca la urmatoarea rectificare bugetara va primi mai multe fonduri.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...