Noutati :

Gata, se toarna nisipul peste cele mai valoroase descoperiri arheologice din Timisoara! Cum va arata Piata Libertatii in zona vestigiilor?

8 noiembrie, 2015 - 01:31 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
6

TIMISOARA. Lucrarile de acorperire a bailor turcesti descoperite de arheologi in Piata Libertatii din Timisoara au inceput. Muncitorii deja au trasat marcajul, iar zona va avea o infatisare diferita fata de restul pietei.

CITESTE SI: Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi ingropate in nisip. Avem solutia pentru cele mai importante vestigii din centrul Timisoarei

Primarul Nicolae Robu a declarat ca langa vestigiile care vor fi acoperite cu nisip si pavaj, vor fi plantati copaci.

Va fi pavat diferit in acea zona din Piata Libertatii. Trebuie sa fie marcat in pavaj ca exista vestigii care prezinta interes acolo. Vor fi si copaci care vor fi plantati langa vestigii. Probabil locul este acum pregatit pentru plantarea copacilor”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit Directiei de Comunicare a Primariei Timisoara, vestigiile Bailor turcesti – Baia mare a orasului/ Baia imparatului – sunt considerate cele mai importante descoperiri arheologice scoase la iveala in cadrul proiectului de reabilitare a zonei Cetate, Timisoara fiind primul oras medieval din tara care a beneficiat de servicii publice de acest fel, ca dovada a importantei care se acorda in perioada otomana curateniei trupesti si spirituale – baia fiind in stransa legatura cu moscheea si ritualul religios.

libertatii1

Cu toate astea, solutia aprobata de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice este ingroparea lor si montarea de pavaj special deasupra. Nu sunt bani pentru altceva.

Arheologii au propus conservarea in situ, protejarea cu nisip si punerea in valoare prin marcaje in pavajul Pietei Libertatii a vestigiilor cladirilor Hambarului Mare, postamentul Monumentului Fidelitatii si Bailor turcesti, faza 1; conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie de nylon si nisip, marcarea in pavaj a traseului traiecului Canalului Austriac; reabilitarea fantanii austriece, restaurarea, semnalizarea si expunerea libera – descoperita a acesteia in Piata Libertatii. De asemenea, ei au mai propus si conservarea in situ, dar si punerea in valoare prin coborarea nivelului pietei si expunerea libera a vestigiilor Bailor turcesti – faza 2, doar fragmentar, a unei suprafete de aproximativ 300 mp din suprafata totala a acestora, de 587,5 mp.

Specialistii primariei sustin ca nu se poate proceda asa cum au propus arheologii, pentru ca lucrarile necesare ar insemna distrugerea partiala a celor mai importante vestigii din oras. Nici varianta acoperirii cu sticla nu este recomandata, tot din acelasi motiv, mai spun acestia.

Istoria Timisoarei scoasa la iveala in ultimele luni va fi pusa in valoare cu aproape 2 milioane de euro.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Sunt complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso. In plus, au fost schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care nu se va modifica foarte mult.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. inteleg ca nu sunt bani si se acopera. dar sa pui copaci e o idiotenie. radacinile vor distruge in timp ce e sub pamant

  2. Bine ca pentru a pune in valoare frumusetile Timisoareit nu sunt bani, dar pentru a plati 600 de parlamentari sunt. Sa le fie rusine institutiilor si nesimtitilor de politicieni.

  3. De ce nu mai sunt bani pentru nimic? Dupa ce lati omorat pe Ceausescu ati gasit palate subterane pline de aur une e acum lati vandut tot (dar de ce in parlament se doarme sau nu se prezinta) dar salariu pentru ei nu lipseste.Ar fi bine sa va bagati mintile in cap idiotilor

  4. Titlul cu „cele mai valoroase descoperiri arheologice din Timisoara” este, totusi, supralicitant.

  5. Ce rahat e asa valoros in groapa aia? Dupa ce ca nu ati facut nimic doi ani ,ati lasato de izbeliste nu lasati nici pe altii sa-si termine treaba.

  6. In aceste locuri ienicerii si spahii se relaxau la „masaj” cu eunucii ,consumand seu de oaie