Grupuri de colindatori din Moldova, Ardeal si Banat au dat startul vremii colindelor la Timisoara. VEZI FOTO!

TIMISOARA. Vremea colindelor si a obiceiurilor de iarna la Timisoara a inceput, mai devreme ca in alti ani, printr-un spectacol traditional organizat, duminica seara, de catre Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat, in sala mare a Restaurantului studentesc din Complex.

Peste 250 de persoane au asistat la recitalul colindatorilor din Botosani, Suceava, Maramures si Timis, dar si la minunatele obiceiuri de Craciun transmise din generatie in generatie in zona Banatului de munte.

A devenit o traditie ca, in preajma Craciunului, asociatia noastra sa invite colindatori din Moldova si Banat pentru a ne readuce aminte obiceiurile de acasa. in ciuda frigului si a zapezilor care au blocat atatea drumuri in tara, ansamblurile de colindatori din nordul Moldovei, cum a fost si cel din Vlasinesti, sau din Maramures, unde colindele sunt mai frumoase ca oriunde, au reusit sa ajunga cu bine la Timisoara si sa ne incante cu frumoasele cantece si obiceiuri de Craciun. Cred ca, in acest an, am asistat la una dintre cele mai reusite editii ale spectacolelor de colinde organizat pana in prezent, mai cu seama ca s-a adunat si o importanta suma din donatii, care va fi dirijata spre Manastirea Saraca”, ne-a declarat vicepresedintele Asociatiei Moldovenilor din Banat, Toader Apavaloaie.

In cele aproape trei ore ale reprezentantiei, prin fata invitatilor – printre care oameni de afaceri, primari si parlamentari cu obarsii moldovene – s-au perindat grupuri de colindatori, in frunte cu cel din Vlasinesti, ansambluri folclorice, dintre care s-a distins cel al maghiarilor din Dumbravita, trupe de teatru rural care au interpretat piese legate de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, tineri costumati ca in seara de ajun, cand pornesc a colinda.

Am onorat invitatia Asociatiei Moldovenilor din Banat si am venit cu drag sa colindam aici, in ciuda frigului si gerului care ne-a facut drumul de la Botosani la Timisoara foarte greu. Am adus obiceiurile de acasa aici, in capitala Banatului, si ne-am bucurat ca moldovenii n-au uitat de unde au plecat, datinile si obiceiurile copilariei. Multumim pentru invitatie si, daca vom fi chemati si la anul, raspundem prezent inca de pe acum”, a punctat primarul comunei Vlasinesti, Lucian Trufan, care si-a insotit colindatorii la Timisoara.

In finalul reprezentantiei, cei prezenti la seara colindelor au avut prilejul sa-i asculte si vocile slefuite ale membrilor corului Mitropoliei Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.