Noutati :

ONU a aprobat interventia militara in Libia. Ghaddafi ameninta ca va dezlantui iadul

18 martie, 2011 - 11:16 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
4

UPDATE: Guvernul lui Gaddafi anunta incetarea focului

Comunitatea internationala a decis sa intervina in razboiul civil din Libia, iar statele occidentale sunt la un pas de a ataca fortele dictatorului Moammar Gaddafi, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, crearea unei zone de excludere aeriana si a permis folosirea fortei militare pentru implementarea ei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin, a anuntat vineri, in jurul pranzului, ca atacurile impotriva trupelor lui Gaddafi ar putea incepe „in cateva ore”, iar acestea vor fi realizate de sase avioane militare franceze si sase britanice. Cele doua flote aeriene vor fi sprijinite de unele state arabe, iar cea mai mare putere militara a lumii, America, se pare ca se va abtine in prima faza.

Amenintarea Occidentului pare sa-l fi convins pe Gaddafi, al carui ministru de Externe a anuntat ca guvernul libian va inceta focul si toate operatiunile militare impotriva rebelilor. Initial, desi ONU a votat in Consiliul de Securitate, cu 10-0 (Germania, India, China, Rusia au decis sa abtina de la vot), Gaddafi ramanea sfidator si ameninta ca va dobori pana si avioanele de pasageri care vor trece in zona din apropierea Libiei. Intre timp, fortele sale continuau atacarea oraselor rebele, pe care incearca sa le recucereasca sau slabeasca pana la o interventie occidentala.

_______________________________________________________________________

Atacurile militare impotriva regimului libian dupa rezolutia ONU vor interveni „rapid”, „in cateva ore”, iar francezii vor „participa”. Declaratia vine de la purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin.

„Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact „cand, cum, ce tinte, ce forme” vor avea acestea.

Aceasta interventie militara „nu este o ocupatie a teritoriului libian”, ci „un dispozitiv de natura militara pentru a proteja poporul libian si a-i permite sa mearga pana la capatul dorintei sale de libertate si, deci, la caderea regimului Gaddafi”, a continuat el.

„Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa”, a adaugat el.

„Ceea ce s-a intamplat in aceasta noapte (cu rezolutia ONU) este o etapa importanta in gestionarea acestui razboi din Libia, a masacrarii de catre Ghaddafi a poporului sau si trebuie recunoscut rolul puternic jucat de presedintele Republicii Nicolas Sarkozy si de Franta”, a subliniat el.

Ghaddafi: Voi dezlantui infernul daca Occidentul bombardeaza Libia

„Occidentul nu va avea pace”. Amenintarea lui Ghaddafi vine dupa decizia Consiliului de Securitate al ONU de a autoriza o no-fly zone. Asta ar putea insemna ca marile puteri vor putea elimina orice avion libian sau strain care traverseaza acest spatiu.

Dictatorul libian a asigurat ca viata lumii va deveni „un iad”, in cazul in care tara sa este atacata de catre puteri straine. Intr-un interviu pentru televiziunea de stat portugheza, Ghaddafi a declarat ca daca lumea decide sa actioneze in acest fel, el va raspunde cu aceeasi moneda, a spus liderul libian in interviul care a durat trei minute.

Ghaddafi a acuzat tarile Uniunii Europene ca sunt „tradatori” influentati de propaganda. Consiliul de Securitate al ONU nu are mandat sa se amestece in Libia, a spus colonelul pe un ton calm.

„Noi nu vom urma ordinul sau decizia Consiliului de Securitate. Acesta nu este un razboi intre doua tari”, a adaugat el.

Conform Cartei ONU, a spus Gadhafi, Consiliul de Securitate nu poate interveni in treburile interne ale unei tari.

Un atac asupra Libiei ar echivala cu „un asalt nejustificat,” care ar putea avea „consecinte grave si foarte grave.” „Nu vom astepta sa ne atace”, spune Ghaddafi.

Mai mult decat atat, numarul doi libian, ministrul de externe Khaled Keem, a multumit tarilor care s-au abtinut de la votul din Consiliu si le-a trecut in revista: China, Rusia, India, Brazilia si Germania.

O “no-fly zone” este o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sunt totusi mai complicate.

Ele presupun o interventie militara atat pe teritoriul tarii in care se aplica, cat si din vecinatatea ei – adica prin bazele militare de langa acel teritoriu.

Ca exemplu, pana acum au existat in istoria recenta doua mari zone de interdictie a zborurilor: Irak si Bosnia.

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat folosirea fortei impotriva trupelor lui Ghaddafi

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia.

Rezolutia autorizeaza adoptarea „tuturor masurilor necesare” pentru a proteja civilii si pentru a impune armatei libiene sa inceteze focul, inclusiv raiduri aeriene. Textul precizeaza insa ca nu se pune problema unei ocupatii millitare.

De asemenea, rezolutia prevede o zona de interdictie aeriana pentru a impiedica aviatia colonelului Muammar Kadhafi sa bombardeze opozantii.

Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate. China si Rusia s-au abtinut de la vot, dar nu si-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca textul. Germania, Brazilia si India s-au abtinut de asemenea de la vot.

Adjunctul ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, a reactionat apreciind ca rezolutia ONU constituie un „apel la libieni sa se ucida intre ei”.

„Aceasta rezolutie traduce o atitudine agresiva a comunitatii internationale, care ameninta unitatea Libiei si stabilitatea sa”, a precizat el, denuntand un „complot” al comunitatii internationale si „vointa unor tari ca Franta, Marea Britanie si Statele Unite de a diviza tara”.

Ministrul adjunct a afirmat de asemenea ca tara sa este pregatita pentru o incetare a focului. „Suntem pregatiti pentru aceasta decizie (de incetare a focului), dar avem nevoie de un interlocutor anume pentru a discuta despre aplicarea sa”, a afirmat el, intr-o conferinta de presa la Tripoli.

Inaintea votului, in momentul in care Kadhafi tocmai anuntase intentia sa de a ataca orasul Benghazi, controlat de rebeli, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a avertizat ca ramane foarte putin timp pentru a interveni.

Franta anuntase anterior ca vor avea loc atacuri aeriene imediat dupa adoptarea rezolutiei.

„Fiecare zi, fiecare ora care trece mareste responsabilitatea care apasa pe umerii nostri. Sa avem grija sa nu ajungem prea tarziu. Va fi onoarea Consiliului de Securitate de a fi facut sa prevaleze legea asupra fortei in Libia, democratia asupra dictaturii, libertatea asupra opresiunii”, a pledat Juppe, care s-a deplasat special la New York.

Dupa vot, ambasadorul britanic la ONU Mark Lyall Grant a subliniat ca Marea Britanie este „pregatita sa isi asume responsabilitatile pentru a pune capat violentelor si a proteja civilii”.

Ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, a declarat ca SUA „sunt de partea poporului libian si (sustin) nevoile sale privind drepturile omului”. „Consiliul de Securitate a raspuns apelului la ajutor al poporului libian”, a adaugat ea, apreciind ca „acest vot este un raspuns puternic la nevoia urgenta din teren”.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a justificat abtinerea de la vot a tarii sale subliniind ca o interventie militara in Libia include „riscuri si pericole considerabile”. „Soldatii germani nu vor participa la o interventie militara in Libia”, a adaugat el.

Maria Luiza Ribeiro Viotti, ambasadoarea Braziliei, a explicat ca tara sa „nu este convinsa de faptul ca folosirea fortei va conduce la incheierea violentei (…). Aceasta ar putea cauza mai mult rau decat bine pentru poporul libian”.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a apreciat „regretabil” ca „pasiuena pentru folosirea fortei a prevalat”. El a amintit ca tara sa a propus o rezolutie care sa ceara incetarea focului.

Ambasadorul chinez Li Baodong, care asigura presedintia Consiliului de Securitate in martie, a explicat ca tara sa a „fost intotdeauna impotriva folosirii fortei in relatiile internationale”.

Tarile care vor participa la interventia militara in Libia

Mai multe tari, intre care Franta, Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar.

Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdictie aeriana si autorizeaza folosirea fortei, relateaza joi presa canadiana.

„Guvernul canadian a luat decizia astazi, tarziu, de a trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a se alatura americanilor, britanicilor si francezilor, dar si celorlalte tari care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana”, a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul sau.

Anuntul mobilizarii aparatelor canadiene este „iminent”, potrivit televiziunii publice CBC.

Intre 120 si 200 de soldati vor insoti avioanele CF-18 – echivalentul canadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza, fara indoiala in Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail si CBC.

Acestia ar putea ajunge acolo inca de vineri.

Norvegia va participa la interventia militara din Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apararii, Grete Faremo.

„Am decis sa contribuim la operatiune. Dar este prea devreme pentru a spune in ce mod”, a declarat ea. „Este rezonabil sa trimitem mijloace aeriene”.

Trimiterea de avioane de lupta F-16 norvegiene „este o posibilitate. Dar o mare operatiune umanitara va fi de asemenea infiintata, ceea ce aduce in actualitate trimiterea unor avioane de transport”, potrivit ministrului.

La randul sau, Danemarca va cere vineri, „cat mai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contributii care sa includa avioane de lupta F-16, a anuntat ministrul de Externe, Lene Espersen.

„Dar vreau sa spun deja ca Guvernul este hotarat sa formeze cat mai repede posibil o contributie daneza concreta pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate”, a declarat ea.

„Suntem pregatiti sa actionam foarte rapid si sa ne asiguram ca va fi o gestionare rapida in Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca sa poata pune la dispozitie avioane F-16”, a adaugat Espersen.

Pe de alta parte, Varsovia este pregatita sa ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forta de atac in Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich.

„Suntem pregatiti sa ajutam cu avioanele noastre de transport. Capacitatile noastre ne permit sa detasam o parte din fortele noastre si mijloacele noastre pentru ajutor umanitar”, a declarat Klich.

„Am decis miercuri cu presedintele si prim-ministrul ca implicarea Poloniei intr-o forta de atac este exclusa”, a precizat el.

„In ceea ce priveste zona de interdictie aeriana, noi nu intentionam sa participam la implementarea ei cu fortele noastre armate”, a adaugat ministrul.

Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat ca atacurile militare impotriva regimului libian dupa rezolutia ONU vor interveni „rapid”, „in cateva ore”, iar francezii vor „participa”.

„Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact „cand, cum, ce tinte, ce forme” vor avea acestea.

„Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa”, a adaugat el.

Qatarul si Emiratele Arabe Unite vor participa, in baza mandatului ONU, la operatiuni militare comune impotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Natiunile Unite.

„Va exista o participare a Qatarului si a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmata la Consiliul de Securitate”, a precizat diplomatul citat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Tocmai aceasta interventie militare in Libia nu va aduce nimic bunicel in geoplitica mondiala…
  DE CE nu s-a intervenit in Egipt,Yemen sau alte state in care populatia este ,,DEODATA” lovita de dorul democratiei??
  Pe linga criza umanitara si nucleara din Japonia asta ne mai lipsea!! Statele arabe vor condamna cu tarie acest mod de interventie militara,barilul de petrol MAI MULT CA SIGUR va exploda la burse…
  Au ramas cumva soldatii din NATO si ONU intepeniti,doar pentru miscare si varsare de singe era CHIAR necesara o interventie militara in LIBIA ???

  • Draga Brucanianule, Ghaddafi isi macelareste poporul de aproape o luna, spre deosebire de Mubarak (Egipt) care nu a luat nici o masura violenta. Mai mult ca sigur nu stii prea multe nici despre „geopolitica mondiala” caci arabii nu mai hotarasc pretul barilului lor de 30 de ani incoace. 🙂

   • Dar cine a dezmembrat fosta YU?? Cine a atacat Iraqul a doua oara pentru niste PIERDUTE arme de distrugere in masa??
    Arabii vor fi oarecum solidari cu Gaddafi oricum s-ar putea pune si intrebarea DE CE s-a permis o dictatura atit de lunga la diferite state arabe sau in Egipt??
    Apropo liderul de la opozitia egipteana a fost directorul Agentiei Atomice,terenul a fost pregatit demult(EL-BARADEI)acesta a avut destui prieteni din Occident sau America…

 2. yo inteleg ideea voastra, si e normal sa te gandesti la poporu libian, dar ganditi-va ca poporu ala nu asta isi doreste cu adevarat, asta se numeste manipulare in masa, sa nu uitam cine e america si cine e Nato, sa nu uitam de Irak, Vietnam, Hiroshima, si multe altele unde america si-a bagat coada din dorinta de dominare mondiala, nu va lasati influentati de ce auziti la stiri, fiecare popor are problemele lui pe care si le rezolva tot el, nu e nevoie de interventii militare de pe tot mapamondu sub pretextu”NATO” pt a ingenunchia o natie….”vom merge in sprijinu populatiei sa le bombardam tara” asta sustine premierul NATO, nu faptu ca „se termina petrolu iar noi trebuie sa detinem controlu…” ganditi-va pt ca in curand si noi vom fi in aceasi situatie….