Noutati :

FOTO! Zimbrii se intorc in Banat dupa 200 de ani. Vor trai in salbaticie in Muntii Tarcu!

6 mai, 2014 - 01:45 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
5

Pe 17 mai, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, va fi readus in Muntii Tarcu, din Carpatii Meridionali, dupa 200 de ani de la disparitie. Aproximativ 20 exemplare de zimbru (Bison bonasus) vor fi aduse din diferite centre de reproducere din Europa.

Peste vara, alte 10 exemplare li se vor alatura in aceeasi zona, care va fi supusa unui proces de resalbaticire. Este cel mai mare transport si cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodata in Europa.

Rewilding Europe si WWF-Romania au initiat procesul de reintroducere bazandu-se pe o abordare cu totul noua: in urmatorii 10 ani Rewilding Europe va elibera in salbaticie un numar considerabil de zimbri, cu regularitate, in mai multe zone din Carpatii Meridionali. Odata eliberati, zimbrii nu vor mai fi hraniti, ci vor face parte din procesele naturale si ecosistemele din zona. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale si la mentinerea starii lor favorabile.

La inceput, zimbrii vor sta intr-o zona de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Apoi vor avea acces la o zona de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul salbatic si vor invata sa supravietuieasca in natura, grupandu-se intr-o cireada- forma tipica de organizare a zimbrilor. in toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona imprejmuita si vor deveni primii zimbri care traiesc in salbaticie, in Carpatii Meridionali, din secolul 18 incoace.

Locul unde zimbrii vor fi eliberati face parte din situl Natura 2000 Muntii Tarcu, o zona salbatica ce se intinde pe nu mai putin de 59.000 de hectare.

„Ce vrem? Sa protejam valorile naturale in zonele cele mai salbatice din Carpatii Meridionali sau sa le recuperam, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunitatii locale in activitati concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltarii lor in armonie cu natura si cresterea mandriei locale fara sa pierdem modul de viata traditional si valorilor locale, conservarea naturii capata un sens nou”, spune Adrian Hagatis, manager de proiect.

De la bun inceput, cand vor sta in tarcul de aclimatizare si in zona de resalbaticire, zimbrii vor fi promovati ca o atractie turistica, ceea ce ar putea crea oportunitati economice pentru comunitatile locale. in Armenis, comuna din imediata vecinatate, va exista un Centru de vizitare a zimbrilor, care va gazdui materiale informative si activitati dedicate mediului inconjurator.

In ultimele luni, echipa Rewilding Europe si WWF a lucrat indeaproape cu comunitatea locala din Armenis si din imprejurimi, implicand antreprenori locali, directii silvice, asociatii de vanatoare si tur-operatori. Dar sprijinul cel mai mare a venit din partea Primariei Armenis, care nu numai a acceptat reintroducerea zimbrilor, ci a oferit aproximativ 75 de hectare din suprafata de pasuni comunale, pentru tarcul zimbrilor. Directia silvica Caras-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispozitia proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

Cativa localnici au fost deja angajati si initiati pentru rolurile de rangeri si ghizi. Toata comunitatea din Armenis asteapta venirea zimbrilor, de pe 17 mai, ca pe o sarbatoare.

Obiectivul proiectului este crearea unei populatii de cel putin 500 de zimbri care vor trai in salbaticie in Carpatii Meridionali, pana in anul 2025. Vorbim de 1.4 milioane de hectare de munti si vai care se intind in partea de sud a lantului carpatic.

In lume traiesc 5.046 zimbri, dar numai 3.403 sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate. Zimbrul este astazi o specie mai rara decat rinocerul negru.

In Romania, zimbrul a fost reintrodus in 1958, prin aducerea unei perechi din Polonia la Hateg. in prezent rezervatia de zimbri de la Hateg numara 12 exemplare. Cea mai mare rezervatie de zimbri din tara este la Bucsani, in judetul Dambovita, unde traiesc 49 de exemplare. La Neamt, in Rezervatia „Dragos-Voda” sunt 33 de zimbri, iar in Parcul Natural Vanatori au fost eliberate 11 exemplare, in perioada 2012 – 2013, care sunt monitorizate si in randul carora a si avut loc prima fatare in libertate. Aceste rezervatii de zimbri sunt in administrarea Romsilva.

La Vama Buzaului, in judetul Brasov, a fost infiintata o rezervatie in 2008, unde anul trecut erau peste 20 de zimbri. Aceasta este insa administrata de autoritatile locale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. TOT CE VREAU ESTE SA NU FIE MACELARITI DE OAMENI RAI INTENTIONATI!!

    • E plina tara de braconieri.

  2. Sa nu uitam ce prapad a facut omul , la un moment dat , in intreaga lume , mai existau doar 12 zimbrii . Miile de zimbrii de azi sunt consangvinizati la maxim , toti sunt urmasii celor …12 !.

  3. ” zimbri ” , nu ” zimbrii ” , scuze … graba .

  4. Mie nu mi te scuzi.