Guvernul nu renunta la autostrada de 8,5 miliarde de euro. Ce decizie a luat ministrul Ioan Rus?

Ministerul Transporturilor a luat o decizie in legatura cu proiectul de concesiune pentru autostrada Comarnic – Brasov care, potrivit documentelor oficiale, ar urma sa coste Romania 8,5 miliarde de euro pe o perioada de 26 de ani.

Ministrul Ioan Rus a anuntat, sambata, cand expira termenul pana la care trebuia luata o decizie, ca va continua discutiile pana in luna aprilie atat cu asocierea din concesiune, dar si cu alte institutii financiare internationale precum BEI, BERD sau Eurostat, in ideea unei restructurari a proiectului pe un model financiar mai eficient.

„Am discutat cu consortiul si, in varianta in care vom reusi sa restructuram proiectul si sa gasim un model financiar mai eficient in raport cu bugetul tarii, pe care sa-l aducem intr-o zona in care pot participa si alte institutii financiare internationale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discutii pe aceasta tema) si daca vom avea si o pozitie favorabila si din partea Eurostat, deci daca gasim o astfel de varianta, care sa fie acceptata de toata lumea, mergem mai departe. Daca nu, si se mentin datele actuale, va trebui sa gasim o alta constructie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului continuam pana in luna aprilie discutiile cu partenerii din consortiul Vinci-Strabag-Aktor”, a declarat ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Practic, autoritatile de la Transporturi au amanat luarea unei decizii finale prin care sa fie transata problema concesiunii care bate pasul pe loc de aproape un an.

Autoritatile anunta acum ca au incercat si vor mai incerca sa negocieze un pret mai bun cu asocierea Vinci – Aktor – Strabag, desi intelegerea financiara fusese agreata de ambele parti inca din 2013, iar la inceput de 2014 ministrul Dan Sova, premierul Ponta si reprezentantii companiilor au si semnat un memorandum pe marginea acestui proiect.

Mai multe detalii pe hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Cred ca ori noi romanii obisnuiti nu suntem normli si nu intelegem, ori altcineva are o problema.
  Un calcul simplu: 8.5 mld.EUR:26 ani:60 km = 5.5 mil.EUR/km/an timp de 26 ani!! Croatii au construit in conditii comparabile 1 km de autostrada cu pretul intre 6 si 8 mil EUR (fara /an).
  Mai departe, daca constructia unui km ar costa (ad absurdum) 15 mil. EUR atunci 60 km ar costa 900 mil EUR (extins pentru toti anii)
  Unde dispare diferenta de cca 7.5 mld EUR???
  Pentru intretinere, daca s-ar introduce taxa pe tronsonul mentionat de cca 6 EUR/un parcurs, la traficul de cca 2 mil (min) autovehicule circulatie anuala pe tronson se strainginca 12 mil EUR pentru intretinere, s.a.m.d.
  Deci pentru cei 8.5 mld. rezultatul este ceva inimaginabil.
  Exlicatiile alambicate primite la o emisiune televizate sunt complet neacceptabile.
  Sper ca partidele acum in opozitie nu vor fi partase la un astfel de „proiect”.