Fragmente din zidurile vechii Cetati, puse in valoare in cadrul noului campus scolar Lenau. Stadiul lucrarilor la prima scoala ce se construieste la Timisoara, in ultimii 30 de ani. Foto

TIMISOARA. Au trecut mai bine de doi ani de cand au inceput lucrarile pentru inaltarea primului campus scolar din Timisoara din ultimii 30 de ani, cel al Liceului Nikolaus Lenau.

CITESTE SI: Segmentul de sosea aproape gata ce completeaza Centura Mica din jurul Timisoarei. Mai trebuie modernizat doar un pod. Video cu traseul

Cercetarile arheologice din zona aflata intre strazile Popa Sapca si Oituz au intarziat considerabil santierul, insa firma care se ocupa de ridicarea cladirior a reusit sa recupereze mult din timpul pierdut, astfel ca ansamblul creste insemnat de la o saptamana la alta.

Pana acum, aproximativ 40% dintre lucrari au fost realizate, fiind vorba si de cele mai dificile operatiuni, respectiv cele de ridicare propriu-zisa a structurii cladirilor. Aceasta pentru ca santierul a ajuns la ultimul etaj.

O parte dintre vestigiile descoperite in timpul cercetarilor arheologice, bucati din zidurile Bastionului, urmeaza sa fie puse in valoare, insa, deocamdata, se cauta o solutie pentru ca acestea sa ramana la vedere, perfect conservate, in locurile din care au fost scoase la lumina.

Fragmentele de ziduri lasate descoperite la demisolul cladirii urmeaza ca, la finalizarea lucrarilor, sa fie incorporate in designul scolii.

In prezent, muncitorii inca lucreaza la partea de structura a noului campus scolar, au fost ridicate etajele cladirilor, urmand ca, in curand, sa fie turnata si placa de la ultimul nivel.

Suntem la penultimul nivel, mai trebuie pusi ultimii stalpi la etajele 3-4, apoi va fi turnata placa finala, la ambele corpuri.Vom avea incalzire in pardoseala, s-a inceput si partea de compartimentare interioara, iar anul acesta trebuie sa inchidem in intregime, adica sa avem izola cladirea, finalizati peretii in exterior si anul viitor sa se lucreze doar la interioare si la compartimentari.

Obiectivul pe care ni l-am pus este ca in vara viitoare sa putem sa avem cladirea finalizata si, intr-un mod ideal, sa putem sa si incepem in septembrie 2023 scoala aici. Nu stiu daca se va putea respecta termenul acesta fix, din cauza crizei care este in piata de constructii si din cauza evenimentelor care au loc in regiune, dar in mare cred ca o sa putem sa reusim anul acesta sa finalizam cladirea si anul viitor sa putem sa terminam si interioarele„, a spus Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei, in cadrul unei vizite pe santier.

Una dintre cele mai spinoase probleme o reprezinta materialele de constructii care, pe langa ca s-au scumpit insemnat, in unele situatii nici nu se gasesc pe piata. Fierul necesar este importat din Ucraina, iar distribuitorii au suspendat transporturile din cauza razboiului.

Intre cele doua corpuri deja ridicate, urmeaza sa fie construit inca unul, pe structura metalica.

Campusul scolar de pe strada Oituz 4C ar acoperi cea mai mare parte din nevoile scolii cu predare in limba germana de la Timisoara, ai carei elevi invata acum in mai multe sedii din Timisoara, pe Gheorghe Lazar, pe Nemoianu, in Piata Unirii si la fostul liceu Mincu. Valoarea contractului este de 55 de milioane lei fara TVA, adica peste 13 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Cele patru firme asociate sub coordonarea celor de la Constructim realizeaza 4 corpuri de constructie in conformitate cu cerintele din documentatia de atribuire, dar si lucrari de structura de rezistenta, alimentare cu energie electrica, alimentare cu fibra optica, alimentare cu apa potabila, racordare la reteaua de canalizare urbana, alimentare cu gaze naturale, racorduri rutiere, instalatii electrice, instalatii sanitare si PSI, instalatii HVAC.

Vor fi amenajate 48 de sali de clasa in care vor putea invata simultan 1.152 de elevi, spatii pentru cadre didactice si personal administrativ, un cabinet medical, o biblioteca, o sala de gimnastica, vestiare si spatii tehnice.

Banii pentru realizarea campusului Lenau vin de la bugetul local, insa autoritatile vor sa faca toate demersurile pentru a-i recupera din fonduri europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Pai la cum au decurs lucrurile pana acum, ca Lenau functioneaza in patru locatii numai din zona centrala si s-a reusit inclusiv „exmatricularea” celor de la Mincu pentru ocuparea cladirii, eu propun ca in cazul in care nu se va reusi finalizarea constructiei la timp, sa se mute in cladirea primariei. Iar primaria sa se relocheze. Asa, sa dam dovada de deschidere pana la capat.

  2. Pentru cultura voastra generala, scoli s-au mai construit in Timisora dupa 1989. Un exemplu este scoala generala din Freidorf construita de la zero in perioada administratiei conduse de Gheorghe Ciuhandu.

  3. Apropo de viitoarea Capitala Culturala a Eurpüei!
    Cu vreo 2 ani in urmă in diferite zone istorcei ale orasului au fost amplasate panouri cu „istoria locala”. (In 3 limbi). Ele au disparut! Unde si dece? Nu vreau sa filozofez problema, dar ar fi bine/ frumos ca „noii” sa revada problema!