Noutati :

Gropi comune in care ar fi fost inhumate cadavrele unor luptatori anticomunisti ucisi in anchete sau impuscati cu sentinta, descoperite in Banat

26 iunie, 2019 - 01:32 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
7

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in colaborare cu Parchetul Militar Timisoara a organizat si desfasurat in perioada 19-21 iunie 2019 o campanie de investigatii arheologice in Caransebes, judetul Caras-Severin, la presupuse gropi commune sau individuale ale unor opozanti anticomunisti.

Potrivit IICCMER, cercetarea de teren a urmarit verificarea unor informatii potrivit carora, in curtea unui imobil din oras, ar exista mai multe gropi individuale si comune unde se presupune ca au fost inhumati mai multi opozanti anticomunisti, care au fost omorati in anchetele Securitatii sau au fost executati prin impuscare in urma unor sentinte judecatoresti.

In luna august 2017 la institut s-a primit o petitie din partea unei persoane originare din municipiul Caransebes, care ne-a adus la cunostinta faptul ca in cursul anul 1977, in calitatea ce o avea atunci de arheolog la Muzeul de Istorie din oras, a fost martor ocular la descoperirea catorva schelete umane care, dupa inventarul funerar gasit asupra lor, se puteau data cronologic in perioada anilor 50 ai secolului trecut. Scheletele au fost descoperite in curtea cladirii care atunci adapostea Casa Armatei din oras, astazi Cercul Militar, cu prilejul sapaturilor la fundatia unui bloc cu destinatie de camin pentru cadrele militare”, se arata intr-un comunicat IICCMER
.
Cladirea unde astazi functioneaza Cercul Militar, situata pe strada Nicolae Balcescu la nr. 5, a fost construita in anul 1885 cu destinatie de liceu pentru fete. Din 1944 ea a fost trecuta in administrarea Armatei.

Dupa informatiile pe care le avem aici si-a avut sediul, timp de cativa ani, Comandamentul Unic Teritorial Timis, o structura militarizata a Securitatii comuniste, infiintata in ianuarie 1949, care a coordonat toate actiunile represive indreptate impotriva gruparilor de partizani anticomunisti din zona Banatului”, se mai arata in comunicat.

In apropiere, intr-o cladire situata pe strada Horia, pana in 1959 s-a aflat sediul Securitatii din Caransebes, astazi imobilul aflandu-se in proprietate particulara.

Prin sediul Securitatii si prin penitenciarul din Caransebes au trecut foarte multi partizani anticomunisti si sprijinitori ai acestora din grupurile de rezistenta banatene, care au fost capturati, arestati si torturati aici, unii fiind disparuti fara urma pana in ziua de astazi. in unitatea carcerala au avut loc mai multe executii prin impuscare a unor partizani condamnati la moarte prin sentinte judecatoresti. Conform unor marturii, unele executii au fost facute chiar in curtea Cercului Militar de astazi, cadavrele fiind ingropate undeva in zona. Una dintre executiile petrecute in acest spatiu a avut loc in 12 august 1953, cand au fost impuscati partizanii Victor Curescu, Gheorghe Balica si Iancu Baderca pentru apartenenta la organizatia colonelului Ion Uta”, mai arata sursa citata.

Interventia arheologica a avut loc in zona blocului – camin, in apropierea fundatiei.

In apropiere de gardul spre fostul penitenciar, s-au descoperit doua schelete umane, dispuse in linie pe directia est-vest, unul la adancimea de -1,65 m, avand membrele inferioare orientate spre rasarit, iar celalalt la adancimea de -1,23 m, avand picioarele spre apus. Din pacate, cele doua schelete au fost deranjate partial in partile lor superioare de o groapa contemporana in care se aflau resturi de materiale de constructie folosite la ridicarea blocului. Aceasta situatie a facut ca stratigrafia orizontala sa fie compromisa si sa nu putem face precizarea exacta daca este vorba de o groapa comuna de inhumare sau de doua gropi individuale suprapuse partial”, se mai arata in comunicat.

Cei doi defuncti nu au fost depusi in sicrie si sunt lipsiti de resturi provenite din vestimentatie.

In pamant s-au mai gasit insa fragmente scheletice provenite de la alti doi defuncti, despre care deocamdata nu putem spune ca ar fi intr-o relatie directa cu cele doua schelete descoperite in situ. Deocamdata, in actualul stadiu al cercetarii, nu avem indicii certe care sa arate ca este vorba neaparat despre oameni executati prin impuscare sau ucisi prin alte metode de Securitate, insa imprejurarile, marturiile si unele documente din fondul arhivistic al fostei Securitati ne fac sa credem ca lucrurile ar fi asa”, mai arata sursa citata.

IICCMER a depus si o sesizare la Parchetul Militar Teritorial Timisoara, care a deschis in acest caz un dosar de cercetare penala.

Cazul fiind unul de o complexitate deosebita, in directa conlucrare cu Parchetul Militar, urmeaza ca cercetarile din teren sa fie reluate si continuate prin verificarea pana la epuizare a tuturor spatiilor libere in care se mai poate interveni astazi prin sapatura.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Comunismul…. cat de mult rau a putut face, oriunde a ajuns, nu numai in RO… ciuma rosie…

  • Deci Eugen (Pan) si Dan de la Bogdan, sunt identitatile false ale nepotului Frizerului de la Securitate! Nepotul de sarb care nici el nu lasa nici acum Romania in pace. E fals pana in maduva oaselor.

   • cineva nu si-a luat pastilele…

 2. Si uite asa a trebuit sa mai asteptam 30 de ani dupa moartea lui Ceusescu, sa nu cumva sa deranjam personajele criminale care ar mai fi putut fi in viata.

 3. Spuneti fratilor cine au fost bolsevicii,cine sunt fauritorii comunismului,fondatorii ue,cine azi invadeaza controlat Europa pt. a o dilua si a o distruge in maxim cateva decenii?Marx din ce neam era,de ce azi se doreste distrugerea familiei traditionale?Toate au legatura intre ele.

 4. comunistii de ieri, psdistii de azi!

 5. arhelogul a asteptat zeci de ani până l-a mustrat constiinta si a vorbit de aceste gropi comune de care stia din anul 1977 !
  mai bine mai tarziu decat nicodata !
  se cuvine a fi inmormantați creștinește acești patrioți români de familiile lor, chiar cu onoruri de se va stabili că merita acest lucru.
  opinia mea!