Noutati :

Guvernul acopera pierderile Colterm, adunate din neplata subventiilor. Robu: In 2 ani va fi mai avantajos la Colterm

28 octombrie, 2014 - 02:30 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Mare parte din datoriile Colterm vor fi sterse, dupa ce Guvernul Romaniei a acceptat sa acopere pierderi de peste 15 milioane de euro adunate din neplata subventiilor de catre Guvern si Consiliul Local. Societatea de termoficare ramane acum cu datorii de peste 6 milioane de euro.

La inceputul lunii octombrie, consilierii locali au recunoscut pierderile adunate la Colterm, votand un proiect de hotarare privind acoperirea partiala a pierderilor induse din prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat.

Primarul Nicolae Robu anunta acum ca Guvernul si-a asumat aceste pierderi adunate pana in anul 2012.

„Am reusit sa obtinem compensarea unei sume de 68 de milioane de lei, pe care Colterm o avea ca deficit, reprezentand pierderi induse datorate faptului ca in lungul a foarte multi ani nu au fost platite subventiile la timp de catre Guvern si de catre municipalitate. Situatia financiara a Colterm s-a imbunatatit mult prin aceasta compensare, dar mai avem mult de lucru. Din pacate, inca are datorii catre diversi furnizori. Colterm va fi o companie sanatoasa, care va furniza agent termic catre populatie beneficiind si de o retehnologizare substantiala. Avem un proiect pe fonduri europene sa innoim toata reteaua de transport si distributie invechita si sa promovam contorizarea pe orizontala. Cand vom ajunge aici, vom vedea ca cetatenii vor fi multumiti de serviciile Colterm si ma astept ca o parte dintre cei care s-au debransat de la Colterm sa revina, pentru ca estimarile sunt ca in circa 2 ani va fi mai avantajos sa fii abonat la Colterm decat sa ai centrala termica proprie. Nimeni nu poate anticipa cum vor fi preturile la anumite ingrediente folosite in procesul tehnologic”, a explicat primarul Timisoarei.

Aceasta stergere a datoriilor a fost posibila prin Ordonanta 59 de rectificare a bugetului national, care permite ca pierderile induse si nedecontate sa fie compensate cu datorii la bugetul de stat. Pentru asta insa, Consiliul Local trebuia sa recunoasca oficial pierderile, printr-o hotarare de consiliu local.

„Se sterg acele datorii. Guvernul nu a facut ceva special pentru Timisoara, dar este un mecanism corect si pe care Guvernul l-a creat, sa fim corecti in aprecieri”, a concluzionat Robu.

CITESTE SI: Colterm intra in iarna cu datorii uriase. Consiliul Local Timisoara recunoaste pierderi de 15 milioane de euroInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...