Franta nu ne vrea in Schengen! Ne-a blocat raportul tehnic

Franta nu mai stie cum sa opreasca aderarea Romaniei la spatiul Schengen si deocamdata trage de timp. A cerut blocarea raportului nostru tehnic. Premierul Emil Boc spune ca este doar o amanare de scurta durata.

Solicitarea Frantei pentru un timp suplimentar de studiere a raportului privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este una de natura procedurala, care amana pentru scurt timp trimiterea acestui raport catre Parlamentul European, considera premierul Emil Boc.

„Asteptam sa vedem care sunt observatiile formulate de Franta si sunt convins ca, din punct de vedere tehnic, nu exista niciun fel de probleme”, a spus premierul Boc.

El a aratat din nou ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen si ca legarea acestui proces de elemente politice reprezinta o incalcare a procedurilor de aderare.

Franta a blocat vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic din schema aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Documentul priveste implementarea, in Romania, a interfatei umane a sistemului informatic SIS/SIRENE, in baza caruia opereaza spatiul Schengen.

Raportul tehnic prezentat de Romania la Bruxelles a fost realizat de experti europeni si arata ca romanii sunt pregatiti pentru a circula liberi, fara sa fie controlati la frontierele europene.

Pentru ca raportul tarii noastre a fost, practic, respins, el va fi dezbatut din nou in urmatoarea reuniune de la Bruxelles, din 28 ianuarie. Franta va lamuri pana atunci motivele pentru care nu a fost de acord cu cele scrise in document.

In luna decembrie a anului trecut, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ce este spatiul Schengen?

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.

Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.

In cate tari se poate circula liber, in Schengen

In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.

Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.

Cine si cand decide daca suntem primiti in Schengen

Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul Europei se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru – daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.

Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca hotararea.

Problema romilor

Anul 2010 a fost anul expulzarilor „voluntare” care au declansat un imens scandal dupa ce Franta i-a platit pe tiganii romani si bulgari ca sa accepte sa revina in tarile de origine.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat in repetate randuri ca trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Dupa o campanie vehementa de expulzare a romilor, situatia s-a calmat abia in toamna, cand presedintele Sarkozy a fost chemat in fata Consiliului Europei ca sa-si explice actiunile si a fost criticat de mai multe state, printre care si Vaticanul, pentru politicile sale care frizau extremismul si discriminarea.

Integrarea minoritatilor nu face parte, insa, din aquis-ul Schengen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.