Noutati :

Greva la Timisoara. Aberatia din Ordonanta de Guvern care ingenunchiaza dascalii din scolile cu predare in limbile minoritatilor. Nu mai au voie sa tina cursurile de Romana

8 septembrie, 2018 - 10:36 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EDUCATIE
4

TIMISOARA. Modificare aberanta in Legea Educatiei, prin Ordonanta de Guvern, cu doar cateva zile inainte de inceperea noului an scolar. Brusc, invatatoarele de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale nu mai sunt calificate sa predea copiilor de la clasele pregatitoare si pana la a IV-a Limba si literatura romana.

Potrivit Ordonantei nr. 9/2018 din 23 august privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei, la punctul 17 este prevazut citam: „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

Aceasta in conditiile in care majoritatea cadrelor didactice care predau in invatamantul primar au specializare dubla: sunt profesori cu pedagogia invatamantului primar si prescolar absolvita si care le permite sa predea toate materiile, deoarece au studii superioare de pedagogie, psihopedagogie, metodica predarii limbii romane in clasele primare, literatura pentru copii etc..

Şcoala primară Nikolaus Lenau din Timişoara (cu predare în limba germană maternă) este în greva japoneză.
Protestăm împotriva ordonanţei care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare şi I – IV, pe motivul că n-am fi calificaţi (fals) şi pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naţionale (de asemenea fals).
Efectele acestei ordonanţe intră în contradicţie cu predarea integrată şi pun în pericol confortul şcolarilor mici printr-o expunere nejustificată la persoane de referinţă fără calificare şi experienţă în predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei preşcolare (clasa pregătitoare) şi şcolare mici (7 – 11 ani)„, transmit profesorii invatatori ai liceului Nikolaus Lenau din Timisoara, scoala cu predare in limba germana, singura in care au invatat doi castigatori ai premiului Nobel.

In aceeasi situatie se afla si dascalii care predau la scolile in limba sarba sau maghiara, Dositei Obradovici, respectiv Bela Bartok, din Timisoara.

Nu numai că e absurd ce se întâmplă, dar s-a creat un precedent periculos, care poate conduce la desfiinţarea secţiilor cu predare în limba maternă, prin înlocuirea profesorilor pentru învăţământul primar cu profesori de gimnaziu. Unii dintre noi avem calificarea să predăm şi engleză, şi educaţie fizică, nu doar germană şi română. Dacă acum am ieşi din secţia germană şi am preda la secţia română, brusc am fi calificaţi. Pe de altă parte, un profesor de limba si literatura română poate fi profesor pentru invatamantul primar„, explica Atrid Gavriliu, profesor invatator la Nikolaus Lenau.

Parintii sunt si ei revoltati si se alatura protestului dascalilor. Dupa logica acestei modificari din Legea Educatiei, dascalii ar putea fi descalificati sa mai predea si muzica, desen sau stiintele naturii la clasele primare, intrucat ar fi mai potriviti profesorii de la gimnaziu pentru fiecare dintre aceste materii. Si, de ce nu s-ar intampla acelasi lucru si la scolile cu predare in limba romana, unde, de asemenea, invatatorii ar putea fi inlocuiti de profesori de gimnaziu pentru a-i invata sa scrie si sa citeasca pe copiii din clasele primare, pentru ca nu ar avea calificarea necesara…

Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a solicitat public revocarea ordonanței.

Primul care a reactionat este deputatul PNL de Timis Marilen Pirtea, rector UVT si vicepresedinte al Camerei Deputatilor: Voi depune o inititativa pentru respingerea OUG

Este o mare nedreptate făcută învățătorilor, cărora li se restrânge dreptul la muncă, dar și copiilor din clasele I-IV cu predare în limbile minorităților, asupra cărora se vor răsfrânge efectele negative ale noii prevederi. Intrată în vigoare cu doar 10 zile înainte de începerea anului școlar, prevederea va genera dificultăți majore în asigurarea de personal potrivit predării la clasele primare. Este o măsură abuzivă și nu va conduce la o creștere a calității actului educațional, ci va crea turbulențe în procesul de predare-învățare, cu un disconfort important în rândul elevilor. Solicit Guvernului remedierea fără întârziere a situației. În plus, consider că sunt necesare scuze publice față de toți învățătorii afectați de noua prevedere. In zilele urmatoare voi depune o initiativa pentru respingerea Ordonantei ”, spune Coordonatorul Comisiei pentru Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

UPDATEContradictoriu in exprimare, deputatul PSD de Timis Adrian Pau crede ca Guvernul Dancila a luat o decizie in cunostinta de cauza

Nu am avut cunostinta de aceasta ordonanta si ar trebui sa imi exprim un punct de vedere folosind argumente logice. Sa mergem pe principii simple: cand ceva functioneaza, sa lasam asa cum a functionat. Invatamantul primar in Romania a functionat bine. Nu am auzit parinti care sa aiba ceva de obiectat. La nivel personal, as fi mers pe principiul ca daca ceva a functionat, sa il lasam sa functioneze in continuare. Nu cred ca este neaparat oportuna o astfel de ordonanta. Daca stam sa ne gandim, am elaborat o lege prin care am stabilit modalitatea de invatare pentru minoritatile nationale. Daca aceasta OUG vine in corelare cu legea votata, atunci aceasta OUG poate fi oportuna. Noi am votat ca minoritatile sa poata studia in limba lor, daca sunt in procent mare. Daca discutam la cei cu predare in alta limba cred ca este oportun pentru copiii cu minoritate preponderent maghiara, cred ca este normal ca acolo copiii sa invete limba romana cu profesor specializat. Deci parerile pot fi impartite. Eu cred ca un profesor de formare etnica maghiara sau germana ar preda limba romana cum a invatat-o. Un roman preda mult mai bine limba romana. E bine sa privim toate punctele de vedere. Nu cred ca fac eu cea mai buna analiza acum, dar cred ca au existat argumente pozitive pentru aceasta ordonanta. Greva reprezinta o miscare prin care salariatii pot protesta, dar protestele vin in urma unor nemultumiri personale sau de sistem. Cred ca asta e o nemultumire personala„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro deputatul PSD de Timis Adrian Pau.

UPDATE: Deputatul PSD de Timis Bianca Gavrilita, impotriva Ordonantei: Guvernul trebuie sa revina asupra ei

E un lucru care functiona si cred ca Guvernul va trebui sa revina asupra acestei OUG. Ma voi duce laPparlament luni si voi cere o motivare si o regandire pentru ca e destul de dificil atat pentru elevi, cat si pentru invatatori„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Bianca Gavrilita, deputat PSD de Timis.

UPDATE: Liderul Sindicatului Independent al Invatamantului Preuniversitar Timis, Virgil Popescu, surprins de Ordonanta Guvernului Dancila

Cred ca e o prostie, dar ma rog, nu stiu care e ratiunea acestei modificari. Pana acum s-a putut si acum nu se mai poate. Nu am prea multe de comentat acum, dar cred, si e o parere strict personala, deci nu altceva, cred ca nu este un lucru bun…. Multi dintre profesori au calificare dubla, de aceea sunt un pic derutat.. Pe invataori nu-i va afecta la salariu, pentru ca ei sunt incadrati pe post si nu pe numar de ore. Numarul de ore la profesori este de 18, respectiv 16. Cei cu 25 de ani vechime, grad I. Deci, ca salariu nu ii impieteaza cu nimic. Dar modificarea este aberanta cu cateva zile inainte de inceperea scolii. Dar, daca stau sa ma gandesc, are si aspecte bune, pozitive si, sigur, poate si negative. Astept reactia oamenilor din teritoriu„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Virgil Popescu, liderul Sindicatului Independent al Invatamantului Preuniversitar Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. „Pe invataori nu-i va afecta la salariu, pentru ca ei sunt incadrati pe post si nu pe numar de ore. Numarul de ore la profesori este de 18, respectiv 16. ”
  Liderul de sindicat nu cunoaste legea! pentru orele cu predare in lb romana invatatorii sunt platiti la plata cu ora!!!!!
  profesorii sunt siliti sa faca pe invatatorii si sa predea orele de limba romana la nivel de primar, desi ei nu au predat in viata lor la acest nivel, la copii atat de mici…iar unii chiar nu sunt compatibili cu predarea aceasta prin joaca, prefera abordarea serioasa- doar de aceea s-au facut profesori si nu invatatori…Profesorul de limba romana, cel care pregateste elevii pentru Bac si pentru EN , va scrie literele ca model in caietele copiilor? si daca are 2-3 clase la care preda? cate randuri de caiete va scrie? Sute? S-a creat un haos, o nebunie! Daca eu ca si invatator imi propun tema ” Lumea disparuta a dinozaurilor”, profesorul de limba romana va aborda predarea integrata, imi va continua munca la clasa, va face o alta planificare, una speciala? Cine il va invata sa predea integrat? Noi, invatatorii, toti din aceasta tara, am fost la specializare pentru predarea integrata…acum nu mai conteaza??? O aberatie,o tampenie pe care elevul si invatatorul trebuie sa o suporte!

 2. Pai D-le Pau sunteti un imbecil din punctul meu de vedere…nu va mai dati cu parerea daca sunteti pe langa subiect…e mai oportun asa…e mai oportun asa…Eu am invatat limba romana cu o educatoare de formare etnica maghiara si va garantez ca vorbesc si scriu mult mai corect in limba romana decat multi altii care au invatat limba romana cu o profesoara care nu e de o etnie minoritara din Romania 🙂 Deci save the bullshit…Multi dintre colegii dvs nu stiu sa lege 2 fraze si s-au gandit ei ca poate cei minoritari nu stiu limba romana…poate ar trebui ei sa isi ia cate o profesoara sau un profesor de limba romana sa nu se mai faca de cacao 😉

 3. „Un roman preda mult mai bine limba romana” Fratele meu, si oameni cu gandirea asta ajung in functii de decizie.
  Pai hai sa punem un manelist sa predea romana.

 4. Eu propun sa o aducem pe doamna Dancila sa predea limba română. He He