Noutati :

Greva japoneza in prima zi de scoala la Timisoara. Dascali cu banderole albe pe brat, la Liceul Nikolaus Lenau. Video

10 septembrie, 2018 - 10:11 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. Dascalii de la invatamantul primar al Liceului „Nikolaus Lenau” din Timisoara au inceput anul scolar purtand banderole albe pe brat.

CITESTE SI: Greva la Timisoara. Aberatia din Ordonanta de Guvern care ingenunchiaza dascalii din scolile cu predare in limbile minoritatilor. Nu mai au voie sa tina cursurile de Romana 

Este vorba despre o greva japoneza a invatatorilor care in acest fel isi arata nemultumirea fata de aberatia din OUG 9/2018 care prevede ca la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de limba si literatura romana sa fie predate de profesori calificati in acest domeniu. Aceasta in conditiile in care profesorii invatatori de la Lenau au dubla specializare.

Invatatorii spun ca:

1. Masura este abuziva intrucat noi, invatatorii, suntem privati de dreptul de a preda limba romana, cu toate ca examenele absolvite si pregatirea noastra ne indreptatesc sa o facem.

2. Masura contravine principiului eficientei din Legea educatiei, in baza caruia se urmareste obtinerea de rezultate educationale maxime, prin gestionarea resurselor existente. Astfel, desi pentru educarea elevilor din invatamantul primar exista resursa unor invatatori formati in acest scop. Ordonanta in mod voit deleaga atributiile de predare unor persoane fara calificare specifica.

3. Noi, invatatorii, suntem singurii calificati si pregatiti, din punct de vedere stiintific si metodic sa predam orele de limba romana in maniera integrata; profesorii inlocuitori, in schimb, nu au fost formati spre a sustine ore la invatamantului primar si nici pentru a preda respectand principiile noului curriculum natoional.

4. Masura este discriminatorie intrucat atat noi, invatatorii la sectia germana, cat si colegii nostri, invatatori la sectia romana, am parcurs aceleasi studii si detinem aceleasi calificari. Insa prin faptul ca doar noua, la sectiile straine, ni se interzice sa mai predam orele de limba romana, este creat in mod nejustificat un regim profund discriminatoriu.

5. Masura contravine principiului echitatii din Legea educatiei, in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare. Astfel, doar elevii din clasele cu predare in limba romana, nu si cei de la sectiile cu predare in limbile minoritatilor, mai pot beneficia de expertiza unor invatatori formati pentru invatamantul primar si cu experienta in predare integrata sau pe baza de proiecte.

Si celelalte scoli cu predare in limbile minoritatilor nationale din Timisoara au anuntat ca vor urma aceeasi forma de protest.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. La vocabularul tau ai avea nevoie si tu de o spaga sa te angajezi undeva.