Noutati :

Gara de Nord din Timisoara va fi renovata anul viitor! Asteptam autorizatia de constructie si 4 milioane de euro de la firma care ne-a lasat balta, prin decizia Curtii de Arbitraj de la Paris

14 noiembrie, 2011 - 09:19 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. La inceputul anului viitor, Gara de Nord va intra mai mult ca sigur in lucrari de renovare. In acest moment este asteptata doar decizia judecatorilor parizieni pentru a primi 4 milioane de euro de la firma care ne-a tras teapa si nu ne-a finalizat reabilitarea la cea mai mare gara din Timisoara.

Peisajul dezolant din cea mai mare gara din capitala Banatului trebuia sa dispara inca de acum 4 ani, cand lucrarile efectuate de firma Poldmir Construction Ltd. Israel trebuiau sa fie finalizate.

In anul 2005, Compania Caile Ferate Romane a obtinut 1,8 milioane de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea garii si a incheiat un contract cu o companie din Israel. Toate bune si frumoase, pana la inceperea lucrarilor… . Firma israeliana s-a apucat de treaba, dar a facut-o doar in proportie de 30%, spun sefii Regionalei CFR Timisoara. Totul din cauza neintelegerilor cu firma de consultanta. S-a ajuns in instanta europeana de arbitraj, care in august 2011 ne-a dat castig de cauza si  ne-a permis sa continuam lucrarile. A venit la Timisoara si o instiintare oficiala in acest sens, respectiv sentinta. Acum insa CFR cere si despagubiri de 4 milioane de euro pentru toti acesti ani in care nu a putut incheia lucrarile si inchiria spatiile comerciale. Cauza se judeca tot la Paris.

„Curtea de Arbitraj de la Paris ne-a dat acceptul sa primim procedurile de licitatie pentru a continua lucrarile. Acum ne mai judecam pentru pretentii. Am cerut 4 milioane de euro. Lucrarile facute erau in valoare de 1 milion, dar noi am pierdut bani din neexploatarea spatiilor, pentru ca noi castigam aceasta suma daca terminam renovarea. Dupa ce primim autorizatia, pornim licitatia. Eu sper ca in ianuarie, cel tarziu in februarie, sa avem firma care sa inceapa lucrarile”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Valeriu Trica, directorul general al Regionalei CFR Timisoara.


Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare ne da imprumutul promis acum cativa ani pentru renovarea Garii de Nord

Partea buna a lucrurilor este ca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a acceptat sa ne pasuiasca si sa ne dea imprumutul promis acum cativa ani, asa ca toata lupta cu firma constructoare nu a fost in zadar.

Mai este nevoie insa doar de autorizatia de constructie de la Primaria Timisoara care va fi data in zilele urmatoare.

Desi, initial lucrarile trebuiau sa inceapa la sfarsitul acestui an, ele au fost amanate pentru 2012. Potrivit reprezentantilor CFR Timisoara, se vor reabilita toate spatiile de la parter, unde acum sunt numai spatii comerciale, postul de politie, holul mare cu casele de bilete, salile de asteptare, iar zona de deasupra de intrare va avea fast-food-uri, cu urcare din exterior, cu liftul.

Lucrarile de reabilitare la Gara de Nord Timisoara au inceput in urma cu aproape 7 ani si ar fi trebuit finalizate in 2007, in teorie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. E bine ca se face si atat, dar fie 1 fie 4 milioane este putin. Peroanele vor ramane in aceeasi stare deplorabila si probabilnu numai peroanele. Gara din Tm a aratat jalnic de cando stiu. Tigania acestei gari in care de zeci de ani se perinda oameni din toata tara de la cel mai prapadit pana la cel maidomn nu cred ca va fi oprita. Sunt pesimist atata timp cat politia nu este severa sa-i sanctioneze pe cei care beau si isi fac nevoile pe care unde si atat timp cat controalele la birturile si chioscurile din gara nu se fac profesional. Foarte multa lume a renuntat la drumurile cu trenul tocmai din aceasta cauza, pt a evita conbtactul cu mizeria romaneasca din gara Timisoara. Oribil!

  2. Pare ca intreaga poveste cu lucrarile de constructii la Gara de Nord Timisoara s-a petrecut in dulcele stil romanesc. Acum suntem la cativa ani distanta fata de momentul elaborarii documentatiei tehnice, iar contextul economico-social s-a schimbat radical. Asa ca eu sunt convins ca proiectul elaborat in urma cu cel putin 5 ani in urma nu a tinut cont de „incalzirea globala”, eficientizarea consumurilor de energie si valorificarea resurselor alternative de energie. Nu mai vorbesc de conceptul de „transport intermodal”. Cat priveste chestiunile arhitecturale ale proiectului … cred ca sunt corelate cu tipurile si calitatile materialelor existente inainte de declansarea crizei financiare globale. Inclusiv preturile … 🙂

  3. precis mai exista undeva proiectul vechi, sa o faca exact asa cum era la inceputul secolului, sa demoleze porcaria asta