Noutati :

Generatia „fara bac” sporeste somajul! Din peste 3.500 de absolventi care au picat, 20% si-au depus dosarul la AJOFM pentru somaj

24 septembrie, 2011 - 11:42 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Rezultatele catastrofale inregistrate la examenul de bacalaureat din acest an pot avea efecte serioase asupra ratei somajului din Timis, in conditiile in care peste 3500 de absolventi de liceu care nu au trecut examenul de maturitate ar putea bate la usa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru a solicita indemnizatiile de somaj.

Deocamdata, dupa cum a anuntat Liviu Negut, directorul executiv al AJOFM Timis, au fost inregistrate putin peste 500 de dosare de somaj ale absolventilor de liceu fara bacalaureat, insa functionarii de la ghiseu sunt in asteptarea unei avalanse de cereri venite din partea celor care, in aceasta toamna, nu-si vor gasi un loc de munca.

Pana la inceputul lunii septembrie au venit la noi 425 de tineri, insa, cu siguranta, vor mai veni. Acestia sunt din prima sesiune, in timp ce foarte multi care au picat in sesiunea din toamna au inceput, probabil, sa-si intocmeasca dosarele de somaj”, a explicat pentru www.opiniatimisoarei.ro Liviu Negut, cu precizarea ca tinerii din generatia fara bac care si-au depus dosarele la AJOFM pana la inceputul lunii septembrie au “miscat” rata somajului in sus, de la 1,75% la 1,83%.

Potrivit legii, absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot primi indemnizatie de somaj daca fac dovada ca, in 60 de zile de la absolvire, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea medierii pentru incadrarea pe un loc de munca.

Imediat dupa intrarea in plata, absolventii de liceu, cu sau fara bac, primesc timp de un semestru, la care se pot adauga alte trei luni, o indemnizatie lunara de 255 de lei. Inregistrarea absolventilor in evidenta AJOFM Timis se face in termen de 60 de zile de la absolvire, iar indemnizatia de somaj se acorda, la cerere, doar dupa expirarea celor 60 de zile si numai daca solicitantul nu si-a gasit un loc de munca.

In conditiile in care in judetul Timis sunt, la ora actuala, 6078 de someri, iar rata somajului este 1,83%, eventuala inregistrare in evidentele AJOFM a celor peste 3.500 de absolventi de liceu fara bacalaureat ar spori rata somajului cu peste 50%, la peste 3%. Acest scenariu este doar unul ipotetic, cata vreme o mare parte dintre liceenii fara bacalaureat se pregatesc sa plece in cautarea unui loc de munca in strainatate.

Initial, am vrut sa merg in Anglia, unde avem mai multe cunostinte care lucreaza in constructii si castiga foarte bine. M-am tot gandit la greutatile muncii pe santier, acum vine timpul friguros, si de aceea, pana la urma, m-am decis sa plec in Italia. Acolo avem mai multe rude din partea lui taica-meu, care au inceput, deja, sa-mi caute de lucru. Chiar zilele trecute am discutat cu ei si mi-au spus ca au gasit ceva, un job de doar patru ore, la bucataria unui restaurant. De aceea, cred ca nu-mi voi depune dosarul pentru obtinerea ajutorului de somaj”, spune Florin Burcovschi, absolventul unui liceu cu profil teoretic din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...