Guvernul Ponta pregateste concedieri colective in companiile energetice din toata tara

Un amplu program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, va fi demarat de Guvernul Ponta in perioada urmatoare. In baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati vor beneficia de plati compensatorii si venit lunar de completare.

Un document obtinut de MEDIAFAX releva ca sistemul de protectie sociala care va fi acordat acordat persoanelor ce urmeaza sa fie disponibilizate prin concedieri colective incepand cu acest an si pana in 2018, ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor companii de stat, a fost deja pregatit de Guvern si urmeaza sa fie introdus in perioada imediat urmatoare.

Documentul, elaborat sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, stabileste ca societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, daca exista un program de restructurare sau reorganizare aprobat, astfel incat concedierea colectiva sa nu depaseasca termenul de 31 decembrie 2018. Acelasi document include insa si o lista de 16 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate pana in anul 2018, noteaza realitatea.net.

Pe aceasta lista au fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei Petrosani, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Baita stei, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica, cu filialele sale, si Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

In document este introdusa si o lista a companiilor care pot angaja salariati concediati colectiv, dar numai la activitati de conservare, inchidere, ecologizare si monitorizare post inchidere a minelor. Pe aceasta lista figureaza Minvest Deva, Societatea Nationala de inchidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Nationala a Uraniului Bucuresti, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Cuprun Min Abrud, Baita Stei.

Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Cine poate primi salarii compensatorii

Pot beneficia de plati compensatorii numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu cel putin 36 luni inainte de data concedierii. Beneficiaza de protectie sociala si persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societati daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile de la care au fost preluate, in perioada prevazuta, si cele care au fost preluate de societatile rezultate in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a societatilor, dar din nou daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile supuse divizarii sau altor forme de reorganizare in perioada prevazuta.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plati compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectiva, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementata concedierea colectiva.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.