Noutati :

Guvernul loveste in clientii de la Prima Casa: Creditele se vor acorda doar in lei

29 iulie, 2013 - 02:22 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
1

Guvernul Ponta si-a schimbat brusc sustinerea pentru Prima Casa: va acorda garantii suplimentare doar in lei, iar creditele se vor acorda doar in moneda nationala. In acest fel, clientii vor avea acces la credite care sunt cam cu o treime mai scumpe decat erau cele in euro. In ultimele zile, doar patru banci mai primeau dosare pe vechile plafoane, din care doar trei in euro.

Clientii speriati ca Prima Casa s-ar putea termina in acest an au dat navala la credite, desi autoritatile au anuntat ca vor continua sa sprijine programul. 12 banci au terminat plafonul. Acum bancile trebuie sa reanalizeze toate dosarele pe euro care nu au mai prins plafon si vor avea o multime de clienti care nu se mai califica pe lei si astfel vor pierde sume importante de bani dati ca avans, noteaza Capital.ro.

Nu este doar o intentie, este o certitudine. Creditele prin Prima Casa se vor da doar in lei. Garantiile se vor acorda in lei, toate referintele sunt pe lei„, a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM.

Pana acum creditele in euro prin Prima Casa prevedeau un cost format din dobanda de referinta (Euribor la 3 luni, de exemplu, ) plus marja de maximum 4%. in acest fel, costul la creditele in euro fara comisionul catre FNGCIMM era undeva la 4,2%.

Costul la creditele in lei era format din dobanda de referinta (Robor la 3 luni, de exemplu) plus marja de maximum 2,5%. Adica, mergand pe Robor la 3 luni, care acum e de 4,5%, costul pe lei era de maximum 7%, fara comisionul de la FNGCIMM.

Daca o rata la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, acordat in euro, era de circa 245 euro, o rata la un credit similar acordat in lei era 333 euro echivalent, adica cu 36% mai mare! Din acest punct de vedere, este foarte simplu ce impact va avea noua modificare de la Prima Casa asupra cererii solvabile.

Guvernul intentioneaza sa suplimenteze plafonul pentru programul Prima casa cu un miliard de lei. 300 de milioane de lei din suma de un miliard vor fi directionate catre achizitia de locuinte construite de Agentia Nationala de Locuinte (ANL), se arata intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor Publice.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Foarte bine; asa sa faca. Am vrut sa fac un credit in euro prin prima casa. Daca nu se mai acorda, atunci renunt definitiv la cumpararea imobilului. Va fi mai convenabil sa inchiriezi decat sa platesti pana la pensie niste ziduri. SA STRANGA CE VOR SEMANA.