Fuga de acasa nu este o solutie! Scolarii din Timis, sfatuiti sa nu plece de langa parinti

Cand va pierdeti de parinti sau alegeti sa-i parasiti, dar va dati seama ca ati facut o prostie, este foarte important sa luati legatura cu un agent de politie. Acesta este mesajul pe care politistii timiseni incearca sa-l transmita in aceste zile elevilor din Timis care fie fug de acasa, fie sunt rapiti  sau pur si simplu se ratacesc. „Inainte de a lua hotararea de a fugi de acasa, intreaba-te Cum voi supravietui singur pe strada”, este mesajul pe care oamenii legii il vor mediatiza in solile timisene.

Politistii spun ca singurul fenomen legat de disparitia copiilor de la domiciliu este faptul ca acestia aleg aceasta varianta din cauza neintelegerilor cu parintii sau din cauza anturajului sau puru si simplu pentru ca acestia isi doresc o mai mare liberate. Solutia ca adolescentul sa nu mai fuga de la domiciliu este ca fiecare copil sa vorbeasca cu parintii, bunicii, profesorii sau psihologii scolii si sa le expuna problemele cu care se confrunta.

„Copiii pleaca voluntar de acasa, adica nu sunt rapiti sau sechestrati. De cele mai multe ori este vorba despre plecari din cauza faptului ca au probleme cu familie, sau pentru ca isi doresc o mai mare libertate. Cea mai bine reprezentata categorie de varsta este intre 14 si 18 ani, urmata de cea intre 10 si 14 ani. Deci de la 10 ani copiii incep sa plece de acasa. La nivelul judetului Timis au fost in 2010 45 de cazuri de plecari de la domiciliu, in timp, ce de la inceputul lui 2011 am avut 9 copiii disparuti.” spune Alina Oltean ofiter sociolog in cadrul IPJ Timis.

Campania, ce are loc in fiecare an cu ocazia Zilei Internationale a Copilului Disparut, se desfasoara in perioada 23-25 mai, in parteneriat cu voluntari ai Organizatiei Salvaţi Copiii si cuprinde mai multe intalniri în scolile din judeţ, cand politistii vor imparti pliante si vor discuta cu scolarii despre problemele pe care acestia le intampina.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.