Noutati :

Gata cu nuntile sambata? Biserica Ortodoxa Romana vrea sa le interzica. In ce zi s-ar putea muta cununiile religioase?

24 iunie, 2014 - 11:43 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
8

Patriarhia Ortodoxa Romana ar dori ca sa impuna crediciosilor o oranduiala religioasa din vechime: cununiile religioase sa fie oficiate pentru crestinii ortodocsi numai in zilele de duminica, scrie Vremea Noua.

Patriarhia Ortodoxa Romana vrea sa revina la vechile oranduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi inaintea Praznicelor Imparatesti. in vechime, casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica (conform Vechiului si Noului Testament, Sfanta Litrughie este Praznic Imparatesc).

La cununia religioasa participa in trecut intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite de regula sambata. Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Sfanta Liturghie de duminica.

Indicat este ca ele sa fie savarsite duminica. in legatura cu aceasta hotarare a Patriarhiei Ortodoxe Romane, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Barlad si protopop de Barlad, a precizat pentru Vremea Noua: “Este o oranduiala canonica a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sa se faca numai dupa oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, asa trebuie respectata si legea bisericeasca, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie facuta din credinta. Daca unii o fac pentru fala si dar, asta este treaba lor. Aceasta obisnuinta de a se face taina cununiei sambata este o oranduiala oarecum impusa de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si in zilele noastre.”

Protopopul Laiu a tinut sa mai precizeze ca taina cununiei se poate oficia in orice zi, in orice perioada a anului, numai sa nu fie urmata de petrecere: “Este normal sa nu se mai oficieze cununia sambata din considerentul ca dupa slujba religioasa urmeaza o petrecere. Sambata seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminica. Lumea normala, care pretinde ca este crestina, ar trebui sa fie prezenta duminica la biserica. Din cauza acestor petreceri, de oboseala sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminica.”, a mai mentionat protopopul Vasile Laiu.

Citeste mai mult aici!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. :))))))))))))))) o sa trecem toti la catolici la ce idei cretine mai are BORul

  2. Babe, la catolici inca se mai fac duminica, in cadrul liturghiei.

  3. auzi, nunta fara petrecere!!! Asta-i buna nu?!!!!!!!!!!!

  4. Si asa lumea nu se inghesuie sa mearga prea des la biserica nici chiar la sate, cu o astfel de restrictie bisericile vor ramane si mai mult goale. Cred ca este o ABERATIE sa te intorci cu sute de ani in urma.

  5. Si lunea cum mai merg oamenii la munca? Sau in viziunea bisericii munca nu e importanta ?

  6. Astia nu lucreaza is numa la intins mana. cersetorie si hotie!!!

  7. BOR aluneca incet spre fundamentalismul frate musulman ! Nu spre Roma ci spre bolovanul de la Kaaba ! Fetelor, va asteapta burka !

  8. Lumea nu ma vine la biserica duminica, nu pentru ca petrece prea mult sambata, ci pentru ca sunteti niste nenorociti care va folositi de biserica sa va umpleti de bani.