Gheorghe Marmureanu: Exista posibilitatea ca roiul de cutremure sa migreze spre Banat. Ce ar insemna pentru Timisoara

Previziune ingrijoratoare data de fostul director al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Acesta spune ca nu sunt o surpriza ultimele cutremure din Oltenia, aceasta fiind o zona seismica cunoscuta, dar ca exista posibilitatea ca ‘roiul de cutremure’ sa migreze spre Banat.

Deocamdata nu vorbim de cutremure cu potential devastator. Acum partea buna ca avem mai multe descarcari mari de forte si putem spera ca lucrurile sa se linisteasca. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici speram. Exista posibilitatea ca roiul de cutremure sa migreze, sa activeze zona Banatului. Nu vreau sa transmit panica, dar exista aceasta posibilitate sa se produca si acolo in Banat seisme asemanatoare”, a afirmat Gheorghe Marmureanu, citat de Adevarul si stiripesurse.ro.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marti in judetul Gorj, a fost urmat de aproape 50 de replici cu magnitudini intre 2,4 şi 4,1, potrivit datelor INFP.

Un alt cutremur de 5,2 pe Richter s-a produs luni tot in Oltenia, fiind urmat la randul sau de mai multe replici.
Ambele seisme s-au simtit la Timisoara.

Seismele din Banat au un caracter imprevizibil

In ultimii 50 de ani, Banatul a mai fost scuturat de cateva seisme insemnate, cele mai puternice fiind inregistrate in 1991, de 5,7 grade pe Richter, cand o multime de case au fost puse la pamant in zona de sud-vest a Timisului.

Avem cladiri batrane cu duiumul. Sunt multe si subrede. Consolidarile, in ultimii ani, insa prea rare.

Lipsa banilor sau dezinteresul proprietarilor au facut ca mii de imobile sa fie vulnerabile la un cutremur nu foarte puternic.

Teoretic, Banatul nu poate da un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter, pentru ca natura sedimentara a solului nu permite acumularea de energii mari. Avem zone active, printre care se numara Banloc – Voiteg si Moldova Noua. Din punct de vedere al Timisoarei, zona seismica ce ar putea periclita orasul ar fi zona Sag – Parta.

Seismele din Banat au cateva caracteristici. Prima tine de caracterul total imprevizibil. Aici nimeni nu ar putea sa gaseasca o regula, iar o alta tine de adancimea, care este mica, in jur de 10 kilometri. La 10 kilometri, un seism cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter ar putea ridica probleme. La cutremurul din 1991, din 12 iulie, cu epicentrul in localitatea Banloc, magnitudinea a fost de 5,7 grade, cu o adancime de 10 km. Au cazut casele vechi, cele mai slabe, dar cele care au fost facute dupa ultimele normative, din caramida, din beton, au rezistat. Nu au fost probleme. Si Timisoara are multe cladiri de genul”, explicau specialistii pentru opiniatimisoarei.ro.

Aproape jumatate din populatia Timisoarei traieste in cele mai vulnerabile cartiere in caz de cutremur: Cetate, Iosefin, Elisabetin si Fabric. Se adauga zona Sagului, potrivit seismologilor.

In cazul unui cutremur de magnitudinea celui din 4 martie ’77, Timisoara s-ar putea confrunta cu un adevarat dezastru. Zestrea de cladiri vechi s-ar putea transforma in ruine. Avem 14.500 de cladiri construite la Timisoara pana in anul 1945.

Primaria Timisoara NU are o situatie foarte clara a cladirilor care sunt in pericol sa cada in cazul unui eventual cutremur, desi foarte aproape se afla o falie seismica importanta.

Administratia Ciuhandu a inceput o inventariere a imobilelor care s-ar putea prabusi, insa aceasta documentatie nu a fost finalizata.

Si tot in zonele Cetate, Iosefin, Elisabetin si Fabric se afla cele mai valoroase si semnificative imobile istorice. Aceste zone reprezinta, de altfel, cea mai extinsa rezervatie de patrimoniu istoric de arhitectura din tara.
Aici se afla aproape 1.000 de cladiri monument istoric. In Cetate avem peste 200 de astfel de imobile, in Fabric aproximativ 330 si in Iosefin 400.

Va reamintim, cutremurul din 1977, produs in 4 martie, la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra Romaniei.

A avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter si a facut, in timp de circa 55 de secunde, 1.578 de morti, din care 1.424 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost inregistrati 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au daramat. De asemenea, cutremurul a dus si la disparitia multor monumente de arhitectura.

Orasul Zimnicea a fost proape distrus.

Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona Vrancea, cea mai activa zona seismica din tara, la o adancime de circa 100 km, iar unda de soc s-a simtit aproape in toti Balcanii.

Mai jos aveti singura inregistrare audio de la cutremurul din ’77.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E INFIORATOR ZGOMOTUL DE LA CUTREMURU DIN 4 MARTIE 1977

  2. Nu vreti sa transmiteti panica dar o faceti oricum. Foarte frumos si responsabil din partea dumneavoastra, dl Marmureanu. Norocul nostru ca am fost pe la scoala si am invatat un adevar absolut despre cutremure: ele nu pot fi prevazute. Deci in afirmatia dumneavoastra nu exista nici macar o iota de stiinta, sunteti la nivelul Baba Dochia sau Neti Sandu. Pacat ca jurnalistii astia lipsiti de responsabilitate morala va dau o voce.

  3. Exact! Auzi la el … „roiul de cutremure”. Mai degraba cred ca se referea la roiul de muste de pe creierul lui.
    Din pacate asta e nivelul institutiilor din Romania iar noi ar trebui sa avem incredere in ele.

    • Nu…se referea la roiu de olteni,care au venit și cu roiu de muște după ei.

      • Ce urat! Cu toții suntem oameni, indiferent de regiunea din care facem parte. N ar strica, măcar în aceste vremuri tulburi, sa nu mai fim atat de rai, de critici și lipsiți de empatie. Oricare dintre noi am putea fi în locul acelor oameni și nimic nu prevede ca, noi, ceilalți, putem sa stam liniștiți.

  4. Lasa ca acum se instaleaza defibrilatoare la colt de strada. De la incalzirea globala apar atacuri de cord si cheaguri de sange.

    • in tari civilizate aleas de zeci de ani, ca se pot salva vieti multe daca stie cineva sa-l foloseasca

  5. sa vina pesedeu sa rezolve odata si cu cutremurele astea ca economia au rezolvat-o e pe butuci .

  6. Marmureanu nu vrea panica dar o starneste pentru ca probabil traieste cu nostalgia vremurilor cand era seful mare si acum nu mai e.Si ce sa faca si el ca sa retraiasca gloria apusa.Iese la interval si se da goanga.Imi aduc aminte si de zilele din 91 cand a fost cutremur in Timisoara si acest marmureanu avea aceleasi afirmatii apocaliptice si se batea cu pumnul in piept ca el l-a prezis si ca cutremurele pot fi prezise…o aberatie mai mare ca el. Nu stiu de ce presa ii mai da atentie acestui specimen care se crede Nostradamus.Auzi..roiul de cutremure…

  7. In 1977 „orasul Zimnicea a fost aproape distrus”. Hahahaha! In realitate in centrul orasului era căminul cultural erau alegeri PCR la care participa si activist de partid de la județ, care, ieșind afara si văzând câteva case distruse, case vechi a dat telefon si a anuntat ca orasul e complet distrus. Interesant e ca nu a murit nimeni. Dar ce mai conta, vestea a fost data.Cum Ceausescu a vrut sa vina in vizita la ” catastrofa” primarul a băgat buldozare sa distrugă sute de case. Asa se face ca in orășelul Zimnicea, unde nu era niciun bloc s- au făcut zeci de blocuri, unele nu s- au terminat nici până astazi.

  8. DACA PIELEANU ,CHIRIAC ,TATOIU ,TRONCOTA SI GENERALII BESINOSI N/AU SPUS NIMIC MARMUREANU A VORBIT DEGEABA .

    • Basainosii ăștia de generalii au pensii speciale de peste 25 000 lunar. Cam de cate ori mai mari decât a ta?

  9. Asta nu e nebunu ala ce aparea la OTV cu Dan Diaconescu si o cauta pe Elodia ???

  10. In judetul lui Dragnea, Teleorman, a murit la cutremurul din 1977 o singură fată, si cartela i- a căzut o cărămidă în cap. Mare ghinion!

  11. Roieste roiul de cutremure ? Inmarmuritor personaj.

  12. De ce nu migreaza spre Bucuresti ? In directia aia nu sunt munti. Roiul de cutremure ar roi mai usor prin campuri, pajisti si prostii.

  13. Hai roiu acasa spre Oltenia ca de acolo ati si venit .

  14. Fiti atenti la exprimarea plastica : roiul de cutremure migreaza spre Banat ! Cutremurele migreaza ? Si daca da, de unde stii tu unde migreaza ? Ar trebui Arafat Atoatenestiutorul sa ii dea un premiu Nenobil pentru incrancenarea inmarmuritoare.

  15. Pentru siguranta tuturor cetatenilor autoritatile ar trebui sa controleze toate apartamentele de la bloc pentru a vedea cine și ce ziduri s-au daramat fara autorizatie. Au fost dobirati peretii de sustinere etc
    Trebuie un inventar al tuturor apartamentelor si cladirilor.
    Daca autoritatile nu trimit persoane sa constate ar trebui ca administratorul sau presedintele asociatiei de locatari sa trimita anual astfel de date catre autoritati.
    Sunt blocuri în care s-au spart o multime de pereti, ziduri, nu are cum sa nu afecteze structura cladirilor.
    Acolo unde se poate trebuie revenit la structura initiala. Siguranta inainte de mofturi si design.

  16. „Prima tine de caracterul total imprevizibil” pai ati prezis pana acum vreun cutremur? macar asa sa ziceti anul asta va fi unul de 6°, voi nici macar o harta nu aveti :)) acadamecieni, mancatori de bani publici.

  17. D-le Primar!
    Ar trebui dispusa verificarea tehnica a blocurilor construite după anul 1990 și care nu au cartea tehnica a construcției!
    Inteligentul tehnic fost primar nu a făcut nimic în acest sens!
    Adică a acoperit ilegalitatea(poate coruptia) din primarie

  18. Si daca vina pentru (noile) cutremure din zona Oltenia (Targu-Jiu) este de la minele inchise/parasite si neconservate corespunzator?.
    Credeti ca autoritatile vor recunoaste?.
    Oare cine ar trebuii sa „plateasca” in acest caz?