Noutati :

Gata cu contestatiile nejustificate si santajul firmelor care nu se apuca de treaba dupa ce castiga licitatii ori intarzie lucrarile. A fost schimbata legea achizitiilor publice. Anuntul facut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu

19 martie, 2022 - 08:05 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
5

Asa cum a anuntat inca de saptamana trecuta la Timisoara, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reusit schimbarea legislatiei privind achizitiile publice si a procedurilor de eliberare a avizelor.
Modificarile au fost aprobate de Guvern, iar blocarea contractelor, contestatiile nejustificate si intarzierile uriase ale proiectelor de infrastructura vor deveni istorie.

CITESTE SI: Firma care construieste de 6 ani noul Spital de Copii de la Timisoara, singura inscrisa si pentru lucrarile suplimentare de aproape 1 milion si jumatate de euro. Cladirea trebuie racordata la Colterm si recompartimentata

„Pana acum 80 la suta din timpul alocat unui proiect era consumat de birocratie, iar daca reziliai un contract era nevoie de aproximativ doi ani pentru a relua proiectul.
Prin aceste modificari consider ca au fost eliminate principalele motive pentru intarzierea sau blocarea proiectelor!

La ce se refera modificarile?

Faza de licitatie:
Eliminam BLOCAREA contractelor in faza de implementare din cauza cresterii preturilor.
– Introducem obligatia ajustarii preturilor pentru contractele cu o durata mai mare de 6 luni, in functie de evolutia preturilor din piata (in baza unei formule de ajustare).

Eliminam CONTESTATIILE nejustificate
– Autoritatea va retine obligatoriu cautiunile firmelor care pierd contestatiile.

Faza de implementare:

Eliminam SANTAJUL antreprenorilor care dupa semnarea contractelor nu se mobilizeaza si nu respecta termenele contractuale.

Eliminam INTARZIERILE PE TERMEN LUNG si INDISCIPLINA in faza de executie
– Emiterea unor certificate intermediare (certificat de buna purtare) privind stadiul de excecutie, din 90 in 90 de zile
-Daca lucrarile nu avanseaza constructorii vor fi notificati doar de 3 ori, inainte de reziliere, dupa care se poate intra in procedura de licitatie fara publicare.
– Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea castiga licitatii, daca participa in perioada in care are deja in derulare un contract pe care intarzie.
-beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea sa plateasca direct subcontractorii si furnizorii.

Eliminam NOTIFICARILE (CLAIMURILE) depuse chiar la inceputul contractelor
– introducem ordine de incepere separate pentru faza de Proiectare si pentru cea de Executie.
– Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv ca si-a mobilizat inutil resursele.
Faza de Avizare:

Eliminam TIMPII PIERDUTI provocati de birocratia excesiva in domeniul exproprierii terenurilor detinute de autoritatile publice locale.
– Terenurile din proprietatea publica a statului si in administrarea entitatilor publice se for transfera in administrarea expropriatorului, odata cu hotararea Guvernului prin care este aprobata declansarea procedurii de expropriere.
– Se constituie un drept de administrare temporara in favoarea beneficiarului proiectului pentru realizarea lucrarilor pe terenurile aflate in albia minora, fara a mai fi necesara incheierea altor formalitati.
-Se instituie drept competenta exclusiva a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii aprobarea reglementarilor tehnice specifice privind constructiile ingineresti pentru infrastructura de transport de interes national.
-Se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitarii pentru emiterea Certificatelor de Urbanism si a autorizatiilor de construire si 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism (ISU, Proprietari de Utilitati).
– Daca documentatia depusa nu este completa, aceste entitati pot face observatii doar o singura data.
– Ulterior masurilor pe care beneficiarul le ia conform cerintelor din document, autoritatile respective nu mai pot emite alte solicitari.
– daca autoritatile nu emit in termenele instituite avizele/autorizatiile, se considera ca documentatia depusa de beneficiar este conforma si completa, iar in acest caz autoritatile in cauza sunt obligate sa emita autorizatiile in termen de 5 zile.
– daca nici acest termen de 5 zile nu este respectat, se va considera ca documentele respective au fost emise tacit.
-Inclusiv in cazul in care functionarii Ministerului Transporturilor nu elibereaza in timp util Autorizatia de Construire, aceasta va putea fi emisa tacit”, a explicat ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Sa vedem cum se vor transpune în realitate aceste modificări. Ce se poate face cu actualele lucrări, precum cea condusă de personajul din poza, cel de langa grindeanu?

    • Cu 10 % ca in toata activitatea de 36 ani la DRDP Timisoara

  2. Cei 10 km de autostradă dintre Lugoj și Deva când se vor finaliza, in alta tara erau gata intr o luna nu 10 ani ,Grindeanu ai promis ceva ,anul acesta se va drumul pe cei 10 km de autostrada lipsă.

  3. O intrebare, in perioada cand PSD a dominat parlamentul (perioada care a debutat odata cu infiintarea parlamentului, si continua) de ce nu s-a putut face legislatia cum trebuia?
    Cand zic „cum trebuia” nu inseamna ca trebuia facuta cum si-a facut-o acum Grindeanu. Modificarile au vizat actiunile pe care le luau ofertantii si constructorii PANA ACUM. Ca raspuns la noua legislatie se for gasi alte tertipuri, pentru care, ca de obicei, legislatia va intarzia prea mult. Nu va bucurati pentru ca se imbunatatesc legi. Aplicarea lor va ramane tot in stilul cunoscut – dupa mutra clientului.

  4. Fara nici o suparare si mentionez ca nu am fost si nu sunt iubitor de PSD, insa ce a facut Grindeanu acuma este laudabil…