FOTOREPORTAJ: Cum arata Autostrada Timisoara – Lugoj Lot 2 si cand vom circula pe intreg tronsonul

TIMISOARA. Soferii din vestul tarii au toate motivele sa fie optimisti: lucrarile la autostrada ce leaga Timisoara de Lugoj au avansat substantial si, daca vor continua in acelasi ritm, pana la sfarsitul anului se va putea circula pe acest tronson.

Mai mult, constructorul a lucrat si pe timp de iarna, chiar daca intr-un ritm mai putin vioi, fiind atacate lucrarile mai mici, dar si procedurile birocratice. Un reprezentant al constructorilor a explicat in exclusivitate pentru opiniatimisoarei.ro ca birocratia este unul din motivele pentru care lucrarile nu au avansat pe cat de repede s-ar fi dorit.

Acesta ne-a explicat ca proiectul initial nu a prevazut toate exproprierile necesare si ca abia la sfarsitul anului trecut Guvernul a dat o hotarare prin care a expropriat restul spatiilor necesare.

„Va dau un exemplu. In zona Topolovat trebuie mutati niste stalpi de inalta tensiune, dar in proiect nu era prevazut terenul pe care vor fi mutati, asa ca a trebuit expropriat separat, iar asta a durat foarte mult si ne-a incurcat. Abia acum se obtin autorizatiile de constructie, iar compania de electricitate nu se grabeste catusi de putin”, ne-a spus inginerul care lucreaza la acest proiect.

Cu toate acestea, italienii care construiesc autostrada sunt destul de optimisti si sper sa dea in folosinta intreg lotul pana la sfarsitul anului, chiar daca, potrivit contractului, ar avea timp sa o faca pana in iulie 2016.

Ultimele date arata ca progresul fizic al santierului a ajuns la 65%, insa cele mai grele lucrari au trecut, astfel incat singurele obstacole majore care mai pot aparea pe parcursul acestui an sunt legate de mutarea utilitatilor, care se produce extrem de greoi. Deja 11 km din 25 au fost adusi la stadiu de binder (primul strat de beton asfaltic).

In ceea ce priveste mult vehiculata deschidere anticipata a tronsonului de la Topolovat la Sanovita, care ar putea face legatura cu autostrada Lugoj – Deva si ar pune in valoare segmentul de 10 km care sta nefolosit, sursele noastre spun ca este putin probabila: „Este o portiune problematica, unde inca nu s-au mutat utilitatile de catre companii, exista si un sit arheologic care a fost descoperit pe locul unde se construieste nodul Topolovat si, in plus, mai existau exproprieri nerealizate. Chiar daca s-ar accelera, depinde de mutarea utilitatilor, care poate sa dureze pana la vara. Nu s-ar castiga cine stie ce timp. Constructorul ar prefera sa dea drumul la tot lotul deodata”.

Reporterii opiniatimisoarei.ro au mers la fata locului si va prezinta un reportaj foto in exclusivitate de pe santierul autostrazii, incepand de la Sanovita si continuand pe la Topolovat, Petrovaselo, Recas si Izvin.

Cand va fi gata, autostrada Timisoara-Lugoj Lot 2 va avea 25,6 kilometri si va face conexiunea dintre doua loturi aflate deja in functiune Timisoara – Izvin si Lugoj – Traian Vuia. Lucrarea este executata de consortiul Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte D’Acqua si are 15 pasaje si 10 poduri si podete.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.