Noutati :

Guvernul acuza: retrocedarile, din reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara

12 aprilie, 2013 - 01:04 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Guvernul Romaniei considera ca restituirea imobilelor nationalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioara, dintr-o reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara. Diversi oameni au facut averi de milioane de euro din imobile cumparate pe sume modice, scrie Mediafax.

Ca exemple de nereguli in solutionarea dosarelor depuse anterior pentru retrocedarea imobilelor nationalizate, premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, mai multe cazuri, printre care unul inregistrat la Primaria Campia Turzii, unde fostul proprietar a cesionat dreptul catre o persoana fizica in martie 2010 pentru 500.000 euro, iaraceasta persoana a obtinut titlul de despagubire doar doua luni mai tarziu, in mai 2010, pentru peste 20 milioane euro.

Cazul a fost posibil, potrivit premierului, deoarece dosarele au fost tergiversate la nivelul local si la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pana cand s-au gasit cesionarii „potriviti”, cesiunile fiind mascate de contracte de mandat, neurmarite din punct de vedere fiscal si fara interes pentru impozitarea veniturilor si verificarea realitatii sumelor declarate. La ANRP s-a stabilit ordinea de solutionare a dosarelor in functie de cesionari, caz dovedit prin faptul ca acest dosar are numarul 6123, iar in 2008 se hotarase solutionarea doarelor de la 1 la 6200.

Guvernul considera ca se poate acuza lipsa de interes pentru acest subiect din partea Ministerului Finantelor in acest caz.

Un alt dosar cu nereguli prezinta cazul unei persoane care a achizitionat 30% dintr-un dosar, in mai 2010, contra 1 milion euro si a primit, in august 2010, titlu de despagubire in valoare de peste 18 milioane euro. in acest dosar, fostul proprietar a primit, in 2006, 35.000 dolari, primul cesionar a revandut, in 2008, pentru 50.000 dolari, iar cesionarii au primit in 2010, in total, titlu de despagubire in valoare de 53,5 milioane euro.

O alta persoana a cumparat, in octombrie 2009, cu 10.000 euro, 25% dintr-un dosar de despagubire pentru care a primit, in ianuarie 2010, peste 1,5 milioane euro (in acest caz, arata Guvernul, ca in multe altele, se suspecteaza ca cesiunea e de fapt un „onorariu de succes” pentru rezolvarea dosarului la ANRP).

Un alt caz a fost inregistrat la Camera de Comert Arges, de unde o persoana a cumparat, in 13 octombrie 2008, pentru 1,2 milioane lei, drepturi litigioase pentru care a primit despagubiri doar o zi mai tarziu, in 14 octombrie 2008, in suma de 11,9 milioane lei.

Exista numeroase spete in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a aprobat solutionarea cu prioritate a unor dosare („cazuri speciale”) desi acestea facusera, anterior, obiectul tranzactionarii pe sume importante.

Retine atentia un dosar in care cesionarul a platit pentru drepturi 1,5 milioane dolari, a invocat probleme medicale si a primit titlu de despagubire, in mai putin de o luna, in 2008, de la aprobarea regimului de „caz special”, pentru 128 milioane euro (la cursul de schimb din anul 2008). in lipsa regimului de caz special, acest dosar nu ar fi fost rezolvat nici in prezent. Mai mult, la ANRP exista dosare cu acelasi statut de „caz special” inca din 2007, ramase nesolutionate.

Un alt exemplu face referire la un dosar in care primarul de la Cluj Napoca emite dispozitie in 27 ianuarie 2011, se inregistreaza in martie la ANRP (in acest termen s-a emis si avizul de legalitate de catre prefectul judetului Cluj), in aprilie se cesioneaza 25% din dosar, pentru 100.000 euro unei persoane care, in mai 2011 (ultima sedinta in care s-au aprobat dosare la ANRP), primeste titlu de despagubire pentru doua milioane euro.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va verifica modul in care au fost efectuate restituiri in natura in timpul guvernarilor anterioare.

Premierul Victor Ponta a explicat astfel ca statul a solutionat pana in prezent 27.315 dosare cu titlu de despagubire pentru imobile nationalizate si mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar solutiile de pana in prezent nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.

El a aratat ca ponderea reala a fostilor proprietari este foarte mica, prin comparatie cu cei ce detin drepturi litigioase si ca pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plati.

Din totalul dosarelor, doar 3,8% au cel putin un cesionar, insa suma acordata lor este de aproape 60% din valoarea totala a despagubirilor acordate in ultimii ani.

Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv cu scoli, gradinite, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate in intravilan si 709.305 hectare terenuri in extravilan, urmand sa fie emise decizii de punere in posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri in extravilan.

Un numar de 24.300 dosare (88%) au primit sume de pana in 500.000 lei, dar suma acordata reprezinta doar 14% din valoarea totala a despagubirilor.

Potrivit Guvernului, statul roman nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au iesit din tara.

Foto: MediafaxInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...