Noutati :

Guvernul n-a gasit bani sa-i plateasca drumul la doua olimpiade unui elev exceptional, dar se da peste cap sa opreasca un numar de inmatriculare. Reactia unui parlamentar de Timis

1 august, 2018 - 01:13 PM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
1

TIMISOARA. ‘Guvernul se da peste cap sa pedepseasca romanii pentru o placuta de inmatriculare, dar n-ar da 3500 de dolari pentru a sustine un tanar olimpic‘, spune revoltat parlamentarul de Timis Marilen Pirtea.

CITESTE SI: Inapoi la stralucirea de odinioara. Inca o cladire isi dezvaluie frumusetea dupa renovare, la Timisoara. Povestea casei unei familii burgheze de acum un secol 

Guvernul arata din nou cat de sucite ii sunt prioritatile: nu are nicio retinere in a angaja resurse umane si administrative pentru a pedepsi politic cetateni cu o opinie diferita de a lor, insa cand se pune problema sustinerii resursei nationale de inteligenta, se angajeaza in scuze cel putin penibile, spune deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, cu referire la cazul olimpicului de clasa a X-a din Suceava, lasat fara sustinere din partea statului.

Cazul elevului de clasa a X-a de la Colegiul National „Stefan cel Mare” din Suceava nu este izolat. Apar tot mai multe semne ca administratia centrala este depasita de situatie, fiecare caz nedorit de acest tip vorbind suficient de clar despre disfunctionalitatile sistemului educational. David Turturean, elevul de la „Stefan cel Mare”, are rezultate scolare foarte bune si a participat anual la cel putin trei olimpiade nationale, obtinand premii olimpice. Din pacate, in acest an, David Turturean a aflat ca s-ar putea sa nu participe la doua olimpiade internationale, dupa ce Ministerul Educatiei a hotarat ca nu va deconta deplasarea pentru cele doua participari asigurate de calificarea sa la Olimpiada Internationala de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internationala de Astronomie şi Astrofizica din China. Este vorba de 3500 de dolari, absolut necesari pentru deplasare”, spune deputatul PNL.

Anul trecut, David a obtinut medalia de bronz la Olimpiada Internationala de Astronomie ce s-a desfaşurat in China. Acest rezultat a confirmat ca elevul sucevean este deosebit de valoros, meritand toata sustinerea pe viitor. Chiar si asa, Guvernul nu i-a mai confirmat finantarea participarilor din acest an, cele de la olimpiadele din Sri Lanka si China, iar autoritatile locale nu au reusit gasirea unei solutii de avarie. Este un caz tipic de inadecvare a procedurilor si a manierei de lucru la realitatile mediului scolar.

Este vizibila si stringenta nevoia de intocmire a unei proceduri prin care sa fie asigurata, fara echivoc, finantarea de catre Ministerul Educatiei a tuturor cheltuielilor de participare a elevilor romani la olimpiadele internationale. Fara acest instrument de lucru institutional, prin care sa se abordeze unitar si nediscriminariu toate solicitarile de finantare ale cheltuielilor elevilor olimpici, vor urma si alte situatii in care elevii exceptionali vor fi nedreptatiti de raspunsul oficialilor din educatie”, sustine Marilen Pirtea.

Deputatul solicita responsabililor din Ministerul Educatiei Nationale sa prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzand toate solicitarile de finantare necesare participarii elevilor olimpici internationali, precum si o situatie generala a contributiei la toate aceste participari internationale.

Asteptam cu interes si o propunere publica prin care sa se asume o procedura de finantare a participarii elevilor romani la olimpiade internationale, astfel incat pe viitor sa fie evitate situatii de dezavantajare a elevilor merituosi”, subliniaza Pirtea.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. a avut insa bani sa faca un stadion pentru jegul imputit de dragnea ca sa fie loc pentru …groapa comuna pentru un partid de hoti si de talhari!!!!!