Noutati :

Gheorghe Noditi: “Este in planul de investitii pe acest an anveloparea Spitalului Judetean”

29 martie, 2012 - 12:31 PM
Autor: Anonim      
Categorie: INTERVIU
9


TIMISOARA. Interviu cu Gheorghe Noditi, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Nr. 1 Timisoara, despre situatii institutiei pe care o conduce, despre dotari si investitii, precum si despre nevoile sistemului sanitar.

Ce investitii s-au facut de catre Consiliul Judetean la Spitalul Judetean din Timisoara?
Spitalul este o unitate foarte mare si ca suprafata si ca volum de munca si o investitie ca sa poti sa reabilitezi toata cladirea dintr-o data este destul de greu de realizat. Dar in urma discutiilor pe care le-am avut cu Consiliul Judetean Timis am reusit si am gasit si intelegere atat din partea presedintelui, cat si din partea consilierilor judeteni pentru a crea cateva posibilitati financiare ca sa incepem sa reabilitam toata cladirea spitalului. Primul pas a fost in 2010 cand am schimbat toate geamurile si usile acolo unde era necesar pentru a putea realiza o izolare termica si fonica destul de buna. Dupa aceea am inceput sa luam la rand exact sectoarele si zonele care erau, sa zic asa, destul de fierbinti din punct de vedere al reabilitarii.

Ce ne puteti spune din punct de vedere al dotarilor spitalului, ce investitii s-au facut?
Incepand cu anul 2010 s-a pus problema investigatiilor de imagistica, aveam un computer tomograf cu o singura spirala de nu stiu cati ani, un RMN care si el era putin obosit si prin demersurile pe care le-am facut la Ministerul Sanatatii am primit pe etape, un tomograf, care functioneaza de anul trecut din mai, apoi am mai primit unul la care o sa ii dam drumul zilele acestea drumul si lui in folosinta si bineinteles un angiograf care va completa si asigura investigatia din punct de vedere selectiv pentru pacientii care vor fi internati in clinica.

Este nevoie de o anvelopare a intregii cladiri? Daca da, cum ar fi posibila?
Este in planul de investitii pe acest an, deci in 2012, anveloparea Spitalului Judetean. Cladirea trebuie invelita pentru ca are o anumita vechime. S-au creat niste destabilizari ale anumitor zone de constructie, de-a lungul timpului. Anul acesta avem in vedere acest invelis, am realizat o verificare din punct de vedere a ceea ce am realizat, primul pas, inchiderea cu termopane. Conditiile de iarna au fost mult mai bune.

Au scazut facturile de la intretinere?
Au scazut simtitor. Mai mult de atat nu puteam sa dam caldura nici inainte. Odata cu anveloparea spitalului speram sa facem si o economie din punct de vedere al consumului pentru astfel de servicii.

Ati facut investitii la Clinica de Terapie Intensiva…
Clinica de Terapie Intensiva avea in 2009 niste conditii in interiorul spitalului in care nu puteam sa facem amenajari in plus. Atunci s-a imaginat reabilitarea ei si acum este o clinica ce in momentul de fata este la nivelul anilor 2011 – 2012. Acolo mai avem nevoie de niste paturi pentru ca mai e nevoie de paturi de o calitate si de o complexitate mare pentru anumite cazuri care necesita o astfel de dotare.

Cu ce probleme va confruntati?
La nivelul Casei Austria, stiti foarte bine, exista o sectie de chirurgie plastica ce este compartimentata si acolo compartimentul de arsi nu poate sa asigure conditiile pentru arsurile mari. Acestia ar trebui sa fie dusi la Bucuresti. Daca ar fi o explozie mare, nu sunt conditii la Timisoara. Noi ne dorim sa facem aici, la Timisoara si acum am terminat proiectul, un compartiment de arsuri mari care se va realiza pe terasa de la etajul unu de la Casa Austria si care va avea patru paturi de mari arsi plus doua sali de operatie unde pacientii vor fi pur si simplu izolati.

Din ce fonduri se face investitia?
Investitia se va face din fondurile Consiliului Judetean Timis. Investitia se ridica undeva la peste 500.000 de euro, iar aparatura va veni de la Ministerul Sanatatii. Am vorbit la Minister care ne-a si aprobat un compartiment de mari arsi. Sunt foarte multe lucruri in care CJT ne-a ajutat, fiind cladiri vechi. si la spitalul Bega a fost nevoie de ceva reparatii care nu costa putin.

Presedintele CJT vorbea de realizarea unei maternitati…
Am facut un fel de analiza prin care impreuna cu CJT in care ne-am dat seama ca e preferabil sa construim o cladire noua, sa beneficieze de absolut toate dotarile. Va avea 120 de paturi aproximativ, o sectie de pediatrie cu aproximativ 60 de paturi. Va fi o constructie in forma de L, langa Casa Austria. In acelasi studiu ne-am imaginat un serviciu UPU care sa lege toate cladirile. Atunci vom avea absolut tot pentru un spital regional.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. La in ce hal arata sistemul sanitar din Romania cred ca investitiile reale in acest domeniu si mai ales pe timpurile astea pot fi trecute la cap minuni…

  2. dl Noditi e un om care vine din sistem si face management nu politica si asta face diferenta

  3. Se vede ca este un om care vorbeste aplicat,pe teme punctuale,si nu face campanie electorala in ciuda perioadei.Astfel de oameni trebuie adusi in sistem pentru a putea evolua

  4. ca e haos sau ca e lux intr-un spital pana la urma conteaza pe mana cui pici si la Timisoara avem doctori foarte buni si dl Noditi e un doctor extraordinar, un profesionist dar pacat ca in ultimul timp sistemu ii alunga pe multi

  5. un om ca Noditi trebuie sa ajunga si mai departe, la minister de exemplu sa poata sa faca o schimbare reala in sistem, legislativa care sa aive impact asupra tuturor spitalelor nu doar a unuia singur

  6.  Peste 5 ani o sa va dati seama ca Judeteanul nu corespunde cerintelor actuale si trebuie reconstruit din temelii si atunci toate aceste corpuri noi vor fi construite degeaba. In plus tot inghesuiti cladiri pe o suprafata restransa dar nimeni nu se gandeste la locurile de parcare pentru pacienti si personal care si acum sunt foarte putine. Nu ar trebui facut initial un studiu de oportunitate.

  7. Cei care pot compara cum arata judeteanul inainte de venirea lui Noditi si cum arata acum va pot confirma cat de bun este acest om. Pacat ca nu-l putem clona pentru mai multe institutii. Respect!

  8. spitalul judetean este capusat… este circ acolo… noditi a fost numit politic adik de pedeleu… unele „concursuri” au fost cu probleme… altii au fost angajati fara concurs

  9. Care posturi din administratia publica nu sunt date tot asa, politic? Numa problema e ca rar ajung oameni cat de cat competenti dau din domeniu pt a sti ce sa faca. Noditi nu se incadreaza in categoria asta, am fost colegi la Austria si e de un profesionalism desavarsit