Noutati :

Franturi din treptele Catedralei, stropite de sangele eroilor in Decembrie ’89, vor fi transformate in monument istoric

18 aprilie, 2013 - 09:18 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Operatiunea de inlocuire a treptelor Catedralei Mitropolitane a starnit vii reactii in randurile timisorenilor. Unii spun ca scarile pe care au cazut tineri rapusi de gloante in Decembrie 89 trebuiau pastrate ca simbol al Revolutiei, in vreme ce altii doar s-au aratat revoltati de suma cheltuita din bugetul local si de la Mitropolie, pentru lucrari, 100.000 de euro.

Arhitectii care au intocmit proiectul pentru scarile noi au decis, spune primarul, sa pastreze totusi cateva fragmente din vechile trepte si sa le transforme intr-un monument istoric pe care sa-l aseze la loc de cinste in centrul orasului, cel mai probabil chiar langa Catedrala.

Am luat legatura, saptamana trecuta, cu arhitectii care au facut proiectul pentru treptele catedralei, le-am sugerat sa gaseasca o formula de pastrare a unei zone originale din treptele Catedralei, fie chiar acolo unde sunt, fie sa se decupeze un tronson care sa fie expus undeva in vecinatatea Catedralei. Ei au optat pentru a doua sugestie, pe care am facut-o eu, spunand ca e foarte greu sa imbine materialul nou care se va pune acolo cu cel pastrat si ca nici n-ar arata bine, nici n-ar fi functional si din punct de vedere al modului in care realmente se face imbinarea ar fi ceva probleme, am inteles„, spune Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Dar varianta aceasta de a realiza un tronson de trepte de o anumita latime, un metru, poate mai mult, poate mai putin, asta ei vor stabili, li s-a parut in regula si au spus ca vor proceda ca atare. O bucata din trepte va fi undeva expusa si eu cred ca este un lucru bun, va aparea o tabla alaturi, cu o inscriptie pe care se vor da niste detalii privind semnificatia acelor trepte si cred ca acel tronson de trepte va reprezenta chiar un obiectiv de vizitat„, a adaugat Robu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. daca preotii de atunci nu le-ar fi inchis usile catedralei acei tineri erau in viata ,cine a fost acolo stie ….

  2. …SI VA FI „PUSA O TABLA ACOLO” …!