Noutati :

Gata cu cununiile civile tinute la Primarie? Unde se vor oficia casatoriile

24 martie, 2015 - 09:44 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
6

Ceremoniile de casatorie civila ar putea sa nu mai fie oficiate la Primarie ca pana acum, ci in Biserica. Mai multi parlamentari UDMR vor sa permita preotilor sa joace si rolul ofiterului de stare civila, pentru ca tinerii casatoriti sa faca economie de bani. Initiatorii spun ca Biserica Ortodoxa este de acord cu aceasta schimbare. Proiectul de lege se afla in dezbatere la comsii, in Senat.

6 deputati si senatori a initiat un proiect legislativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. in expunerea de motive, se arata ca in Romania „casatoria religioasa este facultativa, iar, potrivit articolului 48 din Constitutia Romaniei, ea poate fi celebrata numai dupa casatoria civila„.

Propunerea legislativa prevede „posibilitatea pentru viitorii soti de a incheia casatoria civila si religioasa intr-un singur loc intr-un lacas de cult, iar atributiile ofiterului de stare civila vor fi preluate de catre personalul clerical”. In aceste conditii, tinerii insuratei nu vor mai fi nevoiti sa treaca pe la Primarie in ziua nuntii, noteaza rtv.net.

Conform proiectului, casatoria civila se va incheia obligatoriu inainte de celebrarea casatoriei religioase si numai intr-un lacas de cult al unui cult recunoscut de stat.

In cazul in care viitorii soti exprima optiunea de a avea casatoria civila si religioasa intr-un lacas de cult al unui cult recunoscut de lege, printr-un ofiter de stare civila, procedura este initiata la ofiterul de stare civila al serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor.

In cazul in care se constata ca sunt indeplinite cerintele prevazute de lege pentru incheierea casatoriei, ofiterul de stare civila al serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor elibereaza documentatia necesara incheierii casatoriei. Documentatia necesara incheierii casatoriei cuprinde o adeverinta prin care se atesta indeplinirea conditiilor pentru incheierea casatoriei si un act de casatorie completat de catre ofiterul de stare civila al serviciului public comnitar local de evidenta a persoanelor, cu exceptia semnaturilor martorilor si a ofiterului de stare civila.
In termen de 3 zile lucratoare de la oficierea casatoriei, sotii declarati casatoriti au obligatia de a depune actul de casatorie completat cu semnaturile martorilor si a ofiterului de stare civila la biroul de stare civila competent teritorial in vederea incheierii inregistrarii in registrul de stare ciila si primirii certificatului de casatorie„, se arata in proiect.

Procedura preliminara oficierii casatoriei prevazuta de lege nu se schimba. Procedura se refera la examinarea indeplinirii conditiilor de fond legate de capacitatea de a incheia casatoria, varsta, starea medicala nu se schimba.

Initiatorii legii spun ca astfel vor fi cheltuiti bani mai putini. Ei s-au consultat si cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane care ar fi de acord cu aceste modificari.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Foarte bine poate asa se mai apropie si tineretul de dumnezeu

  • Haideti sa nu exageram, doamna Balta. Copiii sunt dupa cum ii educati. Vad tot mai multi copii educati dar ai caror parinti se implica.

  • Cine impiedica tineretul sa se apropie de Dumnezeu? Sa nu cumva sa aveti parte de reversal medaliei si anume sa ii obligati sa faca ceva ce nu isi doresc. Si daca preotimea s-a hotarat sa faca economii la bugetul tinerilor sa faca si munca de birou. Sa preia biserica documentele si sa intocmeasca actele pentru cununie. Rusine !! Unul cu munca si unul cu sunca ! De fapt ,nu au decat sa faca ei toata treaba. Oricum ofiterii de stare civila nu erau renumerati pentru faptul ca veneau sa cunune din timpul lor liber. Bravo popimii vesnic flamande !!!

 2. Felicit initiativa romanilor de etnie maghiara. Este excelent. Ar trebui sa ne construim statul pe acest fundament dar fara sa obligam pe nimeni, doar sa promovam.

 3. de dumnezeul cui? eu sunt ateu…trebuie sa merg in biserica pt cununia civila?? brusc va creste si tariful popilor pt cununie. Din cauza unora ca voi care încă mai credeti in basme cu mergatori pe apa si fantome Romania tinde sa se întoarcă un evul mediu.
  …da…stiu…voi arde in iad..bla bla bla

  • Nu vei fi OBLIGAT sa mergi la biserica pt cununia civila dar vei avea posibilitatea. Vei putea, de exemplu, sa faci ca mine doar cununie civila la primarie fara POPI.