Frumoase ca niste papusi. Zeci de fetite imbracate in costume populare duc mai departe o traditie minunata de Floriile catolice, in Banat. Foto

TIMIS. Imagini de poveste vin, an de an, dintr-o localitate din Banat, in care traditiile se pastreaza cu sfintenie de sute de ani.

Fetitele bulgaroaice de cel mult 10-12 ani din comuna Dudestii Vechi s-au imbracat si in aceasta primavara in vesmintele traditionale si au facut spectacol.

CITESTE SI: ​​Trecem la ora de vara 2024. Cand se dau ceasurile inainte

Micutele ce poarta coloratele costume populare s-au adunat la biserica pentru a vesti sarbatoarea Floriilor la catolici.

In sambata Floriilor, copilele merg ‘la Lazarita’, pe la neamuri si vecini, si interpreteaza cantece specifice prin care vestesc invierea lui Lazar. Anul acesta aproape 40 de micute in costume populare au venit la biserica din Dudestii Vechi.

Pentru acest moment, fetitele bulgaroaice se pregatesc zile in sir, iar intreaga comunitate se aduna la biserica sa le urmareasca spectacolul si sa le rasplateasca pentru bucuria ce-o ofera.

Cateva dintre caracteristicile bulgarilor catolici din Banat sunt costumul popular unicat, pe care il poarta cu mandrie, si traditiile la care tin cu sfintenie.

Un costum de femeie poate ajunge si la 20 de kilograme greutate, este cusut in intregime manual si are cel putin zece piese spectaculos ornamentate. Se recunoaste usor pentru ca abunda in auriu si argintiu, paiete si margele de toate formele si culorile.

Chiar si pantofii care se poarta sau cizmele sunt impodobite la fel. Pe vremuri, firele de aur si argint se luau de la bijutier pe carute de grane, cai frumosi sau zeci de kilograme de legume.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Minunat!

  2. articol scris de mirel din turnu magurele

    • Daca nu poti sa te bucuri de bucuria altora, macar tine-ti acreala pentru tine.