Noutati :

FOTO! Santierul din Piata Unirii din Timisoara, vazut de sus! De ce au fost oprite lucrarile si ce urmeaza?

26 octombrie, 2014 - 10:30 PM
Autor: admin      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. A aparut o noua imagine cu Piata Unirii aflata in santier, fotografie realizata de la inaltime cu ajutorul unei drone, de catre cei de la Eyeinthesky. Aceasta infatiseaza locul din care muncitorii au plecat pentru o vreme ca sa-i lase pe arheologi sa se intoarca la treaba.

In urma cu o saptamana, opiniatimisoarei.ro va informa ca o noua descoperire arheologica importanta facuta de cei care lucreaza la reabilitarea pietei a facut ca muncitorii sa suspende activitatea, iar arheologii sa revina.

CITESTE SI: Se striga adunarea pe santier, in Piata Unirii din Timisoara! Arheologii, chemati inapoi la treaba. Ce s-a descoperit? FOTO!

S-a gasit o parte din zidul cetatatii Timisoarei, in dreptul Bisericii Sarbe din Piata Unirii, si sunt sanse mari sa fie scos la lumina si primul Turn de Aparare al Cetatii Timisoarei.

Zidul Cetatii Timioarei este un mal de pamant pe structura de lemn de stejar, cu stalpi care sustineau structura de lemn. A fost o cetate de pamant, in vremuri in care piatra nu era folosita ca material de constructie. Are 12-15 metri inaltime”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Banatului din Timisoara, cel care va conduce santierul arheologic.

Aceasta descoperire se alatura altor vestigii gasite in Piata Unirii din Timisoara. Astfel, in luna februarie au fost gasite, portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic. Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea a fost gasit in luna aprilie, iar alaturi erau chiar si bustenii de stejar care protejau acest sant.

Langa Domul Catolic, in Piata Unirii au fost descoperite si doua morminte care dateaza din perioade diferite. Unul dintre scheletele umane scoase la lumina aici este al unui adult, iar cel de-al doilea de copil.

Nicolae Robu e foc si para pe arheologi si ii ameninta cu procese daca nu se misca repede cu cercetarile, intrucat proiectul de reabilitare al Pietei se face cu bani europeni, iar conditiile si termenele de finalizare sunt foarte stricte.

CITESTE SI: Arheologii din Piata Unirii din Timisoara, amenintati de primarul Nicolae Robu: Nu suntem pe culoare la piramide. Pierdem bani!

Nicolae Robu spune ca eventualele penalizari pentru nerespectarea termenelor pe santier le va imputa cercetatorilor.

Arheologii, cu tot respectul pentru ceea ce inseamna arheologia si pentru dansii ca profesionisti, exagereaza, neintelegand complexitatea unui asemenea proiect si lungind cercetarile nepermis de mult. Nu trebuie sa uitam ca Piata Unirii a facut obiectul unor lucrari in anul 1980 si ca nu se inventeaza acum nimic, n-au aparut acolo intre timp noutati. Suntem in stadiu avansat, desi cercetarile arheologice au durat extraordinar de mult. Noi nu mai putem fi tinuti pe loc, exista un angajament clar prin contractul de finantare de la Uniunea Europeana si daca cumva vom ajunge sa fim penalizati pentru nerespectarea termenelor, acele penalitati vor trebui recuperate si nu o sa am nicio ezitare sa merg in instanta pentru recuperare. Daca nu incheie cercetarea arheologica, putem pierde bani“, a declarat primarul Nicolae Robu.

Arheologii spun ca mai au de lucru vreo 2 luni si au primit tarziu datele de la constructor pentru a se apuca de treaba.

Ceea ce domnul primar nu stie este ca sapaturile nu sunt terminate. Se pare ca doamna manager de proiect, Aurelia Junie, nu l-a informat corect. Noi avem o adresa din partea Directiei de Cultura prin care ni se spune sa continuam cercetarile arheologice ca urmare a decaparilor facute de Romprest. Banii nu au cum sa se piarda, daca noua ni se cere sa terminam cercetarea. Este constatarea facuta de catre angajatul Directiei ca urmare a lucrarilor facute de decapare.  Am primit tarziu ultimele date de la Romprest”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Alexandru Szentmiklosi.

Patru arheologi vor lucra in Unirii, pe o suprafata de 150 de metri, unde a fost gasit zidul Cetatii Timisoarei. Acolo e posibil sa fie si Turnul de aparare al orasului.

Vreo 2 luni consideram ca mai avem de lucru. Daca dau vina pe noi, aceasta hartie este un argument in plus, eu nu sunt un tip belicos, dar meseria este meserie si trebuie spusa cum spune legea, nu cum spun unii si altii. Astazi (n.r. marti), la ora 10:01, am primit ultima parte din documentatia care sta la baza raportului de sapatura de la constructor. In baza acestuia se vor face propunerile de integrare a caramizii sau de punere a caramizii clincherizate. In 30.09 s-au facut lucrarile de decopertare in partea de vest a pietei. Romprest ne-a comunicat ca s-au dezvelit structurile de lemn si zidul Cetatii Timisoarei din perioada stapanirii turcesti. Noi am primit instiintarea de la constructor in 2.10, am depus solicitarea la Ministerul Culturii in 16.10 pentru documentatie, timp in care s-a facut noul proiect de cercetare, s-au completat noile hartii si am primit masuratorile topografice ale firmei constructoare. O sa solicitam o audienta la domnul primar, acest proiect putea sa fie facut fara aceste presiuni care pe noi ne scot la limita. Suntem de 6 luni in teren, trebuie sa analizam un volum imens de date. Trebuia sa faca preventiv cercetarea arheologica”, ne-a mai spus arheologul care raspunde de descoperirile din Piata Unirii.
CITESTE SI: Muncitorii care lucreaza in centrul Timisoarei au inlemnit! Au scos la iveala zeci de schelete langa o cofetarie. Cui apartineau osemintele? FOTO!

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Meseria este meserie, asa este bai sentmiclosi , dar batjocura la care supui acest oras pentru niste inutilitati este inadmisibila.
  Daca se pierd zeci de milioane de euro fonduri, platesti tu?!
  Nu ati descoperit nici piramide, nici temple, ci niste lemne putrede , in 1980 le-au gasit si le-au lasat in pace, dar voi, nu, trebuie sa zgarmaniti inca nu se stie cate luni.
  De halul in care arata Muzeul Banatului, pastorit de voi, ce se mai aude.De peste 10 ni va faceti ca il reparati, dar realitatea este crancena, este tot o ruina.Ia mai lasate-ne!

 2. In mod normal arheologii ar trebui sa primeasca cu flit fara menajamente dinspre Ministerul Culturii, pe faptul ca vestigiile nu au o deosebita valoare arhelogica (300-400 ani ? sictir) incit lucrurile sa se termine si generat actul de incheiere a descarcarii arheologice.

  Ar trebui primarul sa vorbeasca cu UDMR local, care sa puna o „vorba buna” la minister lui Kelemen Hunor, care sa le taie arhelogilor elanul profesional (a se citi excesul de zel). Asa se croiesc lucrurile.