FOTO! Cum s-a vazut eclipsa de soare de la Timisoara? Ce s-a intamplat la Observatorul Astronomic? LIVE!

TIMISOARA. Timisorenii au luat cu asalt Observatorul Astronomic din Timisoara. Peste 100 de oameni, de la copii de gradinita pana la seniori, cu totii s-au adunat sa urmareasca eclipsa partiala de soare la Observatorul Astronomic.

Luna va acoperi jumatate din discul Soarelui, evenimentul astronomic putand fi observat in toata Romania, pe 20 martie, intre orele 10:48 – 13:04. Punctul maxim va putea fi observat la ora 11:50, dupa cum spun specialistii.

„Astazi e eclipsa de soare, un eveniment unic in Romania, de asta profesorii ne-au adus la Observatorul Astronomic. Urmatoarea eclipsa va fi in 2020, de asta am zis sa profitam”, spune pentru opiniatimisoarei.ro o eleva de la Liceul Vlad Tepes.

„Profitam de ziua aceasta frumoasa si am venit cu copilul sa vada si el prin telescop ce se intampla. Este foarte uimit, asteptam cu sufletul la gura momentul de maxima intensitate cand fenomenul va fi observat pe deplin”, ne-a spus parintele unui prichindel de 4 ani.

Sunt uimit sa vad atatia copii. Apoi, printre atatea lucruri rele, bine ca mai putem privi in sus, spre soare„, a adaugat un bunic ce-si adusese nepotica la Observator sa urmareasca impreuna eclipsa.

eclipsa-timisoara-20-martie-2015-observator-astronomic

Timisorenii care au mers la Observatorul Astronomic s-au „inarmat” cu cioburi de sticla afumata si ochelari speciali, cel mai probabil pastrati de la eclipsa totala de soare din 1999. Multi insa s-au uitat la soare prin CD-uri, celofan pentru flori, filtre foto, ochelari de sudura.

Intrarea la Observatorul de pe strada Piata Axente Sever a fost libera.

URMARESTE LIVE ECLIPSA DE SOARE din 20 martie 2015 AICI!

UPDATE: La momentul maxim al eclipsei de soare, de la Timisoara, la Observatorul Astronomic se adunasera aproape 1000 de persoane.

Ii sfatuiesc pe oameni sa nu priveasca fara ochelari sau fara protectie pentru ca se poate ajunge la orbire. E bine sa nu privim direct soarele, ci imaginea lui proiectata pe un ecran. Anul acesta vor mai fi 3 eclipse: una de soare in 13 septembrie, una de luna in 4 aprilie si in 28 septembrie inca una de luna, insa niciuna nu va putea fi observata din Romania. Si, sa nu uitam, la noapte are loc un eveniment foarte important: echinoctiul de primavara”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Farkas Ladislau, director Observatorul Astronomic din Timisoara

UPDATE: Noi imagini cu eclipsa partiala de soare, vazuta de la Timisoara, din curtea Observatorului Astronomic

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.