Greva generala in Sanatate, pe 28 noiembrie. Ministrul Nicolaescu: ‘Sindicatele ameninta siguranta sistemului’

Dupa ce Guvernul a anuntat ca nu sunt bani pentru a creste salariile din Sanatate, medicii, asistentele si ceilalti angajati din sistem au anuntat declansarea grevei generale la sfarsitul lunii. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a catalogat actiunea ca fiind „exagerata si iresponsabila fata de cetateni”. „Acordarea a 6% din PIB pentru sanatate e un obiectiv politic, dar unul pana in 2016”, spune ministrul.

Angajatii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, a anuntat, joi, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, precizand ca acestia vor cere si demisia ministrului Sanatatii pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise. Totodata, acestia solicita o discutie cu premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor. El a precizat ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de acestia.

„Biroul executiv al federatiei Sanitas a stabilit urmatoarea agenda: 15-19 noiembrie, notificarea tuturor spitalelor de catre Federatia Sanitas pentru ca trebuie sa indeplinim conditiile legale pe o lege facuta foarte prost de Guvernul Boc, in 25 noiembrie greva de avertisment de la ora 8 la 10, iar in data de 28, greva generala pe termen nelimitat pana la solutionarea revendicarilor pe care noi le-am transmis. Trebuie sa rezolvam problema tuturor salariatilor din sanatate”, a declarat prim-vicepresedintele Federatiei SANITAS, Marius Sepi.

In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, face apel la intelegere din partea medicilor fata de pacienti. O asemenea actiune este „hazardata”, spune ministrul.

„Cred ca este hazardata o asemenea actiune. Cred ca cei care se considera profesionisti in sanatate trebuie sa se gandeasca la pacienti. Cetatenii romani trebuie sa fie respectati de catre cei care se considera profesionisti in sanatate. Noi suntem in negocieri de mai multa vreme, cu unele din probleme ne-am inteles, cu altele incercam sa gasim solutii – o lege noua a salarizarii – pentru multe alte lucruri suntem pe diverse variante… Responsabilitate trebuie sa existe mai ales din partea celor care ameninta siguranta sistemului sanitar. Pachetele de reforma ar trebui sa creeze acele spatii bugetare pentru anii viitori pentru a putea sa asiguram crestere de venituri pentru cei care lucreaza in sistemul sanitar. A spune ‘Intam in greva!’ mi se pare exagerat si iresponsabil fata de cetateni”, a spus Nicolaescu, in exclusivitate la Realitatea TV.

Intrebat daca exista posibilitatea maririi salariilor, ministrul a adaugat: „Ma refer la mai multi bani in sanatate in primul rand pentru pacienti. Daca tara e saraca, de unde sa dam mai mult?”

Angajatii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate, scrie MEDIAFAX.

Federatia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public sa-si dea acordul pentru participarea la greva de avertisment si la greva generala organizate in luna noiembrie de Federatia Sanitas.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.