Gheorghe Ciuhandu si compania din Primaria Timisoara, cercetati in dosarul ‘Bani pentru Poli’, sunt cu un pas mai aproape de judecata!

TIMISOARA. Dosarul in care mai multi angajati din Primaria Timisoara, in frunte cu fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Romita Orza si secretarul Ioan Cojocari se afla „la usa” judecatorilor din Tribunalul Timis.

Dosarul a fost cercetat in camera preliminara si a fost trimis spre judecare magistratilor de la Tribunalul Timis. Acestia ar putea sa judece deindata acest dosar, insa acest lucru nu este posibil deoarece mai exista o cale de atac, la camera preliminara a Curtii de Apel Timisoara.

Contestatia se poate face in termen de 3 zile lucratoare de la comunicare.
Iata lista celor acuzati:

GHEORGHE CIUHANDU, la data faptelor primar al municipiului Timisoara,

IOAN COJOCARI , secretar al Consiliului Local Timisoara,

DELIA-ILEANA DUMITRU , consilier juridic in cadrul Primariei Municipiului Timisoara,

SMARANDA MARIA HARACICU , director al Directiei Economice din cadrul Primariei Timisoara,

VIOLETA-TEODORA MIHALACHE , la data faptelor director al Directiei Comunicare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,

Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

ADRIAN ROMITA ORZA , la data faptelor viceprimar al municipiului Timisoara,
MIREL FLORIN MUNTEANU si MARIANA DIMITRIU, la data faptelor economisti in cadrul Directiei Economice a Primariei Timisoara,
MARTIN STAIA , la data faptelor sef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,
NICUSOR CONSTANTIN MIUT, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,

Acestia sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

ALINA PINTILIE, functionar public in cadrul Primariei Timisoara, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA care au trimis in instanta dosarul, in cursul anului 2008, Gheorghe Ciuhandu, la acea data primar al Municipiului Timisoara si Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest S.A.).

In acest context, edilul, impreuna cu Delia-Ileana Dumitru, Smaranda Maria Haracicu si Violeta-Teodora Mihalache, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica stiinta Timisoara”, iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus.

De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea “sprijinirea” activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar.

In acelasi context, cei mentionati mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitatii, legalitatii si regularitatii si au semnat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor legale, un numar de 40 de ordonantari de plata.

Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 stiinta Timisoara (denumirea din acel moment a entitatii sportive) s-a procedat la aplicarea. In mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului, nr. 69/2000 si a normelor de aplicare ale acesteia.

Acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timisoara, catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest S.A.), sume acordate cu incalcarea principiului oportunitatii ce guverneaza derularea si functionarea activitatilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul S.C. Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest S.A., finantarea fiind astfel ilegala.

Primaria Timisoara a anuntat ca se constituie parte civila cu suma de 31.669.417,71 lei.

CITESTE SI: Ciuhandu, Orza, Cojocari, Miut si alti fosti si actuali angajati din Primaria Timisoara, trimisi in judecata de DNA

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. DNA ln loc sa ajute dezvoltarea fotbalului ln Jud.Timis si Timisoara a făcu ca nr.de spectatori la meciurile ASC Timisoara sa scadă,sursa
    de menținere a echipei din punct financiar.
    Cred ca apărătorul acuzaților ar putea sa atace susținerea DNA si prin urmatoarele:
    -ln perioada 208-2011 cei trei ani de subvenționarea echipei de CL echipa de fotbal a avut cele mai bne rezultate pe plan sportiv(apa-
    Raptorul sa studieze clasamentele)
    -tot in aceasta perioada rezultate la competițiile de juniori i sa se preia date duela club de apărător )
    -Dmnilor de la DNA,insolventa nu S-a creiat ca nu S-a mai sponzorizată de CL cu Un milion pe an ci altor evenimente ca :Arestarea
    fostului patron Iancu)Apărătorul poate sa scoată cat era necesar pe an bugetul de supraviețuire a echipei.(poate Extindeți simcu
    exemple Della alte chipe din aceiași perioada din campionat)
    Consider ca sponsorizarea S-a facut in sprijinul obținerii de rezultate bune pe tărâm sportiv:oare daca nu se Sponzorizarile echipa de către CL,se mai putea afirma ca echipa a terminat pe locul doi,a jucat in Cupele Europene si rezultatele la juniori?alfel toate meritele
    erau ale lui Iancu.
    Succes acuzațiilor.

  2. Esti un bou! Sa intre toti in puscarie !!!! Ciohandele te astept la zdup …. cum ai infundat tu TIMISOARA….TIGANE!