Noutati :

Guvernul Ponta III fata in fata cu Constitutia. UPDATE: Curtea Constitutionala a respins sesizarea

8 martie, 2014 - 12:10 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

UPDATE: Curtea Constitutionala a a respins ca „inadmisibila” sesizarea privind validarea de catre Parlament a noului guvern Ponta III. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

———

Judecatorii Curtii trebuie sa verifice daca investirea noului Guvern a respectat Legea Fundamentala dupa sesizarea PDL prin care se arata ca Guvernul ar fi operat modificari asupra programului de guvernare fara ca acesta sa fie validat de Parlament.

Astfel, PDL reclama ca acordul politic si acordul de guvernare incheiat intre USD si UDMR aduc modificari programului de guvernare, iar documentul nu a fost inaintat pentru a obtine aprobarea Parlamentului. Cu toate acestea, USD nu are in prezent vreo calitate juridica si, implicit, acordurile semnate cu UDMR nu au o valoare juridica, ci una politica.

In viziunea PDL, schimbarea programului de guvernare poate fi facuta fie printr-o redesemnare de premier, fie printr-o angajare a raspunderii in Parlament asupra unui program de guvernare.

De asemenea, PDL afirma ca solutia aleasa de majoritatea parlamentara, de a introduce in hotararea Parlamentului precizarea ca noul Cabinet isi „asuma” programul de guvernare din 2012 si angajamentele USL, incalca prevederile Constitutiei.

„In situatia de fata, nu a fost utilizata niciuna dintre cele doua cai procedurale, si ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat in anul 2012 de catre Parlament este neconstitutionala, fiind astfel incalcate atat prevederile art.103 din Constitutie, cat si cele din art.114 din Legea Fundamentala”, se arata in sesizarea PDL.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat sambata ca inca mai are obiect sesizarea si ca nu a gasit o situatie similara intr-un alt stat din UE, subliniind ca lucrurile care se intampla in Romania in democratiile consolidate nu se mai intampla.

„Da, are obiect sesizarea. La procedura Curtii Constitutionale nu exista renuntarea la judecata, aici nu vine omul ca vrea sa vina, (…) aici dupa ce suntem sesizati noi trebuie sa dam o solutie”, a afirmat Zegrean.

Sursa: realitatea.netInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...