Noutati :

Fostul Mitropolit al Ardealului Andrei Saguna a fost canonizat!

29 octombrie, 2011 - 02:38 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Peste 10.000 de persoane au participat sambata la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna care a avut loc la la Catedrala Mitropolitana din Sibiu. Printre cei prezenti la slujba de la Sibiu s-au numarat presedintele Traian Basescu, liderul USL, Victor Ponta, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primarul Sibiului, Klaus Johannis. In catedrala s-a desfasurat Sfanta Liturghie, oficiata de aproximativ 50 de ierarhi romani si straini, in fruntea carora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

 

Dupa Sfanta Litrughie, a avut loc ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, semnat de toti membrii Sfantului Sinod.
Racla cu moastele Sf. Andrei a fost adusa la Sibiu, cu o cursa aeriana speciala, fiind depusa in Catedrala Mitropolitana, alaturi de osemintele Mitropolitului Andrei Saguna. Dupa slujba Te Deum, PF Daniel a adresat celor prezenti un cuvant de binecuvantare, iar IPS Mitropolit Laurentiu a rostit cuvantul de intampinare.

 

Moastele Sfantului Andrei vor ramane la Sibiu pana sambata seara, cand vor fi duse la Alba Iulia, unde PF Daniel va participa, duminica, la canonizarea Mitropolitului Simion Stefan. Dupa canonizare, biserici din intreaga tara vor putea purta hramul Sfantului Andrei Saguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaste ale acestuia din Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

 

Saguna a fost mitropolit al Ardealului intre 1864 si 1873. A fost un militant al restaurarii vechii Mitropolii a Transilvaniei, prin numeroase memorii inaintate Curtii din Viena, Patriarhului ortodox sarb si Congresului national bisericesc sarb din Carlowitz. A convocat la Sibiu, in anii 1850-1860-1864, sinoade eparhiale – formate din clerici si mireni – care au luat in discutie reinfiintarea Mitropoliei.

 

Andrei Saguna a organizat invatamantul elementar si mediu din Transilvania si l-a pus sub indrumarea Bisericii. El a fost presedintele Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, delegat de Adunare sa prezinte revendicarile romanesti imparatului si, apoi, guvernului din Pesta. Catedrala Mitropolitana, una din bisericile istorice ale Sibiului, a fost zidita chiar din dorinta lui Saguna. In 1857, acesta a primit acceptul si donatia Imparatului Francisc-Iosif I, de la Viena, pentru a se construi prima catedrala ortodoxa pentru credinciosii ardeleni.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...