Fuga de raspundere ne lasa cu un ‘muzeu’ pe Autostrada Lugoj – Deva? Cuiul lui Pepelea din lotul 3 pe care reprezentantii CNAIR nu sunt in stare sa-l scoata

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro a scris in numeroase randuri, asfaltul mai are de asteptat pe Autostrada Lugoj-Deva, pe Lotul 3.

CITESTE SI: Ultimul anunt al ministrului Transporturilor legat de Autostrada Lugoj – Deva Lot 3. Cand vom circula pe acest tronson 

CITESTE SI: Greu se naste Lotul 3 de Autostrada Lugoj – Deva. Ultimele imagini din aer cu soseaua de mare viteza. Foto si video 

Pe tronsonul 3, Holdea-Ilia, nadejdea de a vedea terminate lucrarile in 2018 se indeparteaza tot mai tare, aceasta intrucat nodul rutier de la Holdea e inca in aer, noteaza Asociatia Pro Infrastructura, care monitorizeaza stadiul santierelor din Romania.

CNAIR a scos la licitatie descarcarea de pe soseaua de mare viteza, insa aceasta nu e vazuta cu ochi buni de cei de la Pro Infrastructura, care socotesc ca alta era solutia, nicidecum o licitatie ce se va intinde mult si bine, cu tot cu amanari si contestatii.

La 2 ani de la aprobarea proiectului tehnic pentru descarcarea traficului de pe lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva la Holdea, dupa nenumarate pozitii publice ale comunitatii noastre in care ceream includerea lucrarilor suplimentare in contractul aflat in desfasurare, CNAIR a ales cea mai lasa si mai dezavantajoasa optiune posibila: o noua licitatie.

Pozitia constanta a oficialilor CNAIR a fost ca licitatiile publice sunt proceduri de lunga durata din cauza contestatiilor. In cazul de fata, ei au avut posibilitatea legala de a evita o astfel de procedura greoaie, asa cum au explicat colegii nostri pe forum aici. Insa au primat iresponsabilitatea si fuga de orice fel de raspundere.

Mai mult, este revoltatoare indecizia celor din CNAIR care au asteptat sa faca acest pas de la finalul anului 2016 si pana acum, amanand practic cu mai bine de un an deschiderea circulatiei pe acest tronson de autostrada de 21 de km!

In loc sa avem situatia solutionata si lucrari in teren (sau chiar o noua autostrada deja inaugurata), acum trebuie sa asteptam finalizarea licitatiei, neavand nicio garantie ca aceasta se va incheia rapid, fara contestatii si complicatii, prin adjudecarea ei de catre constructorul actual, Comsa, asa cum probabil este planul autoritatilor.

Acest exemplu de tergiversare nepermisa, de fuga de responsabilitate prin alegerea celei mai dezavantajoase optiuni pentru soferi, dar foarte convenabila pentru functionarii statului roman, ne demonstreaza din nou incompetenta, slugarnicia politica neconditionata si nepotismul „responsabililor” din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, disimulate prin vorbe goale, promisiuni fanteziste, minciuni si manipulare„, sustin reprezentantii echipei Asociatiei Pro Infrastructura.

CNAIR a scos la licitatie abia acum executia lucrarii bretea iesire – descarcare nod Holdea si montare panouri fonoabsorbante pe A1 Lugoj – Deva, Lot 3, km 56 + 200 – km 77 + 361.

Obiectul contractului presupune executarea urmatoarelor categorii de lucrari: lucrari de constructii de drumuri pentru realizare bretea ieșire – descarcare nod Holdea; – lucrari de instalatii electrice pentru iluminat iesire autostrada de la km 56+560; lucrari de instalatii electrice pentru mutarii și protejarii retelea LEA; lucrari pentru realizare sistem ITS – subsistem panouri cu mesaje variabile VMS mare; lucrari de aprovizionare și montare panouri fonoabsorbante”. Valoarea estimata a lucrarilor este de peste 29 milioane de lei, cu tot cu TVA, adica aproximativ 6,2 milioane de euro. Criteriul de selectie este pretul cel mai scazut, iar ofertele pot fi depuse pana pe 29 august.

Culmea, seful CNAIR, Narcis Neaga, sustine ca in acest an se vor deschide traficului loturile 3 si 4 din Autostrada Lugoj – Deva. Aceasta in conditiile in care, cel putin pe tronsonul 3 mai este foarte mult de lucru, iar licitatia care abia se lanseaza e imposibil sa se incheie prea repede.

Mizam pe doua loturi din Lugoj – Deva, respectiv lotul 4, unde lucreaza poate singurul constructor roman care «este in viata» si care, poate, este cel mai bun constructor la ora actuala care lucreaza pe piata romaneasca, si, totodata, mizam pe lotul 3 acolo. Constructorul a inceput sa se mobilizeze. Au fost, sa spunem, niste neintelegeri intre Companie si constructor, dar in final s-au rezolvat, s-au atenuat – a fost si interventia domnului ministru, s-a intalnit de cateva ori cu constructorul, i-a spus foarte clar ca nu are nicio constrangere sa nu-i rezilieze contractul daca nu-si vede de treaba – si, impreuna, am reusit sa il mobilizam pe constructorul respectiv si credem ca isi va duce la indeplinire misiunea, adica va termina lotul de autostrada Lugoj – Deva 3. Deci, loturile 3 si 4 vor fi gata anul acesta„, a declarat pentru Agerpres Narcis Neaga.

Declaratiile recente ale Ministrului Transporturilor insa sunt taman pe dos, semn ca acesta nu impartaseste defel optimismul sefului CNAIR.

Prezent intr-o emisiune TV, in 26 iulie, Lucian Sova spunea ca avand in vedere numarul muncitorilor si utilajelor care lucreaza in prezent pe acest tronson, nu vom putea circula pe soseaua de mare viteza mai devreme de anul viitor.

Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, insa aceasta trebuie finalizata pana in 2019…Nu cred ca lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, daca mentine ritmul acesta, dar va spun, pe lotul trei se lucreaza cu 100 si ceva de muncitori, pe lotul patru cu 600 de muncitori. Pe lotul trei se lucreaza cu sub 100 de utilaje. La ritmul acesta, lotul trei nu se poate finaliza in acest an, daca s-ar intampla o minune, in sensul ca ar lucra cu 300 de muncitori romani si poate cu 200 de utilaje in loc de 100, sigur ca termenele s-ar scurta”, a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Sova.

***

Lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva are o lungime de 21 de kilometri si trebuia sa fie gata inca din 2016. Cei de la Asociatia Pro Infrastructura, care urmaresc proiectele de drumuri si autostrazi din Romania, sustin de luni de zile ca cel mai probabil acest segment de drum ar putea fi gata in vara lui 2019.

Iata mai jos imagini cu acest tronson al soselei de mare viteza filmate la inceputul lunii iulie!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Dan A. spune:

  Hai baieti, ca se termina benzina pe Pamant, se duce dracului clima, nu vom mai avea nici masini si nici ce manca, si voi tot lucrati la autostrada asta! Daca era canal pe sub mare era gata de mult. Sau pod peste Dunare.

 2. felicitari spune:

  Cred ca este bine asa. Barem nu are „ce sa se probuseasca”. In zona ar trebui amenajate niste panouri uriase, despre cum ar trebui sa arete totul si „opera de arta” astfel creata sa se intituleze „amintiri din viitorul apropiat, 2100”

 3. solutie viabila? nu cred spune:

  Din numarul de angajati (directori, directorasi, sefi, sefuti, … ) ai CNAIR trebuie relalizata o echipa de lucru, operativa, delegata la fata locului care raspund direct de finalizarea lucrarilor si nu pleaca de acolo decat dupa rezolvarea problemei sau daca isi dau demisia; apoi ciclul se poate relua (sigur nu la infinit, caci dupa cei plecati nu se mai angajeaza altii). Aciunea poate fi intitulata si Baragan-2018 in amintirea tristelor amintiri din anii 1950