Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei: „N-am sustinut niciodata ca Timisoara e un oras perfect!”

Gheorghe Ciuhandu

Dupa patru mandate de primar, Gheorghe Ciuhandu este „ravnit” ca un trofeu, de mai multe partide, pentru a si-l asuma candidat pentru Primaria Timisoara in 2012.

Nascut la 15 iunie 1947, Timisoara
Starea civila:
Casatorit, un fiu, doi nepoti
Absolvent al Facultatii de constructii, promotia 1970, Institutul Politehnic Timisoara
A lucrat in executie, cercetare, proiectare, doctorat in 1984, recunoscut abia in 1987, din motive de dosar necorespunzator, lipsa calitatii de membru de partid, profesor universitar. In 1990 intra in PNTCD, nu a dorit sa ajunga primar, dar la indemnul lui Corneliu Coposu, in 1996 candideaza pentru primul mandat la Primaria Timisoara
Hobby: in tinerete era sportul, acum muzica si nepotii


Domnule Gheorghe Ciuhandu, dinamica politicii romanesti determina la inceputul acestui an modificari, in sensul ca opozitia parlamentara a decis sa se uneasca in Uniunea Social Liberala. Avand in vedere ca partidul pe care-l reprezentati, PNTCD, nu este parlamentar, cum priviti acest nou aranjament politic?

E greu de dat un raspuns simplu, pentru ca eu cred ca aceasta alianta s-a nascut si ca o reactie la modul abuziv in care guvernarea actuala conduce tara. Exista o vorba: cine seamana vant culege furtuna, iar aceasta invrajbire care s-a practicat incepand de la seful statului si pana la partidul de guvernamant in jos, aceasta politizare excesiva i-a solidarizat pe cei din opozitie. Mai greu de apreciat in ce masura aceasta alianta poate fi o alternativa, pentru ca, deocamdata, in afara de declaratii si semnarea unui protocol n-au lansat un proiect ca sa se poata face o evaluare, macar prin comparatie a ofertei pe care ar aduce-o si ceea ce prezinta guvernul actual. Guvernul prezent este, din pacate, unul din cele mai neperformante guverne ale tarii, de dupa revolutie, iar eu cred ca partidele care s-au aliat pot gasi un program care sa constituie o contraoferta. Din acest punct de vedere cred ca au sanse, acest lucru fiind atestat si de sondaje. insa, pentru a-si consolida sansele trebuie sa vina cu un proiect.

Din aceasta perspectiva, existand, pe plan local, deja premisa unui protocol cu PNL si PSD, unde va veti situa pentru noile alegeri din 2012?

Noi, in momentul de fata suntem in faza in care pe 12 martie a.c. se va tine un congres de unificare. Sper sa avem suficienta intelepciune ca toate cele trei fractiuni sa se aseze  intr-un congres, care sa insemne unificarea partidului si intrarea lui in circuitul parlamentar. Altfel, din punct de vedere juridic va fi foarte greu sa participam pe fractiuni la alegeri. Prioritatea nr 1 a PNTCD este sa-si refaca unitatea.

Si dupa aceea?

Vom vedea ce vom face. In mod normal, local, noi avem aceasta alianta cu PNL in cadrul Aliantei pentru Timis, iar cu PSD avem un acord de administrare. Ceea ce avem aici de aproape patru ani cred ca s-ar putea extinde si la nivel de tara. in acelasi timp si PDL ne curteaza si face trimitere comuna la PPE. Relatiile sunt mai dificil de rezolvat pentru ca ei au avut un rol foarte important in spargerea PNTCD si de aceea, sincer sa va spun, credibilitatea ca sa ne apropiem de PDL este destul de scazuta. Dar, ramane de vazut, dupa 12 martie, conducerea aleasa va incepe negocieri si cu unii si cu altii. Mai exista un pericol pe care vad ca multi il avanseaza, sub forma votului pierdut si asta este o mare greseala. Aceasta greseala s-a facut si-n 2004, mergandu-se pe o concentrare pe doi poli, astfel ca partide mai mici, chiar daca ar intruni pragul electoral, sa nu fie votate.

Banuiesc ca va doriti reintrarea in Parlament?

Bineinteles ca ne dorim, pentru ca nemultumirea lumii este foarte mare. Noi n-am mai fost la guvernare de peste zece ani si nu putem fi acuzati de coruptie sau alte malformatiuni din societatea romaneasca din prezent. Cred ca am fi credibili si am avea o sansa destul de buna.

In cazul in care si dvs va veti indrepta spre USL nu se creeaza premisele reconstituirii Conventiei Democrate?

Sunt foarte intrigat de faptul ca foarte multa lume vorbeste despre Conventia Democrata ca despre un fel de sperietoare. Daca priviti retroactiv cei douazeci de ani, o sa vedeti ca aceasta conventie a pus Romania pe drumul ei firesc, spre Alianta Nord-Atlantica, spre Uniunea Europeana, spre privatizare, spre retrocedari, adica reglementarea regimului de proprietate, chestiuni care au insemnat reforma reala. in comparatie cu guvernarea de azi, n-a taiat nici pensii, nici salarii, desi era o situatie mult mai grea decat azi. Evident ca agentii care au stricat guvernarea Conventiei Democrate au fost cei de la Partidul Democrat. Acum, normal dupa ce am facut reforme cu costuri foarte mari lucrurile ar fi trebuit sa continue. insa, in prezent ceea ce se numeste reforma este o improvizatie, care se face pe picior, si care distruge practic si bruma de regim statal care mai functiona.

Ati afirmat ca va curteaza si PDL. Deputatul Gheorghe Ciobanu a avansat o idee ca n-ar fi exclus sa fiti candidatul lor surpriza la Primaria Timisoara in 2012, confirmati?

Ii multumesc domnului deputat pentru aceasta recunoastere indirecta ca m-am straduit sa fac ceva si probabil am o anumita popularitate, de care ei se feresc si pe care ar dori, poate, s-o foloseasca intr-o forma sau alta. Eu nu am idei preconcepute in ceea ce priveste PDL, dar cred ca este o apreciere putin exagerata si nu am avut  o oferta personala de acest gen.

S-a lansat  chiar sintagma „trofeul Ciuhandu” pentru faptul ca veti avea patru mandate la Primarie, si ati fi, ca atare, un „trofeu” ravnit…

Eu cand am venit la primarie eram foarte putin cunoscut, dar aveam o baza profesionala care m-a ajutat foarte mult in activitatea de primar. Eu sunt inginer constructor si am cunoscut bine acest oras pentru ca am lucrat tot timpul aici. A fost un avantaj al meu. Faptul ca nu m-am lasat antrenat in tot felul de coterii si smecherii si nu am abuzat de banul public, m-am straduit sa am relatii bune si civilizate cu toata lumea, in spiritul locului, cum e de fapt timisoreanul, probabil ca mi-a conferit o anumita popularitate. Dar a vorbi de un trofeu, nu cred ca e cazul si nu vreau acum sa merg pe aceasta pista ca sa par infatuat.

Succesiunea mandatelor dvs. nu se datoreaza, cumva, si unui conservatorism al electoratului timisorean, de multe ori rezervat la schimbari?

Nu stiu. Electoratul timisorean este destul de matur, pentru care primeaza anumite calitati: de bun gospodar, sau om corect, sau cu deschidere, care sa se implice in problemele orasului din  perspectiva politica, ci cetateneasca, administrativa. Iar eu asta am facut si cred ca acest lucru mi-a conferit o anumita credibilitate, in masura in care s-a vazut ca urmez un anumit drum pe care l-am trasat, ca am respectat in cea mai mare parte promisiunile, iar atunci cand n-am reusit, am recunoscut. Oamenii, m-au perceput si ma percep, cred eu, ca pe un om normal. Fiind considerat de-al lor, poate ca am o anumita ascendenta fata de altii care nu au acest har de a se apropia de populatie.

Pentru acest mandat ati fost ales din primul tur, dar daca ne raportam la prezenta la vot,  va considerati reprezentativ pentru toti timisorenii?

Daca e sa ne raportam la prezenta la vot, ganditi-va ca actualul presedinte al tarii a fost ales cu putin peste 50% din jumatatea populatiei cu drept de vot din tara. Astea sunt avatarurile legii. Daca legea electorala nu obliga participarea la vot, asta este. Faptul ca am fost pentru a patra oara ales , ma gandesc ca imi confera o anumita credibilitate si reprezentativitate si fata de electoratul timisorean, dar si fata de terti. Electoratul timisorean este pretentios si are repere. in acest an preelectoral, daca toata lumea se raporteaza la pozitia pe care o voi adopta in perspectiva alegerilor din 2012, inseamna ca reprezint ceva.

Veti mai candida in 2012?

Cel mai important lucru pentru mine acum este sa caut sa realizez cat mai mult din ceea ce mi-am propus. Daca realizez mai mult, atunci exista si un imbold de a merge mai departe. S-ar putea sa fie o conjunctura nefavorabila, sau imprevizibila si nu vreau sa ma hazardez spunand ca voi candida sau nu. Totodata, am o familie, iar aceasta activitate, pe care multi o suspecteaza ca ar fi plina numai de aspecte pozitive este foarte dificila, care nu numai ca te solicita dar te si indeparteaza de familie, iar in evaluarea pe care o voi face, vor intra mai multi factori.

Daca nu veti mai candida, cine va fi succesorul dvs.  la candidatura, din partea PNTCD?

N-am abordat aceasta problema in partid. Evident ca in masura in care n-as candida, domnul Adrian Orza mi se pare ca ar putea emite pretentii intemeiate pentru a candida.

Revenind la problemele curente de administratie, in aceste zile veti vota bugetul. Cum va fi el, in raport cu mult vehiculata descentralizare?

Bugetul acestui an este mai slab decat al anului precedent, si cel din 2009. Cel mai bun buget a fost in 2008. Este o motivatie obiectiva data de deprecierea leului, apoi criza care ne afecteaza. E o situatie generata de masurile aberante luate de actuala guvernare.

Dati-mi trei prioritati pentru acest an…

Sunt prioritare in continuare lucrarile pe care le-am angajat deja in anii precedenti, iar ca investitii noi vor incepe doar acelea care sunt cu finantari europene la care noi venim cu o cota parte, sunt de asemenea cheltuielile necesare pentru buna functionare a primariei si a institutiilor subordonate, cheltuielile sociale pe care le avem in responsabilitate. Am primit sarcini noi, patru spitale, 114 unitati scolare, cele doua CET-uri, o sumedenie de atributiuni, dar alocarea fondurilor nu a fost pe masura. Din pacate nu este o descentralizare reala. Cand guvernul intra intr-o situatie deosebita si nu mai are resurse, le paseaza, de multe ori la modul arbitrar. Restructurarile si diminuarea salariilor prin ordonante sunt complet ilegale si contravin tuturor conceptelor de autonomie locala.

N-ati prea fost un rasfatat la presei, dar nici agreat de reprezentatul in teritoriu al guvernului; de ce?

Relatia cu presa din punctul meu de vedere a fost corecta. Atitudinea presei deriva din doua chestiuni. Probabil ca deranjeaza pe unii prezenta mea aici, mai ales din punct de vedere imobiliar. Stradania mea de a pastra un echilibru si de a respecta legalitatea, creeaza inconveniente si atunci, bineinteles acei care scriu la comanda actioneaza. Apoi este dorinta de a-si promova oamenii cand intervine factorul politic. Eu nu am cultivat nici o relatie speciala, cand am avut ceva de spus, chiar daca am deranjat, am spus. M-au deranjat multe chestiuni scrise pe nedrept, si atacat pe probleme de familie, lucru ce mi se pare  ordinar si care descalifica pe cel care-l face. Relatia mea cu presa este deschisa, transparenta, corecta. In ceea ce priveste relatia cu prefectul, am cautat sa fie una buna. Am avut probleme cu prefectura pentru ca am promovat proiecte de hotarare care s-au respins fara nici un motiv. Lucru care s-a constat, ca prefectura a pierdut majoritatea proceselor pe care le-a avut cu consiliul local. Prefectul actual este numit politic si ca atare face politica partidului care e la guvernare.

Care este secretul unei longevitati la Primarie, fara sprijin parlamentar, ori guvernamental?

Mi-am vazut de treaba. Eu n-am facut din primarie o trambulina sociala. Puteam sa raman profesor la Politehnica si poate aveam o viata mai usoara si castigam mai mult ca realizare sociala. Am avut o competenta si o baza profesionala, am cautat sa fiu corect,  transparent si cinstit, care sa nu creeze scandaluri sau sa depinda de altii. Am cautat sa fiu cumpatat, sa nu ma hazardez in proiecte irealizabile.

Apropos de proiecte, exista un proiect privind amenajarea centrului istoric privind si zona pietonala, in ce stadiu se afla?

Este vorba de zece strazi si patru piete, proiectul s-a finalizat, este depus la ADR, si in mod normal, dupa evaluare ar trebui sa mearga la Ministerul Dezvoltarii pentru aprobare.

Pana la finele mandatului va disparea acea constructie care a intrat in mentalul colectiv ca „acvariul lui Ciuhandu”?

Este o dezinformare pentru ca autorizatia initiala de construire a dat-o Consiliul Judetean. Eu am fost unul din putinii care m-am straduit s-o impiedic prin toate mijloacele legale. Pas cu pas, dupa instanta, am fost fortat sa dau autorizatie de construire. Aceasta este istoria reala. Iar acum ca sa o demolezi, necesita autorizatie de demolare. Acolo sunt foarte multe procese care trebuie sa lamureasca situatia.

Timisoara are un mare deficit in ceea ce priveste parcarile. Am inteles ca in acest an ati pus punctul pe „i” si se va demara un proiect…

Anul trecut am facut un studiu pe care l-am prezentat in consiliul local care cuprinde in jur de 30 de locatii de parcari pe raza intregului oras. Din acestea s-au ales in zona centrala trei locatii care sa fie prioritare de abordat. Se va promova o licitatie de catre ADP pentru gasirea unui asociat pentru un parteneriat. Proiectul pentru cele trei locatii cuprinde 3.000 de locuri de parcare. Mai este parcarea inceputa in Piata 700, care in acest an sper sa fie gata si daca reusim sa gasim prin licitatie un partener cu bani, avem calea deschisa ca intr-un an si jumatate sa realizam cele 3000 de locuri de parcare in centrul orasului. in paralel continuam cu celelalte parcari la nivelul terenului.

Ca timisorean, va plac dumurile din Timisoara?

Unele imi plac, altele nu. De exemplu nu-mi plac anumite drumuri din zona centrala pe care speram sa le imbunatatim, cum ar fi Bd. Republicii, anumite strazi mai vechi unde noi am venit cu asfalt peste piatra, cum ar fi Str. Dorobanti. Sunt si lucrari frumoase cum ar fi Bd Iuliu Maniu, sau Moise Dobosan, una din cele mai lungi strazi din oras. Drumurile constituie sectorul care necesita cel mai mare efort.

Spuneati in campania electorala ca va veti stradui ca Timisoara sa devina cu adevarat un oras european; cate stele ii mai trebuie pentru a deveni oras european?

Nu exista un clasament pe stele. Ceea ce se spune despre Timisoara ca oras de cinci stele era un program cu finantare americana prin care acele stele se dadeau pentru debirocratizare si a fost o chestiune prin anii 2000-2001. Noi atunci am simplificat foarte mult birocratia si am promovat foarte multe investitii in baza acelei debirocratizari. Aceasta categorisire a fost extinsa, si cu foarte multa rea vointa din partea unora, si dupa aceea generalizata. Eu n-am sustinut niciodata ca Timisoara este un oras perfect. Timisoara este un oras european fara doar si poate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se pare ca dl.Ioan Holender va candida la Primaria Timisoara.http://garciamuerte.blogspot.com/2011/02/ioan-holender-pentru-timisoara.html
    Sa il sustinem.

  2. un imputit , gainar , acest cioroi numit primar. Ar merita linsat.

  3. Ciuhandu, presedinte! Ciuhandu, presedinte! De bloc…

  4. o javra de toata jena !scoateti chilotii lui Junei si Marza de pe cap si poate o sa vezi ce trofeu……esti boule !