Gabriel Gheorghiu, timisoreanul care salveaza vieti la 7.000 de metri

TIMISOARA. De profesie medic anestezist, Gabriel Gheorghiu s-a nascut cu o pasiune extrema: alpinismul si cutreieratul muntilor. De cand se stie, doar asta face, iar in utimii ani si-a propus unul dintre cele mai marete obiective: acela de a cuceri cele mai mari sapte varfuri din lume, asa numita expeditie Seven Summits.

A reusit trei (Erbus, Kilimandjaro si Aconcagua), insa isi mai doreste inca patru: Vinson Massif, Kosciuszko, Carstensz Pyramid, Everest si Mount McKinley. Ultima expeditie reusita de medicul anestezist de la Spitalul Bega a avut loc la sfarsitul lunii februarie, cand timisoreanul a reusit cucerirea varfului Aconcagua – 6,959 m. Aventura in Anzi a fost una care a lasat multe urme in viata lui Gabriel, care spune ca dupa ce a slabit 7 kilograme in doar 2 saptamani si a dat nas in nas cu moartea, vede viata cu alti ochi. „Pe mine aceasta expeditie pot sa spun ca m-a intarit. Mi-am dat seama ca de acum inainte pot realiza aproape orice“, explica acesta.

Si-a facut datoria in conditii extreme

Pe langa faptul ca a cucerit Aconcagua, Gabriel Gheorghiu se mai poate mandri cu un lucru. La cota de 6900 m altitudine a reusit sa salveze de la moarte un alt coleg explorator italian. S-a intamplat cu doar cateva ore inainte de a cuceri varful. „Pana la acea data am avut mai multe tentative de a ajunge in ultimul punct, insa din cauza vremii foarte urate nu am reusit. Poate daca nu ne iesea acest alpinist in cale nu reuseam nici acum. in timp ce eu si colegul meu de expeditie Ciprian Onita urcam spre varf l-am vazut cum se clatina si era aproape gata gata sa cada intr-o prapastie. L-am prins de o mana desi nici eu nu eram intr-o situatie excelenta, fiind foarte umflat de la altitudine si inghetand de frig, si l-am examinat. Mi-am dat seama ca este intr-o situatie foarte grava, pentru ca nu mai era constient si m-am consultat cu un ranger care mi-a adus Dexametazona pe care i-am injectat-o foarte rapid. La nici un sfert de ora acel alpinist si-a revenit. Sentimentul acela mi-a dat puterea sa mai fac ultimii cativa metri pana pe platou, pentru ca va spun pana atunci eram intr-o situatie fizica si psihica foarte proasta. Tot acest alpinist a fost norocul nostru, pentru ca daca nu era el sa ne iasa in cale sa-l salvam sunt convins ca acel ranger nu m-ar fi lasat sa urc pana in varf “, povesteste Gabriel.

Mandru ca este roman

Gestul pe care l-a facut la 7000 de metri l-a transformat pe medicul timisorean intr-o vedeta locala. „Pana sa ajungem pe varf ne-am lipit de un grup de polonezi care aveau un ghid argentinian. Ghidul argentinian s-a cam luat un pic de noi cand si-a dat seama ca noi nu suntem din acelasi grup, dar mai ales ca nu platisem ca sa ne fie ghid. Ne-a explicat ca nu avem ce cauta in urma lor si ne-a lasat sa mergem in fata. Dupa momentul in care am reusit sa-l salvez pe acel italian grupul de polonezi ne-a ajuns din urma, m-a felicitat argentinianul si ne-a luat in grupul lor. Dupa aceea toti cei care coborau de pe munte ne salutau, ne strangeau mainile si strigau: Romania, Romania. Am fost foarte mandru ca am putut face ceva frumos pentru Romania„, mai spune tanarul timisorean.

Pasiune scumpa

Pasiunea lui Gabriel Gheorghiu pentru alpinism e de cand se stie. Toti banii pe care i-a avut i-a bagat in aceasta pasiune. Pentru expeditiile urmatoare: Vinson Massif, Kosciuszko, Carstensz Pyramid, Everest si Mount McKinley mai are nevoie de cateva mii de euro pentru a-si indeplini visele. „Nu sunt sume foarte mari, insa momentan nu-i am. Cred cadaca as avea undeva la 5000 de euro pentru fiecare expeditie in parte, as putea sa le realizez„, conchide Gabriel Gheorghiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo și felicitări !
    Acum 30 de ani eram și eu acolo sus.