Guvernul american se pregateste „sa stinga lumina”

In cazul in care Congresul american nu reuseste sa adopte un buget al cheltuielilor pana vineri, guvernul federal se va inchide. Suna apocaliptic, insa cu fiecare zi si fiecare esec al negocierilor, scenariul pare tot mai aproape de realitate. Termenul limita: 8 aprilie 2011.

Parlamentarii americani au tot incercat sa ajunga la un compromis care sa stabileasca nivelul de cheltuieli federale din urmatoarele sase luni. Aceste negocieri au continuat si ieri, insa blocajul pare sa se mentina.

Democratii vor sa reduca cheltuielile bugetului federal cu 33 miliarde dolari, in timp ce republicanii vor „taieri” mult mai drastice: 61 miliarde dolari.

In incercarea de a rezolva situatia tensionata, Presedintele SUA, Barack Obama si-a facut aparitia la briefing-ul de presa, insa fara niciun succes. Se pare ca republicanii si democratii sunt foarte departe de a ajunge la un consens. Cum timpul se scurge, shut-down-ul guvernului devine din ce in ce mai plauzibil.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este o paralizie provocata de o intrerupere” a serviciilor administratiei ce s-ar putea profila de vineri, a declarat Obama in timpul unei aparitii surpriza in sala de presa a Casei Albe. Marti, Obama i-a primit in Biroul Oval pe presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner si pe seful majoritatii democrate in Senat, Harry Reid, pentru a incerca sa scoata din impas discutiile bugetare.

Biroul lui Boehner a afirmat ca aceasta discutie nu a dus la niciun acord. Potrivit aceleiasi surse, Boehner „i-a spus presedintelui ca nu va fi lasata Camera sa aleaga intre doua optiuni rele pentru natiune”, adica un buget fara „reduceri reale in cheltuieli”sau „o paralizie a guvernului din cauza lipsei de actiune a Senatului”.

Dar Obama i-a facut responsabili de impasul actual pe republicani si a avertizat ca persistenta unui dezacord asupra bugetului ar fi „de neiertat” in momentul cand economia SUA iese dificil din cea mai grava criza de dupa anii 1930.

Cat ar dura shut down-ul

Desi este destul de greu de spus, putem mentiona insa aici faptul ca intre anii 1977 si 1980 au existat sase astfel de opriri ale guvernului si au durat intre 8 si 17 zile.

Inca noua blocaje au existat si intre 1990 si 1995 si niciuna nu a durat mai mult de 3 zile.

Ce se opreste si ce functioneaza

Cu exceptia shut-down-ului din 1995 din timpul administratiei Clinton care a avut doua etape, au mai existat 10 situatii de blocare a activitatii guvernului federal.

Toate activitatile care tin de Guvernul Federal se vor opri, cu urmatoarele exceptii: Securitatea nationala, serviciile medicale de urgenta, controlul traficului aerian, Garda Nationala si Comandamentele pentru situatii de urgenta si dezastre naturale, misiunile militare, productia de energie electrica, punctele vamale, serviciile de emigrare din aeroporturi si inchisorile. Nu se vor mai emite pasapoarte si nu se vor mai procesa aplicatiile pentru viza SUA.

Ce s-a intamplat la ultimul shut-down

Ultima data acest lucru s-a intamplatin timpul administratiei Clinton cand 800.000 de bugetari au fost trimisi acasa in prima faza de shut-down, iar in cea de a doua etapa, inca 284.000 de angajati federali.

Centrul de cercetare, centrul de medicina si prevenirea bolilor au fost si ele oprite.

Peste 30.000 de cereri de viza au fost blocate in fiecare zi.

200.000 de aplicatii pentru eliberarea pasapoartelor au fost amanate.

De data aceasta, nu este clar cati angajati ai Guvernului vor fi trimisi acasa, mai ales ca fiecare agentie guvernamentala are propriul algoritm.

Pierderi

-Angajatii guvernamentali nu vor fi platiti in perioada de shut-down
-Dupa ce activitatea se va relua, ei vor fi platiti retroactiv. Adica vor fi platiti pentru ca au stat acasa
-In acest timp nu au voie sa foloseasca telefonul si e-mailul de serviciu
-Angajatilor nu li se permite sa lucreze pe perioada shut-down-ului la alt angajator sau in orice al domeniu.
-Bugetarii care vor lucra la alt loc de munca in aceasta perioada risca o amenda de la 5.000 de dolari pana la 2 ani de inchisoare.
-Parcurile nationale, rezervatiile naturale, toate monumentele si muzeele din Washington D.C. vor fi inchise
-In timpul blocarii activitatii guvernului federal din 1995-1996, specialistii au estimat pierderi de 1,25 miliarde dolari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.